Faktaboks

Reykjavík
Etymologi
norrønt Reykjavík, av reykr ‘røyk’ og vík ‘vik’
Uttale
rˈeikjavik
Reykjavík (Bykart)

Reykjavík Kart over bysentrum.

Av /Store norske leksikon ※.
Einar Jónsson-museet i Reykjavík
I skulpturen var Einar Jónsson (1874–1954) det første store navnet på Island. Han laget en rekke offentlige monumenter i Reykjavík.
Av .
Reykjavik

Reykjavik sentrum sett fra Hallgrimskirken.

Reykjavik
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Reykjavík er Islands hovedstad og ligger på halvøya Seltjarnarnes innerst i bukta Faxaflói. Byen har 216 878 innbyggere i 2017. Reykjavík ligger i golde omgivelser med storslått utsikt til fjellene omkring. Byen er Islands økonomiske og kulturelle senter.

Næringsliv

Tjenesteytende næringer og industri sysselsetter størstedelen av byens innbyggere. Av industri er det særlig virksomhet i tilknytning til fiske som har stor betydning. Dette gjelder blant annet fiskeforedling, fryserier, fiskehermetikk- og fiskeoljeproduksjon. Ellers finnes annen næringsmiddelindustri, grafisk, verksted-, tekstil- og konfeksjonsindustri. I omegnen finnes produksjon av kunstgjødsel og aluminium.

Turisme er den kraftigst økende næringsveien på Island; fra å ha 1,8 millioner turister i 2016, steg tallet til 2,4 millioner i 2017. Bransjen utgjorde 6,7 prosent av BNP i 2016 og er den femte viktigste næringsveien. I 2017 hadde turistnæringen 1783 arbeidsgivere og 26 800 ansatte, i følge Statistics Iceland. Turistnæringen sysselsetter flere enn fiskerinæringen. Reykjavik er den største turistmagneten og inngangsport til alle de andre. Flertallet av de besøkende utgjøres av turister som kombinerer en mellomlanding på Island med en reise mellom USA og Europa. Økningen har også en bakside; turistene mener selv det er for mange turister og svart arbeid har fått stor utbredelse, hovedsakelig med billig arbeidskraft fra Øst-Europa.

Samferdsel

Reykjavík er landets kommunikasjonssenter med landets største og viktigste havn. Islands nest største lufthavn (Vatnsmýri) ligger i Reykjavík og står for innenrikstrafikk og flyvninger til Grønland og Færøyene, mens størstedelen av den internasjonale trafikken går over Keflavík, om lag 40 kilometer sørvest for byen.

Inntil Reykjavík havn ble bygd ut i årene 1913–1917 var byen uten havn. Da måtte større fartøyer ankre opp utenfor byen og lasten bringes inn med mindre båter. I 1968 ble nytt havneanlegg med containerterminal tatt i bruk i Sundahöfn øst for bysentrum, mens Reykjavík havn i dag brukes av trålere og kystvakten. Herfra går bilferge til Akranes.

Kollektivtransporten er godt utbygget, Hlemmur og Lækjartorg er de viktigste bussterminalene.

Offentlige institusjoner og bygg

Harpa
Ved havnen ligger konserthuset og konferansesenteret Harpa, der Islands symfoniorkester og den islandske operaen holder til.
Av .

I Reykjavík ligger Alþingi, 'Alltinget', som rommer parlamentet, Arnarhvóll med regjeringen og universitetet, som ble grunnlagt i 1911. Islands nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek, nasjonalteater, i tillegg til kunstmuseene på Kjarvalsstađir, Hafnarhus og Asmundarsafn ligger også her. Kultursenteret Nordens Hus ble innviet i 1968. Den norske ambassaden på Island ligger i Reykjavík.

Ved havnen ligger konserthuset og konferansesenteret Harpa, der Islands symfoniorkester og den islandske operaen holder til. Harpa åpnet i 2011.

Höfði er best kjent for toppmøtet i 1986 mellom presidentene Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Det var opprinnelig den franske konsulentens hus på Island, men eies i dag av Reyjavik og brukes til offisielle mottagelser og møter. Sagnet forteller at det også huser et spøkelse, den hvite damen.

Reykjavík ble utpekt som europeisk kulturby i år 2000.

Bybeskrivelse

Tjörnin
Sentralt i byen ligger den vesle innsjøen Tjörnin. Til venstre ses rådhusets søylerekke. På motsatt bredd ligger Frikirkjan og til høyre for denne nasjonalgalleriet Listasafn Islands.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Sentralt i byen ligger det vesle tjernet Tjörnin, som på grunn av det varme vannet delvis er isfri om vinteren. I tjernets nordvestlige hjørne ligger byens rådhus fra 1992 som forbinder vann og natur og som bevisst er utviklet for å trekke fuglelivet inn i byen. Her ligger også turistinformasjonen i Reykjavik.

Like ved ligger Alþingi, oppført i 1881, og domkirken fra midten av 1800-tallet. Bebyggelsen er delvis usammenhengende; den består mest av småhus, men man finner også blokker, vanligvis i betong. De fleste husene oppvarmes ved varmt vann fra varme kilder, dels fra Reykir 16 kilometer unna, dels fra borehull i Reykjavík.

Regjeringsbygninger, nasjonalbiblioteket og nasjonalteateret ligger omtrent på stedet for den første bosetningen. På en høyde sørvest for sentrum ligger Hallgrimskirken, Islands største kirke, med særpreget arkitektur. Foran kirken står Leiv Eiriksson-monumentet, en gave fra USA. Like i nærheten av Islands universitet (Háskóli Íslands) ligger Nordens Hus.

Presidenten bor på Bessastaðir like ved Reykjavík.

Det gamle havneområdet, der kulturhuset Harpa ligger, ble anlagt i årene mellom 1913 og 1917 og er et fargerikt og stadig mer populært boligområde der ulike marine aktiviteter, som hvalsafari, er samlet. Her ligger også Vikin maritime museum.

Öskjuhlíð er et vakkert skogsområde rundt det geologiske museet Perlan, som er et av Reykjaviks synligste landemerker. Området ligger midt i byen og er et populært rekreasjonsområde med et godt utbygget nettverk av turstier.

Historie

Reykjavík har sitt navn etter de varme kildene i Laugardal. Den første som bygde og bodde i Reykjavík var Islands første landnåmsmann, Ingolf Arnarson. Han reiste sin gård der høysetestolpene hans drev i land. I henhold til Landnåmabok skal dette ha skjedd i 874.

Frem til midten av 1700-tallet var Reykjavík bare en storgård, men i 1750-årene ble det opprettet en ullvarefabrikk på gårdens grunn. Stedet ble snart et sentrum for fiske og handel og fikk kjøpstadsrettigheter i 1786. I 1801 hadde byen ennå bare 307 innbyggere.

Siden 1843 har Alltinget hatt sitt sete i Reykjavík, og etter at Island mot slutten av århundret fikk sin egen fiskeflåte, vokste byen raskt. I 1904 ble Reykjavík sete for det første islandske selvstyret. Islands universitet, Háskóli Íslands, ble innstiftet i Reykjavík i 1911.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Atle Grebstad Eliassern

Folketallet i Reykjavik er forelda. På hjemmesiden til Den kongelige norske ambassaden på Island fant jeg disse tallene: Reykjavik 216.878 (1. jan. 2017), Akureyri 18.490 (1. jan 2017)

svarte Roger Pihl

Takk for innspill.Jeg jobber med oppdatering av alle islandsartiklene, det er mangt og mye som er foreldet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg