Juba (hovedstad i Sør-Sudan)

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Juba er hovedstad og største by i Sør-Sudan. Byen ligger på en høyde på vestbredden av Bahr al-Jabal (navn på Den hvite Nilen fra grensen mot Uganda til Nosjøen), ca. 125 kilometer nord for grensen mot Uganda. Byen har rundt 400 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
jˈuba

Byen er det sørligste endepunktet for elveskipsfarten på Den hvite Nilen og dens tilførselselv Bahr al-Jabal. Britene bygget en bro over Bahr al-Jabal ved Juba i 1956.

Juba var fra Sudans uavhengighet i 1965 til Sør-Sudans løsrivelse i 2011 et viktig administrasjons-, handels- og kultursenter. Etter Addis Abeba-fredsavtalen i 1972 ble Juba regionshovedstad for Sør-Sudan. Universitetet i Juba ble grunnlagt i 1975.

Under borgerkrigene i Sudan var Juba hele tiden under regjeringsstyrkenes kontroll. Etter at fredsavtalen mellom Nord-Sudan og Sør-Sudan ble undertegnet i 2005 ble Juba, den største byen i sør, igjen valgt som hovedstad for den sørlige delen av landet.

I 2006 åpnet Norge, Nederland, Storbritannia og Sverige et felles bistandskontor i Juba. Kontoret bisto blant annet med gjennomføringen av fredsavtalen mellom nord og sør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Artikkelen bør endre titel - hovedstad i Sør-Sudan.

svarte Georg Kjøll

Hei Svein. Takk for kommentar og for at du opprettet artikkelen Sør-Sudan! Jeg har nå lagt til litt informasjon fra CIA World Factbook der og oppdatert Juba. Hilsen Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg