Canberra, hovedstad i Australia, beliggende i et eget forbundsterritorium, Australian Capital Territory, i det sørøstlige New South Wales, 240 kilomter sørvest for Sydney. Med forsteder (inkludert Queanbeyan i New South Wales) har byen 311 500 innbyggere (2001).

Canberra er sete for forbundsadministrasjonen. Byen har en rekke utdannings- og kulturinstitusjoner, blant annet nasjonaluniversitetet (1946), teknisk høyskole (1966), nasjonalbibliotek (1968), nasjonalgalleri (1982), observatorium og zoologisk hage. Katolsk erkebispesete.

Navnet skal bety 'møteplass' på et aboriginspråk.

Anlegget av Canberra ble besluttet i 1909 og påbegynt i 1913, etter en plan av den amerikanske arkitekten Walter Burley Griffin. Parlamentsbygningen stod ferdig i 1927, da Canberra overtok funksjonen som hovedstad. Folketallet var ennå i 1945 bare 14 000.

Canberra er en vakker parkby, anlagt amfiteatralsk på begge sider av den oppdemmede innsjøen Lake Burley Griffin. Commonwealth Avenue krysser innsjøen med en bro og ender i store rundkjøringer både på nordsiden og på sørsiden. Rundkjøringen i sør er ekstra stor. I denne ligger den nye parlamentsbygningen, som ble åpnet i 1988. På sørsiden ligger også nasjonalbiblioteket, høyesterett, nasjonalgalleriet og en rekke ambassader. Mange av ambassadene reflekterer hjemlandets arkitektur. Rundt rundkjøringen på nordsiden av innsjøen ligger byens forretningssenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.