Alger. Av . Begrenset gjenbruk

Alger

Algeries hovedstad Alger.

Av /Store norske leksikon ※.
Bygningen hvor den algeriske nasjonalforsamlingen holder til, ligger i hovedstaden Alger.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Den ytre muren rundt kasbaen i Alger.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Alger er hovedstaden i Algerie, og ligger ved Algerbukta ved Middelhavet. Byen er landets kulturelle og økonomiske sentrum, og har rundt 2,8 millioner innbyggere (2021).

Faktaboks

Uttale

alsjˈeː

Også kjent som
El Djazaïr Algier

Havnen er den største i Algerie, og er en viktig bunkringshavn og utførselssted for vin, frukt og grønnsaker. Fiske og turisme er viktige næringsveier ved siden av sementproduksjon, maskin-, metall- og kjemisk industri. En internasjonal flyplass ligger i Dar al-Beïda.

I den arabiske bydelen ligger kasbaen som er ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Der ligger også flere moskeer, den eldste, Djama el Kebir, er sannsynligvis fra 1000-tallet. I den tidligere europeiske bydelen ligger universitetet, det arkeologiske museet og botanisk hage. Byen har flere museer, blant annet historisk og naturhistorisk museum, jihad-museum (fra frigjøringsperioden) og folkemuseum.

Historie

Alger ble anlagt av araberne i 935 på stedet der det romerske Icosium hadde ligget, og var en viktig piratbase fra 1500-tallet til 1830, da franskmennene med erobringen av byen innledet underleggelsen av Algerie.

Andre verdenskrig

Etter at de allierte 8. november 1942 hadde inntatt Alger, var byen tilholdssted for Charles de Gaulles provisoriske regjering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg