Faktaboks

Canberra
Uttale
kˈænbərə
Canberra

Canberra. Capital Hill i Canberra. Den gamle og den nye parlamentsbygningen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Australian War Memorial, et krigsminnesmerket som hedrer alle som har mistet livet i kamp for Australia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parlamentsbygningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Canberra er hovedstaden i Australia. Byen ligger i Australian Capital Territory, om lag 250 kilometer sørvest for Sydney. Med 456 692 innbyggere (Australian Bureau of Statistics 2024) er den blant landets største byer, men likevel betydelig mindre enn for eksempel Sydney og Melbourne.

Navnet Canberra er en avledning av ordet «møteplass» på et aboriginspråk.

Bybeskrivelse

Byen har katolsk erkebispesete og en rekke utdannings- og kulturinstitusjoner, blant annet nasjonaluniversitetet (1946), teknisk høyskole (1966), nasjonalbibliotek (1968), nasjonalgalleri (1982), observatorium og zoologisk hage.

Canberra er en vakker parkby, anlagt amfiteatralsk på begge sider av den oppdemmede innsjøen Lake Burley Griffin. Commonwealth Avenue krysser innsjøen med en bro og ender i store rundkjøringer både på nordsiden og på sørsiden. Rundkjøringen i sør er ekstra stor. I denne ligger den nye parlamentsbygningen, som ble åpnet i 1988. På sørsiden ligger også nasjonalbiblioteket, høyesterett, nasjonalgalleriet og en rekke ambassader. Mange av ambassadene reflekterer hjemlandets arkitektur. Rundt rundkjøringen på nordsiden av innsjøen ligger byens forretningssenter.

Historie

Allerede tidlig på 1820-tallet ble Canberra bosatt av europeere. Ettersom bosettingen økte på 1800-tallet ble den opprinnelige aboriginerbefolkningen redusert, i stor grad på grunn av innførte sykdommer som kopper og meslinger.

Canberra er en av få planlagte byer i Australia. Australia ble organisert som en forbundsstat i 1901, og Canberra ble utpekt som Australias nye hovedstad i 1908. Anlegget av byen ble påbegynt i 1913, etter en plan av den amerikanske arkitekten Walter Burley Griffin. Parlamentsbygningen sto ferdig i 1927 da Canberra overtok funksjonen som hovedstad. Overføringen av alle statlige etater fra Melbourne til Canberra ble ikke fullført før etter andre verdenskrig.

I 1945 var folketallet enda bare 14 000. Befolkningen vokste med over 50 prosent i hver femårsperiode fra 1955 til 1975. Midtpunktet i Griffins design – Lake Burley Griffin – sto ferdig i 1964.

Norge i Canberra

Norge har ambassade i Canberra.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg