Alger, hovedstad i Algerie, ved Algerbukta; 1,8 millioner innbyggere (2003), med forsteder ca. 3 millioner innbyggere, landets kulturelle og økonomiske sentrum. Havnen er den største i Algerie, og en viktig bunkringshavn og utførselssted for vin, frukt og grønnsaker. Fiske og turisme er viktige næringsveier ved siden av sementproduksjon, maskin-, metall- og kjemisk industri. Internasjonal flyplass i Dar al-Beïda.

I den arabiske bydel ligger kasbaen som er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kutur- og naturarv. Der ligger også flere moskeer, den eldste, Djama el Kebir, er sannsynligvis fra 1000-tallet. I den tidligere europeiske bydel ligger universitetet, det arkeologiske museum og botanisk hage. Flere museer, blant annet historisk og naturhistorisk museum, jihad-museum (fra frigjøringsperioden) og folkemuseum.

Alger ble anlagt av araberne 935 på stedet der det romerske Icosium hadde ligget, og var en viktig piratbase fra 1500-tallet til franskmennene i 1830 med erobringen av byen innledet underleggelsen av Algerie. Etter at de allierte 8. nov. 1942 hadde inntatt Alger, var byen tilholdssted for de Gaulles provisoriske regjering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.