Plassering

KF-bok. begrenset

Colombia, republikk i Sør-Amerika, dekker det nordvestlige hjørnet av kontinentet. Landet har kystlinje både til Karibiske hav i nord og Stillehavet i vest, og grenser til Panama, Venezuela, Brasil, Peru og Ecuador. Til Colombia hører øygruppen San Andrés y Providencia i Karibiske hav utenfor østkysten av Nicaragua.

Drøye halvparten av landet består av nesten ubebodd lavland øst for Andesfjellene, med kun 4 % av befolkningen. De øvrige 96 % er konsentrert i 45 % av landet, de fleste i trange, høyereliggende dalfører og isolerte basseng mellom fjellene eller i lavlandet langs Karibiske hav.

Rike ressurser og et variert og gunstig klima gir muligheter for videreutvikling av industri og jordbruk, men utviklingen hemmes av landets voldelige tradisjon og illegale virksomheter som dominerer landets økonomi. Den sosiale nøden blant de underprivilegerte står i skarp kontrast til overklassens velstand. Colombia er en av hovedleverandørene av narkotika til det nordamerikanske markedet, og uoffisielt utgjør eksportverdien av kokain og marihuana mer enn landets samlede legale eksportverdi.

Grunnlagt som spansk koloni på 1500-tallet, uavhengig stat i 1819. Etter å ha vært en del av flere statsforbund, fikk Colombia sin endelige forfatning i 1886. Panama forble imidlertid en del av Colombia inntil 1910.

Navnet er etter Columbus. Området het i den spanske kolonitiden Nueva Granada (Ny Granada).

Colombia er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, bl.a. Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon; for øvrig av bl.a. Organisasjonen av amerikanske stater og den latinamerikanske handelsorganisasjonen ALADI.

Colombia er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens Norge er representert i Colombia ved sin ambassade i Bogotá og konsulater i Barranquilla og Cali samt visekonsulat i Buenaventura.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mars 2014 skrev malin furevik

jeg skal ha en presentasjon i spansk som skal vare i ca 5-6 minutter. jeg kan ingenting om landet fra før og trenger mer info om det. er det mulighet for det???

27. mars 2014 svarte Gunn Hild Lem

Hei,
fint at du vil bruke artikkelen vår til presentasjonen din. Jeg tror nok at om du går inn på alle linkene, vil du finne nok stoff til å snakke i 5-6 minutter. Lykke til!

27. mars 2014 svarte Gunn Hild Lem

PS Du kan også finne mer info om Colombia her: http://www.globalis.no/Land/Colombia

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.