Canberra

Canberra. Capital Hill i Canberra. Den gamle og den nye parlamentsbygningen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Australian War Memorial, et krigsminnesmerket som hedrer alle som har mistet livet i kamp for Australia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parlamentsbygningen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Canberra, hovedstad i Australia, beliggende i et eget forbundsterritorium, Australian Capital Territory, i det sørøstlige New South Wales, 240 kilomter sørvest for Sydney. Med forsteder (inkludert Queanbeyan i New South Wales) har byen 311 500 innbyggere (2001).

Faktaboks

Uttale
kˈænbərə

Canberra er sete for forbundsadministrasjonen. Byen har en rekke utdannings- og kulturinstitusjoner, blant annet nasjonaluniversitetet (1946), teknisk høyskole (1966), nasjonalbibliotek (1968), nasjonalgalleri (1982), observatorium og zoologisk hage. Katolsk erkebispesete.

Navnet skal bety 'møteplass' på et aboriginspråk.

Historikk og orientering

Anlegget av Canberra ble besluttet i 1909 og påbegynt i 1913, etter en plan av den amerikanske arkitekten Walter Burley Griffin. Parlamentsbygningen stod ferdig i 1927, da Canberra overtok funksjonen som hovedstad. Folketallet var ennå i 1945 bare 14 000.

Canberra er en vakker parkby, anlagt amfiteatralsk på begge sider av den oppdemmede innsjøen Lake Burley Griffin. Commonwealth Avenue krysser innsjøen med en bro og ender i store rundkjøringer både på nordsiden og på sørsiden. Rundkjøringen i sør er ekstra stor. I denne ligger den nye parlamentsbygningen, som ble åpnet i 1988. På sørsiden ligger også nasjonalbiblioteket, høyesterett, nasjonalgalleriet og en rekke ambassader. Mange av ambassadene reflekterer hjemlandets arkitektur. Rundt rundkjøringen på nordsiden av innsjøen ligger byens forretningssenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg