Parti fra Reykjavik.

Corbis. Begrenset gjenbruk

Reykjavík er Islands hovedstad, som ligger på halvøya Seltjarnarnes innerst i Faxaflói og har 216 878 innbyggere (2017). Reykjavík ligger i golde omgivelser med storslått utsikt til fjellene omkring. Byen er landets økonomiske og kulturelle senter.

Tjenesteytende næringer og industri sysselsetter størstedelen av byens innbyggere. Av industri er det særlig virksomhet i tilknytning til fiske som har stor betydning. Dette gjelder blant annet fiskeforedling, fryserier, fiskehermetikk- og fiskeoljeproduksjon. Ellers finnes annen næringsmiddelindustri, grafisk, verksted-, tekstil- og konfeksjonsindustri. I omegnen produksjon av kunstgjødsel og aluminium.

Reykjavík er landets kommunikasjonssenter med landets største og viktigste havn. Islands nest største lufthavn (Vatnsmýri) ligger i Reykjavík og står for innenrikstrafikken, og flyvninger til Grønland og Færøyene, mens størstedelen av den internasjonale trafikken går over Keflavík, ca. 40 km sørvest for byen.

Inntil Reykjavik havn ble bygd ut i årene 1913-17 var byen uten havn. Da måtte større fartøyer ankre opp utenfor byen og last bringes inn med mindre båter. I 1968 ble nytt havneanlegg med containerterminal tatt i bruk i Sundahöfn øst for bysentrum, mens Reykjavik havn i dag brukes av trålere og kystvakten. Herfra går også bilferge til Akranes.

I Reykjavík ligger Alþingi, 'Alltinget', som rommer parlamentet, Arnarhvóll med regjeringen og universitetet, som ble grunnlagt i 1911. Islands nasjonalmuseum, nasjonalbibliotek, nasjonalteater, i tillegg til kunstmuseene på Kjarvalsstađir, Hafnarhus og Asmundarsafn ligger også her. Kultursenteret Nordens Hus ble innviet 1968. Den norske ambassaden på Island ligger i Reykjavík. Hovedstaden ble utpekt som europeisk kulturby i år 2000.

Sentralt i byen ligger den lille sjøen Tjörnin, som på grunn av det varme vannet delvis er isfri om vinteren. I sjøens nordvestlige hjørne ligger byens nye rådhus fra 1992. Like ved ligger Alþingi, oppført 1881, og domkirken fra midten av 1800-tallet. Bebyggelsen er delvis usammenhengende; den består mest av småhus, men man finner også blokker, vanligvis i betong. De fleste hus oppvarmes ved varmt vann fra varme kilder, dels i Reykir 16 km unna, dels fra borehull i Reykjavík.

Regjeringsbygninger, nasjonalbiblioteket og nasjonalteateret ligger omtrent på stedet for den første bosetningen. På en høyde sørvest for sentrum ligger Hallgrimskirken, Islands største kirke, med særpreget arkitektur. Foran kirken står Leiv Eiriksson-monumentet, en gave fra USA. Like i nærheten Islands universitet (Háskóli Islands) ligger Nordens Hus.

Presidenten bor på Bessastaðir like ved Reykjavík.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. januar skrev Atle Grebstad Eliassern

Folketallet i Reykjavik er forelda. På hjemmesiden til Den kongelige norske ambassaden på Island fant jeg disse tallene: Reykjavik 216.878 (1. jan. 2017), Akureyri 18.490 (1. jan 2017)

6. januar svarte Roger Pihl

Takk for innspill.Jeg jobber med oppdatering av alle islandsartiklene, det er mangt og mye som er foreldet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.