Faktaboks

Nairobi
Uttale
nairˈobi
Nairobi

Sentrale deler av Nairobi. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kibera
Nairobi er også vidstrakte slumområder. Her fra bydelen Kibera.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kenyas parlamentsbygning
Kenyas nasjonalforsamling holder til i denne bygningen i Nairobi.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Nairobi

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nairobi er hovedstaden i Kenya og landets største by. Byen ligger 1800 meter over havet og omfatter et areal på 696 kvadratkilometer. Nairobi er ett av landets 47 fylker og har 17 valgkretser for representanter til parlamentet. Ifølge folketellingen fra 2019 hadde byen 4,4 millioner innbyggere, og den vokser med 4,1 prosent per år, både på grunn av høy fødselshyppighet og innflytting. Hvis man tar med de omkringliggende, tettbygde områdene, nærmer befolkningen seg ti millioner.

Byen ble grunnlagt av kolonimyndighetene rundt århundreskiftet (1899) som et depot med tilgang til drikkevann under byggingen av jernbanen fra Mombasa ved Det indiske hav til Kampala i Uganda. Navnet skriver seg fra et uttrykk på masaai-språket som betyr «kjølig vann».

Klima

Nairobi har et subtropisk høylandsklima. På grunn av høyden over havet er klimaet behagelig. Nedbøren er sesongpreget. Den varmeste og mest solrike perioden er fra desember til mars med temperaturer midt på 20-tallet om dagen, men lavere om natten. Den mest regnfulle perioden er april til mai. Lengden på dag og natt varierer lite fordi Nairobi ligger nær ekvator.

Næringsliv og organisasjoner

Nairobi er Kenyas økonomiske sentrum med viktige industrier som slakterier, møller, bryggerier, sementfabrikker, tekstil-, metall-, tobakk- og skoindustri. Byen er sete for handelskammer, landbruksmesse og store kaffeauksjoner. En av Afrikas største børser – Nairobi Securities Exchange – har sin base i denne byen.

En rekke internasjonale selskaper (blant annet Goodyear, General Motors, Toyota og Coca Cola) har sine regionale hovedkvarter her. Nairobi er også sete for flere FN-organisasjoner som FNs miljøprogram (UNEP) og FNs bosettingsprogram (UN-Habitat). En rekke FN-organisasjoner er samlet i en FN-landsby ved Gigiri utenfor bykjernen.

Medier

En rekke nyhets- og mediebedrifter har regionale kontorer i Nairobi, blant annet BBC, CNN, Reuters, og Associated Press. De to viktigste kenyanske, engelskspråklige avisene er The Daily Nation og The Standard som også har utgaver på det nasjonale språket kiswahili. Det er flere kenyanske radiostasjoner, både statlige og private. De viktigste TV-kanalene er den statlige Kenya Broadcasting Corporation og to private: Kenya Television Network (KTN) og Nation TV.

Infrastruktur

Den internasjonale lufthavnen Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) er et knutepunkt for luftfart, internasjonalt så vel som regionalt.

Forskning og universiteter

Byen har flere universiteter og andre høyere læresteder, blant annet University of Nairobi og Kenyatta University, flere internasjonale forskningssentre, og et internasjonalt konferansesenter (Kenyatta International Conference Centre – KICC).

Kultur

Nairobi har mange turistattraksjoner, som muséer, teatre og kunstgallerier. Ngugi wa Thiong'o er Kenyas fremste skjønnlitterære forfatter, og hans navn verserer ofte i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen i litteratur. For øvrig er Nairobi et senter for musikk og filmproduksjon. Innen sportssektoren kan Nairobi by på mange store anlegg for fotball og friidrett, samt flere golfbaner. Nairobi nasjonalpark like utenfor bykjernen er et kjent viltreservat med mange ulike arter. Dessuten er byen utgangspunkt for safariturer til parker rundt omkring i landet.

Bybeskrivelse

Sjiraff ved Nairobi
Sjiraff i Nairobi nasjonalpark med Nairobi by i bakgrunnen. Ingen andre steder i verden har et sånt mangfold av ville dyr så tett på en travel storby.

Stor-Nairobi har et sentralt forretningsdistrikt og boligområder i bydeler av varierende karakter fra luksusområder (for eksempel Muthaiga, Karen og Langata) og middelklasseområder (for eksempel Kileleshwa, Westlands og Milimani) til slumstrøk med uformell bosetting (for eksempel Kibera, Mathare, Korogocho). Kibera regnes som et av Afrikas største slumområder med mellom en halv og én million innbyggere.

Foruten tettbygde strøk med boliger og forretningsbygg har Nairobi også flere grønne lunger så som Uhuru Park og Jeevanjee Gardens.

Den fremtredende politikeren og miljøaktivistenWangari Maathai ble tildelt Nobels fredspris i 2004 blant annet for sin kamp mot ødeleggelse av Uhuru Park midt i Nairobis sentrum og for bevaring av Karua-skogen med mange sjeldne trearter i den nordlige delen av byen som var truet av boligbygging og annen infrastruktur. Mathaai ledet miljøbevegelsen Grønt belte, som plantet millioner av trær for å motvirke ørkenspredning.

Terrorangrep

Nairobi har ved flere anledninger vært utsatt for terrorangrep. I 1998 ble den amerikanske ambassaden midt i sentrum bombet av Al-Qaida, og Westgate shoppingsenter ble i 2013 okkupert av terrorister knyttet til al-Shabaab, noe som førte til at 67 personer ble drept.

Norge i Nairobi

Norge har ambassade i Nairobi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg