Alger av . Begrenset gjenbruk

Alger

Algeries hovedstad Alger.

Av /Store norske leksikon ※.

Alger, hovedstad i Algerie, ved Algerbukta; 1,8 millioner innbyggere (2003), med forsteder ca. 3 millioner innbyggere, landets kulturelle og økonomiske sentrum. Havnen er den største i Algerie, og en viktig bunkringshavn og utførselssted for vin, frukt og grønnsaker. Fiske og turisme er viktige næringsveier ved siden av sementproduksjon, maskin-, metall- og kjemisk industri. Internasjonal flyplass i Dar al-Beïda.

Faktaboks

uttale:

alsjˈeː

også kjent som:
El Djazaïr
Algier

I den arabiske bydel ligger kasbaen som er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kutur- og naturarv. Der ligger også flere moskeer, den eldste, Djama el Kebir, er sannsynligvis fra 1000-tallet. I den tidligere europeiske bydel ligger universitetet, det arkeologiske museum og botanisk hage. Flere museer, blant annet historisk og naturhistorisk museum, jihad-museum (fra frigjøringsperioden) og folkemuseum.

Alger ble anlagt av araberne 935 på stedet der det romerske Icosium hadde ligget, og var en viktig piratbase fra 1500-tallet til franskmennene i 1830 med erobringen av byen innledet underleggelsen av Algerie. Etter at de allierte 8. nov. 1942 hadde inntatt Alger, var byen tilholdssted for de Gaulles provisoriske regjering.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg