Yangon, største by i Myanmar, tidligere kjent som Rangoon. Byen ligger ved Rangoon-elven (Hlaing-elven) ca. 30 km fra dens munning, og i storbyområdet bor det 4 802 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Yangon var landets hovedstad frem til november 2005, da myndighetene uten forvarsel besluttet å flytte hovedstadsfunksjonene fra Yangon til et sted rett utenfor Pyinmana, som i mars 2006 fikk navnet Naypyidaw.

Over den livlig trafikkerte havnen går størstedelen av Myanmars utenrikshandel. Yangon er knutepunkt for landets jernbaner og indre vannveier, og Mingaladon lufthavn er et knutepunkt for internasjonale flyruter. Industrien omfatter blant annet rismøller, sagbruk, tekstil- og gummiindustri, såpeproduksjon og oljeraffinering. Byen har også universitet (grunnlagt 1920) og teknisk høyskole.

Yangon er en regelmessig anlagt by med mange parker. Bybildet domineres av Shwe Dagon, «den gylne pagode», som med sitt 112 meter forgylte spir er buddhismens største helligdom i Bakindia. Ifølge legenden ble pagoden påbegynt i år 588 f.Kr. Byen har også anglikansk og romersk-katolsk domkirke.

Yangon var opprinnelig bare en mindre landsby i tilknytning til pagoden Shwe Dagon. Dens moderne historie startet i 1755, da byen endret navn fra Dagon til Yangon, og kort tid etter fikk funksjon som en viktig havneby. En brann i 1841 ødela det meste av byen. Den ble på ny ødelagt i 1852 av britene, som under gjenoppbyggingen konstruerte et rektangulært gatenett og anglifiserte bynavnet til 'Rangoon'. Byen ble hovedstad for hele Myanmar etter at britene forente de nedre og øvre delene av landet i 1885. Før andre verdenskrig var flertallet av innbyggerne indere, kinesere og europeere, men byen har senere fått en stor overvekt av burmanere. I 1988 var byen åsted for alvorlige og blodige sammenstøt da militæret slo ned på demonstrerende studenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.