Sarajevo av . Begrenset gjenbruk

Sarajevo

Latinerbrua fra 16. årh. fører over Miljacka til bydelen Bistrik. Fra hushjørnet i venstre bildekant falt skuddene i Sarajevo 28. juni 1914.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fra den tyrkiske basaren, Baščaršija.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nasjonalbiblitoteket i Sarajevo som brant under borgerkrigen på 1990-tallet og er nå nesten ferdigrestaurert.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sarajevo er hovedstad i Bosnia-Hercegovina, i Miljackas elvedal. Byen har 275 524 innbyggere, med forsteder 395 133 innbyggere (2013).

Faktaboks

uttale:
sˈarajevo

Økonomi

Sarajevos næringsliv står for cirka 25 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP). De viktigste næringsvirksomhetene er møbel-, tobakk-, bil- og trikotasjeindustri, samt produksjon av kommunikasjonsutstyr.

I 2018 besøkte 573 227 turister Sarajevo, hvilket var 18,8 prosent flere enn i 2017. Sarajevo internasjonale flyplass ligger 12 kilometer vest for byens sentrum.

Kultur

I Sarajevo er det to offentlige universiteter, samt flere private høyskoler og universiteter, herunder et internasjonalt universitet hvor undervisningen foregår på engelsk. I byen er det en rekke museer, herunder nasjonalmuseet, nasjonalgalleriet, et historisk museum for Bosnia-Hercegovina, et museum for Bosnia-krigen og et museum for jødenes historie i Bosnia-Hercegovina.

Det er en rekke moskéer i Sarajevo; den eldste er fra 1457.

Historie

Erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie, hertuginnen av Hohenberg, på trappen til rådhuset i Sarajevo fem minutter før de ble myrdet.
Av /The Guardian.

Sarajevo ble grunnlagt på 1200-tallet og var underlagt tyrkerne (Det osmanske riket) i 1429–1878. Fra 1851 var Sarajevo hovedstad i Bosnia og Hercegovina, som ble innlemmet i Østerrike-Ungarn i 1878.

Mordet på erkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo 28. juni 1914, kjent som Skuddene i Sarajevo, er regnet som foranledningen til den første verdenskrig. I 1918 gikk Bosnia-Hercegovina inn i Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (fra 1929 kalt Jugoslavia).

Olympiske vinterleker ble arrangert i Sarajevo i 1984.

Med over 70 moskéer og den tyrkiske basaren Baščaršija hadde byen et utpreget orientalsk utseende, og var en etnisk svært blandet by. Ved folketellingen i 1991 fordelte befolkningen seg med cirka 49 prosent muslimer, 30 prosent serbere og 6,6 prosent kroater. I forbindelse med landets selvstendighetserklæring i 1992 brøt det ut kamphandlinger i og omkring byen, se Bosnia-Hercegovinas historie.

Da Jugoslavia ble oppløst i 1992, brøt det ut krig mellom serbere, kroater og bosniaker. Bosnia-krigen, som varte til 1995, påførte folk store lidelser og fikk stor innvirkning på folketallet, befolkningssammensetningen og næringslivet. Byen fikk i tillegg betydelige materielle skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg