Faktaboks

Luanda
tidl. São Paulo de Luanda
Uttale
luˈanda
Luanda
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Luanda er hovedstaden i Angola og ligger nordvest i landet ved Atlanterhavet. I storbyregionen bor det 5 506 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Luanda er Angolas største by og viktigste havn. Havnen er en viktig eksporthavn for byen industri, som inkluderer petroleumsraffinering, bryggerier, fremstilling av tekstiler og næringsmidler. Luanda har internasjonal lufthavn, og er endepunkt for jernbanen fra Malanje. Universitet (1963); erkebispesete. Festningen São Miguel fra 1600-tallet er et viktig landemerke.

Byen ble grunnlagt av portugisere i 1575, og fikk navnet São Paulo de Luanda. Hovedstad i kolonien fra 1627. På 1600- og 1700-tallet var Luanda et viktig senter for slavehandelen fra Afrika til Brasil. Den tidligere tallrike portugisiske befolkningen har stort sett forlatt byen etter landets uavhengighet i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg