Faktaboks

Sarajevo
Uttale
sˈarajevo
Sarajevo
Sarajevo sentrum sett fra øst. Elven Miljacka renner gjennom byen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Sarajevo er hovedstad i Bosnia-Hercegovina, i Miljackas elvedal. Byen har 275 524 innbyggere, med forsteder 395 133 innbyggere (2013). Ordføreren heter Benjamina Karic.

Økonomi og transport

Sarajevos næringsliv står for cirka 25 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP). De viktigste næringsvirksomhetene er møbel-, tobakk-, bil- og trikotasjeindustri, samt produksjon av kommunikasjonsutstyr. I 2018 besøkte 573 227 turister Sarajevo, noe som var 18,8 prosent flere enn i 2017.

Sarajevo internasjonale flyplass ligger tolv kilometer vest for byens sentrum. Byen er senter for landets jernbanenett.

Kultur og utdanning

Sarajevo
En av Sarajevos mest berømte bygninger er biblioteket og rådhuset, Vijećnica. Her falt de berømte skuddene i Sarajevo 28. juni 1914.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I byen er det en rekke museer, herunder nasjonalmuseet, nasjonalgalleriet, et historisk museum for Bosnia-Hercegovina, et museum for Bosnia-krigen og et museum for jødenes historie i Bosnia-Hercegovina. Det er en rekke moskeer i Sarajevo; den eldste er fra 1457.

I Sarajevo er det to offentlige universiteter, samt flere private høyskoler og universiteter, herunder et internasjonalt universitet hvor undervisningen foregår på engelsk.

Historie

Franz Ferdinand og Sophie
Erkehertug Franz Ferdinand og hans kone Sophie, hertuginnen av Hohenberg, på trappen til rådhuset i Sarajevo fem minutter før de ble myrdet.
Av /The Guardian.

Sarajevo ble grunnlagt på 1200-tallet og var underlagt tyrkerne (Det osmanske riket) i årene 1429–1878. Fra 1851 var Sarajevo hovedstad i Bosnia og Hercegovina, som ble innlemmet i Østerrike-Ungarn i 1878.

Mordet på erkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo 28. juni 1914, kjent som Skuddene i Sarajevo, er regnet som foranledningen til den første verdenskrig. I 1918 gikk Bosnia-Hercegovina inn i Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (fra 1929 kalt Jugoslavia).

Olympiske vinterleker ble arrangert i Sarajevo i 1984.

Etnisitet og religion

Med over 70 moskeer og den tyrkiske basaren Baščaršija hadde byen et utpreget orientalsk utseende, og var en etnisk svært blandet by. Ved folketellingen i 1991 fordelte befolkningen seg med cirka 49 prosent muslimer, 30 prosent serbere og 6,6 prosent kroater. I forbindelse med landets selvstendighetserklæring i 1992 brøt det ut kamphandlinger i og omkring byen, se Bosnia-Hercegovinas historie.

Da Jugoslavia ble oppløst i 1992, brøt det ut krig mellom serbere, kroater og bosniaker. Bosnia-krigen, som varte til 1995, påførte folk store lidelser og fikk stor innvirkning på folketallet, befolkningssammensetningen og næringslivet. Byen fikk i tillegg betydelige materielle skader.

Norge i Sarajevo

Det er norsk ambassade i Sarajevo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg