Zagreb

Zagreb med øvrebyen, Kapitol, som domineres av Stefanskatedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Zagreb er hovedstad i Kroatia, ved elven Sava. Byen har 804 507 innbyggere (2018). Zagreb er et samferdselsknutepunkt og kultursenter med betydelig industri. Byen er et senter for landets fem største motorveier.

Faktaboks

Uttale
tsˈagreb

Zagreb Franco Tudman internasjonale flyplass er i Velika Gorica, 14 kilometer sørøst for byen. Det er landets største flyplass. I 2018 reiste 3,4 millioner passasjerer til eller fra denne flyplassen.

Det er norsk ambassade i byen.

Næring

De viktigste industrivirksomhetene er elektrisitetproduksjon, kjemisk og farmasøytisk industri, tekstil- og næringsmiddelindustri. Den kjemiske industrien er blant annet basert på olje og naturgassfelt i omegnen.

Kultur

Zagreb universitet, som ble grunnlagt i 1669, er landets eldste og største med i alt 75 000 studenter. I byen er det også flere høyskoler. Zagreb er kjent for sine mange museer. Her finnes museer for blant annet arkeologi, etnografi og kunst, herunder moderne kunst, samt et bymuseum og landets historiske museum. Zagreb har også opera, botanisk og zoologisk hage. Siden 1972 har det i byen vært avholdt en internasjonal animasjonsfilmfestival. Dette er verdens nest eldste festival for animasjonsfilm. Festivalen ble fram til 2005 avholdt annet hvert år, men har siden da vært avholdt på årlig basis. Byen er sete for romersk-katolsk og gresk-ortodoks erkebiskop.

Bybeskrivelse

Byen er delt i tre deler: Kaptol (øvrebyen), Donji grad (nedrebyen) og Novi Zagreb (forstad, bebygd etter 1957). Kaptol er bygd som et amfiteater. I denne bydelen ligger presidentpalasset, parlamentet og flere museer, samt Stefanskatedralen, som ble påbegynt i 1093, og erkebispepalasset, som ble bygd i perioden 1723–1748. Den regelmessige Donji Grad ved Sava er bygd etter 1800. Her er nasjonalteateret i nybarokk stil og også flere museer. På høyre Sava-bredd ligger forstaden Novi Zagreb, hvor det har vært arrangert mange internasjonale handelsmesser.

Historie

Zagreb, som ble grunnlagt i 1093 som bispesete, ble hovedstad for de arpadiske hertugene. Etter ødeleggelse av mongolene i 1242 ble byen gjenreist og gjort til kongelig ungarsk fristad. I 1718–1918 var Zagreb hovedstad i Kroatia-Slavonia.

Et jordskjelv med styrke Mw 5,3 og med episenter sju kilometer nord for Zagreb fant sted 22. mars 2020. Jordskjelvet førte til personskader og skade på byginger, herunder katedrealen i hovedstaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg