Yangon

Yangon i 2018.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Yangon. Bybildet domineres av Shwedagon, den gylne pagode. Hele anlegget består av én hovedpagode og flere mindre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Yangon er den største byen i Myanmar. Den var tidligere kjent som Rangoon. Byen ligger ved Rangoon-elven (Hlaing-elven) cirka 30 kilometer fra dens munning. I storbyområdet bor det 5 998 000 innbyggere (2017).

Faktaboks

også kjent som:

Rangoon

Næringsliv og transport

Industrien omfatter blant annet rismøller, sagbruk, tekstil- og gummiindustri, såpeproduksjon og oljeraffinering. Over den livlig trafikkerte havnen går størstedelen av Myanmars utenrikshandel. Yangon er senter for landets jernbaner og indre vannveier, og Mingaladon lufthavn er et knutepunkt for internasjonale flyruter fra og til Myanmar.

Kultur og utdanning

Bybildet domineres av pagoden Shwedagon, «den gylne pagode», som med sitt 112 meter forgylte spir er buddhismens største helligdom i Bakindia. Dette er verdens eldste pagode. Forskere mener at byggingen av pagoden startet i det sjette århundre evt. (Ifølge legenden ble imidlertid pagoden påbegynt i år 588 fvt.) I nærheten av denne pagoden er Kandawgyi naturpark. Byen har også anglikansk og romersk-katolsk domkirke. I Yangon er det 26 universiteter. Yangon universitet ble etablert som et college i 1878.

Historie

Yangon var opprinnelig bare en mindre landsby i tilknytning til pagoden Shwedagon. Dens moderne historie startet i 1755, da byen endret navn fra Dagon til Yangon, og kort tid etter fikk funksjon som en viktig havneby. En brann i 1841 ødela det meste av byen. Den ble på ny ødelagt i 1852 av britene, som under gjenoppbyggingen konstruerte et rektangulært gatenett og anglifiserte bynavnet til 'Rangoon'. Byen ble hovedstad for hele Myanmar etter at britene forente de nedre og øvre delene av landet i 1885. Før andre verdenskrig var flertallet av innbyggerne indere, kinesere og europeere, men byen har senere fått en stor overvekt av burmanere. I 1988 var byen åsted for alvorlige og blodige sammenstøt da militæret slo ned på demonstrerende studenter.

Yangon var landets hovedstad frem til november 2005, da myndighetene uten forvarsel besluttet å flytte hovedstadsfunksjonene fra Yangon til et sted rett utenfor Pyinmana, som i mars 2006 fikk navnet Naypyidaw.

Norge i Yangon

Norge har ambassade i Yangon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg