Faktaboks

offisielt navn:
Republik Österreich
norsk navn:
Republikken Østerrike
statsform:
Republikk i Europa
hovedstad:
Wien
innbyggertall:
8 545 908
landareal:
82 531 km²
totalareal:
83 879 km²
innbyggere per km²:
103,55
offisielt/offisielle språk:
Tysk
religion:
Katolsk kristendom
nasjonaldag:
26. oktober
statsoverhode:
Alexander Van der Bellen
statsminister:
Sebastian Kurz (kansler)
mynt:
Euro à 100 cents
Flagg
Riksvåpen

Østerrike

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parlamentet i Wien. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Østerrike er en republikk og forbundsstat i Mellom-Europa. Landet grenser i nord til Tyskland og Tsjekkia, i øst til Ungarn og Slovakia, i sør til Italia og Slovenia og i vest til Liechtenstein og Sveits.

Det nåværende Østerrike er en liten del av det tidligere østerriksk-ungarske keiserdømmet som ble oppløst i 1918.

Befolkningen er på 8 129 743 innbyggere (2012). Hovedstad er Wien.

Østerrike er et velutviklet industriland og et av de fremste turistland i Europa.

Østerrikes nasjonalsang er ‘Land der Berge, Land am Strome’.

Geografi og miljø

Østerrike kan naturgeografisk inndeles i tre deler: Alpene i de vestlige og sentrale deler av landet, det bøhmiske massiv i nord og lavlandsområder hovedsakelig i øst.

Alpene dekker rundt 60 prosent av arealet; høyeste fjell er Grossglockner, 3797 meter over havet. Det bøhmiske massiv er et ås- og skoglandskap og øst og sør for Wien er det lavland. Nord i landet renner den lengste elven Donau fra vest mot øst. Den store og grunne Neusiedlersjøen ligger på grensen mot Ungarn.

Klimaet er kontinentalt med relativt varme somrer og kalde vintrer, og varierer med høydeforhold.

Østerrike er det mest skogrike land i Mellom-Europa, om lag 40 prosent av arealet er skogdekt. Skoggrensen ligger på 1800-2200 meter over havet. Bøk, eik, lind og lønn er vanlige skogtrær i lavlandet. Østlige deler av landet har steppevegetasjon.

I skogene lever blant annet dåhjort, hjort, rådyr og villsvin. Gemse og alpesteinbukk er karakteristiske alpedyr. Neusiedlersjøen har store takrørskoger og et yrende fugleliv. 50 arter av ferskvannsfisker er påvist.

Folk og samfunn

91,1 prosent av befolkningen er av tysk opprinnelse. Resten er slovenere, kroater, slovaker, tsjekkere, ungarere og tyrkere. 68 prosent bor i byer. Det er tettest bosetning i og omkring Wien og tett befolkning også i hoveddalene.

73,6 prosent av befolkningen er medlemmer av den romersk-katolske kirke. 4,7 prosent er protestanter og 4,2 prosent er muslimer. Vel 10 prosent er uten religiøs tilknytning. Resten er jøder og andre minoriteter.

88,6 prosent av befolkningen snakker tysk (Statistik Austria 2001).

Stat og politikk

På slottet Belvedere i Wien i 1955 fikk Østerrike igjen full uavhengighet ved å forplikte seg til full utenrikspolitisk nøytralitet.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Østerrike er en forbundsstat og en republikk. Statsoverhodet er en president som stort sett har en seremoniell rolle, og er valgt for 6 år med mulighet for ett gjenvalg. Den reelle utøvende myndighet ligger hos forbundskansleren og regjeringen. Nasjonalforsamlingen består av et nasjonalråd (183 medlemmer) og et forbundsråd (62 medlemmer).

Den nåværende østerrikske regjering ble innsatt 7. januar 2020 og er en koalisjon mellom Österreichische Volkspartei (ÖVP) og Die Grünen. Forbundskansler er Sebastian Kurz (ÖVP), visekansler Werner Kogler (Die Grünen).

Østerrike er inndelt i 9 land (delstater). Hvert land ledes av en folkevalgt landdag.

Forsvaret er basert på verneplikt med en førstegangstjeneste på 6 måneder etterfulgt av 8 år i reservestyrkene. Flyvåpenet hører inn under hæren. Landet er nøytralt og bidrar til FNs fredsbevarende organisasjoner.

Østerrike er medlem blant annet av FN siden 1955, EU siden 1995, Europarådet, Verdens handelsorganisasjon og OECD.

Historie

Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Opprinnelsen til Østerrike er markgrevskapet Marchia Austria som Karl den store opprettet omtrent 790 for å beskytte sitt rike mot slavere og avarere. I 1156 ble Østerrike eget hertugdømme under det tysk-romerske keiserrike. Fyrsteslekten Habsburg kom til makten på 1200-tallet.

1699-1737 tok Østerrike Ungarn fra tyrkerne. Som alliert med Russland spilte Østerrike en viktig rolle i stormaktspolitikken etter napoleonskrigene.

I 1866 tapte Østerrike en krig mot Preussen. Dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn oppsto i 1867. Til 1918 hadde Ungarn status som likestilt statsdel i Østerrike-Ungarn. Nasjonale motsetninger førte til stor uro og første verdenskrig ble utløst av snikmordet på det habsburgske tronfølgerparet i Sarajevo i 1914.

Det tysktalende Østerrike ble egen republikk i 1918. De allierte forbød en tilslutning til Tyskland, noe som likevel skjedde i 1938 (Anschluss).

I 1945 ble Østerrike delt i fire okkupasjonssoner. Okkupasjonen ble opphevet i 1955 og Østerrike ble et selvstendig land som forpliktet seg til nøytralitet. Østerrike ble medlem av EU i 1995. Euro ble innført som myntenhet i 2002.

Økonomi og næringsliv

De fleste arbeider i serviceyrker og industri. Det er stor produksjon av maskiner, kjemiske produkter, stål og metallvarer samt vin. Viktig er også tekstil- og bekledningsindustri. Olje tas opp i nordøst og gass øst for Wien.

Nær 43 prosent av arealet er jordbruksland. Det meste er natureng og beiteland, og i dal- og fjellstrøkene dominerer husdyrhold. I lavlandet dyrkes blant annet hvete, sukkerbeter, mais, bygg, poteter, frukt og vindruer. Halvparten av produksjonen i skogbruket går til sagtømmer; nesten halvparten av trelasten eksporteres. Tyskland er største samhandelsland.

Turisme er en viktig næring med blant annet godt besøkte vintersportssteder i Alpene og rike kulturtilbud i Wien og Salzburg.

Kunnskap og kultur

Skolen i Østerrike er obligatorisk og gratis for alle barn i alderen 6 til 15 år. Landet har mange universiteter og høyskoler. Universitetet i Wien fra 1365 er de tysktalende lands eldste universitet.

Österreichischer Rundfunk (ORF) er det statlige kringkastingsselskapet. Det er etablert en rekke kommersielle radiostasjoner etter 1998. Østerrike har 53 aviser. Landets første avis utkom i 1615.

Østerrike har hatt mange kjente kunstnere, musikere og forfattere. I middelalderen blomstret minnesangere, blant andre Walther von der Vogelweide, og mestersangere. 1770-1820 dominerte wienerklassisismen musikklivet (Haydn, Mozart, Beethoven). Senere betydelige komponister er blant andre Franz Schubert, Johann Strauss d.e. og Johann Strauss d.y., Gustav Mahler, Franz Lehár og Arnold Schönberg.

Franz Grillparzer var en av 1800-tallets største forfattere. Blant forfatterne på 1900-tallet kan blant andre Rainer Maria Rilke, Franz Werfel og Arnold Zweig nevnes, på 2000-tallet blant annet Thomas Bernhard, Gerhard Rothog Ernst Jandl. Blant de mest kjente samtidsforfatterne er blant andre nobelprisvinnerene Elfriede Jelinek og Peter Handke.

Kjente moderne malere er Egon Schiele, Gustav Klimt, hans elev Oskar Kokoschka og Friedensreich Hundertwasser.

På 1600-tallet var Johann Bernhard Fischer von Erlach den ledende innen en selvstendig østerriksk barokkarkitektur. 1848-1916 var arkitekturen preget av etterligning av historiske stilarter. I 1920-årene ble Wiens boligarkitektur toneangivende i Europa.

På 1800-tallet var Burgtheater i Wien den tyskspråklige verdens viktigste teater; det var preget av historisk-romantisk dramatikk og folkestykker. Folkestykketradisjonen fikk en sosialkritisk utvikling med Ödön von Horvath som en av de betydeligste dramatikere. På 1900 var problemorientert samtidsdramatikk og symbolsk orientert drama viktig; i dag dekker teatret, som er den største tyskspråklige scenen i Europa, hele spekteret fra klassikere over folkelig teater til samtidsteater.

Wien er sentrum for østerriksk dans, der ballett spiller en betydelig rolle; i utlandet er den mest kjent fra den årlige nyttårsballetten.

Østerriksk film har i stor grad vært preget av tysk film og mange østerrikske produsenter har gjort seg gjeldende i amerikansk filmproduksjon. Kjente skuespillere er blant andre Curd Jürgens, Romy Schneider, Maximilian Schell og Arnold Schwarzenegger.

Østerrike og Norge

Norge har ambassade i Wien, og Østerrike har ambassade i Oslo. Det økonomiske samkvem er relativt beskjedent med få østerrikske firmaer i Norge og få norske firmaer i Østerrike. Representert er blant annet Norske Skog, Norsk Hydro, Tomra, Orkla, TINE og Sunpor.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg