Faktaboks

Zagreb

tysk Agram

Uttale
tsˈagreb
Kroatia (befolkning)

Zagreb med øvrebyen, Kaptol, som domineres av Stefanskatedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Sabor
Den kroatiske parlamentsbygningen i Zagreb der nasjonalforsamlingen, Sabor, holder til.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Zagreb er hovedstaden i Kroatia og ligger ved elven Sava. Byen har 770 000 innbyggere (2021). Zagreb er et samferdselsknutepunkt og kultursenter med betydelig industri. Byen er et senter for landets fem største motorveier.

Zagreb Franco Tudman internasjonale flyplass er i Velika Gorica, 14 kilometer sørøst for byen. Det er landets største flyplass. I 2019 reiste 3,45 millioner passasjerer til eller fra denne flyplassen.

Næring

De viktigste industrivirksomhetene er elektrisitetproduksjon, kjemisk og farmasøytisk industri, tekstil- og næringsmiddelindustri. Den kjemiske industrien er blant annet basert på olje- og naturgassfelt i omegnen.

Kultur

Zagreb universitet, som ble grunnlagt i 1669, er landets eldste og største med 75 000 studenter. I byen er det også flere høyskoler. Zagreb er kjent for sine mange museer. Her finnes museer for blant annet arkeologi, etnografi og kunst, herunder moderne kunst, samt et bymuseum og landets historiske museum. Zagreb har også opera samt botanisk og zoologisk hage. Siden 1972 har det i byen vært avholdt en internasjonal animasjonsfilmfestival. Dette er verdens nest eldste festival for animasjonsfilm. Festivalen ble fram til 2005 avholdt annet hvert år, men siden det har den vært avholdt hvert år. Byen er sete for både en romersk-katolsk og en gresk-ortodoks erkebiskop.

Bybeskrivelse

St. Markus' kirke, Zagreb
St. Markus' kirke i Zagreb ligger på Sankt Markus' plass, der også parlamentsbygningen (kan skimtes til høyre i bildet) ligger. Kirkens tak er dekorert med det kroatiske riksvåpenet.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Byen er delt i tre deler: Kaptol (øvrebyen), Donji grad (nedrebyen) og Novi Zagreb (forstad, bebygd etter 1957). Kaptol er bygd som et amfiteater. I denne bydelen ligger presidentpalasset, parlamentet og flere museer, samt Stefanskatedralen, som ble påbegynt i 1093, og erkebispepalasset, som ble bygd i perioden 1723—1748. Den regelmessige Donji Grad ved Sava er bygd etter 1800. Her er nasjonalteateret i nybarokk stil og også flere museer. På høyre Sava-bredd ligger forstaden Novi Zagreb, hvor det har vært arrangert mange internasjonale handelsmesser.

Historie

Zagreb, som ble grunnlagt i 1093 som bispesete, ble hovedstad for de arpadiske hertugene. Etter ødeleggelse av mongolene i 1242 ble byen gjenreist og gjort til kongelig ungarsk fristad. I 1718–1918 var Zagreb hovedstad i Kroatia-Slavonia.

Et jordskjelv med styrke Mw 5,3 på Richters skala og med episenter sju kilometer nord for Zagreb fant sted 22. mars 2020. Jordskjelvet førte til personskader og skade på bygninger, blant annet katedralen i hovedstaden.

Norge i Zagreb

Det er norsk ambassade i byen. Innovasjon Norge har kontor i Zagreb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (8)

skrev Øystein Tvede

Billedtekst: "Zagreb med øvrebyen, Kapitol, som" -> Kaptol

svarte Sten Lundbo

Bildeteksten er ifølge redaksjonen ikke endret siden bildet ble lagt inn.

svarte Øystein Tvede

Men navnet på øvrebyen er da Kaptol, ikke Kapitol.

skrev Øystein Tvede

Hei, ta en titt på endringen - nå er det bare rot. Jeg slettet ikke det som forsvant med mindre det var et uhell.

svarte Sten Lundbo

Jeg ser ingen feil i teksten.

skrev Øystein Tvede

Hva er det dere holder på med?? Nå står det "Festivalen ble fram til 2005 avholdt annet hvert år, både en romersk-katolsk og en gresk-ortodoks erkebiskop."

svarte Sten Lundbo

Jeg vet ikke hvem som endret dette fra slik det stod i artikkelen opprinnelig, men nå er teksten slik den opprinnelig stod.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg