Vilnius

Vilnius ble endelig innlemmet i Litauen og gjort til hovedstad først i forbindelse med at Litauen ble sovjetrepublikk i 1940.
Av .
Den romersk-katolske St. Stanislav-katedralen i nyklassisistisk stil.
St. Stanislav-katedralen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
På slottsberget midt i byen ligger ruinene av Gediminas' borg. Porttårnet Ostra Brama er en rest av den gamle festningen
Gediminas
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Vilnius. Til høyre den russisk-ortodokse Hellige Mors kirke, til venstre Sankt Johannes-kirken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vilnius, hovedstad i Litauen, på begge sider av elven Neris (Vilija). Byen har 527 000 innbyggere (2011). Samferdselsknutepunkt. Viktig industriby med maskin-, elektroteknisk, tre-, beklednings- og næringsmiddelindustri m.m. Universitet (1579) og flere høyskoler.

Faktaboks

uttale:
vˈilnius
også kjent som:
russ. Vilna
polsk Wilno
ty. Wilna

Vilnius har mange vakre byggverk i en rekke ulike arkitektoniske stilarter. På slottsberget midt i byen ligger ruinene av Gediminas' borg. Porttårnet Ostra Brama er en rest av de gamle befestninger. Den romersk-katolske St. Stanislav-katedralen (1777–1801) er i nyklassisistisk stil, St. Anna- og St. Bernadinkirkene sengotiske. Byens historiske sentrum er oppført på UNESCOs Liste over verdens kulturarv.

Historikk

Vilnius går tilbake til 900-tallet og ble 1323 Litauens hovedstad under storhertug Gediminas. Etter unionen med Polen 1569 ble byen sterkt polonisert. I 1795 kom den under Russland. I 1915 ble Vilnius inntatt av tyskerne og skiftet 1919–20 flere ganger eier. Russerne besatte byen i juli 1920 og avstod den til Litauen. Folkeforbundet gav sin godkjennelse under forbehold av folkeavstemning, men dagen før denne rykket polske friskarer under ledelse av Lucjan Żeligowski inn og proklamerte staten Sentral-Litauen, som i 1922 ble tilsluttet Polen. Byen hadde overveiende polsk og jødisk befolkning, mens befolkningen i omlandet var litauisk og hviterussisk. Litauen fastholdt Vilnius som landets hovedstad og holdt grensen sperret inntil Polen i 1938 tvang igjennom åpning av grensen. Byen ble besatt av sovjettropper i 1939.

Forut for den annen verdenskrig var byen preget av dens jødiske befolkning. I omtrent 150 år fungerte byen som et øst-europeisk senter for jødisk kultur. Det jødiske samfunnet ble ødelagt under krigen. Den jødiske befolkningen ble redusert fra 80 000 i 1941 til 6000 i 1945, i noen av de mest omfattende jødeforfølgelsene som fant sted under krigen.

Den etniske sammensetningen (2011) er 63,2 prosent litauere, 16,5 prosent polakker, 12 prosent russere, 3,5 prosent hviterussere, 0,4 prosent jøder og 4,4 prosent andre. I omegnskommunene er det polsk flertall.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg