Faktaboks

Offisielt navn
Republik Österreich
Norsk navn
Republikken Østerrike
Også kjent som

Austerrike

Hovedstad
Wien
Statsform
Forbundsrepublikk
Statsoverhode
Alexander Van der Bellen
Statsminister
Karl Nerhammer (kansler)
Landareal
82 520 km²
Totalareal
83 879 km²
Innbyggertall
8,90 millioner (nasjonalt estimat, 2020)
Offisielt/offisielle språk
Tysk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
26. oktober
Valuta
Euro à 100 cents
Flagg
Riksvåpen
Østerrike, plassering
Østerrike (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Østerrike, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Østerrike med naboland rundt, kart
Østerrike og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Østerrike er en republikk og forbundsstat i Mellom-Europa. Landet grenser i nord til Tyskland og Tsjekkia, i øst til Ungarn og Slovakia, i sør til Italia og Slovenia og i vest til Liechtenstein og Sveits.

Det nåværende Østerrike er en liten del av det tidligere østerriksk-ungarske keiserdømmet som ble oppløst i 1918.

Hovedstad er Wien.

Østerrike er et velutviklet industriland og et av de fremste turistland i Europa.

Østerrikes nasjonalsang er ‘Land der Berge, Land am Strome’.

Geografi og miljø

Østerrike (Hovedkart)

Topogafisk kart over Østerrike.

Av /Store norske leksikon ※.
Østerrike, parlamentet

Parlamentet i Wien.

Av /KF-arkiv ※.

Østerrike kan naturgeografisk inndeles i tre deler: Alpene i de vestlige og sentrale deler av landet, det bøhmiske massiv i nord og lavlandsområder hovedsakelig i øst.

Alpene dekker rundt 60 prosent av arealet; høyeste fjell er Grossglockner, 3797 meter over havet. Det bøhmiske massiv er et ås- og skoglandskap og øst og sør for Wien er det lavland. Nord i landet renner den lengste elven Donau fra vest mot øst. Den store og grunne Neusiedlersjøen ligger på grensen mot Ungarn.

Klimaet er kontinentalt med relativt varme somrer og kalde vintrer, og varierer med høydeforhold.

Østerrike er det mest skogrike land i Mellom-Europa, om lag 40 prosent av arealet er skogdekt. Skoggrensen ligger på 1800-2200 meter over havet. Bøk, eik, lind og lønn er vanlige skogtrær i lavlandet. Østlige deler av landet har steppevegetasjon.

I skogene lever blant annet dåhjort, hjort, rådyr og villsvin. Gemse og alpesteinbukk er karakteristiske alpedyr. Neusiedlersjøen har store takrørskoger og et yrende fugleliv. 50 arter av ferskvannsfisker er påvist.

Folk og samfunn

Kart over Østerrike
Politisk kart over Østerrike, med de største byene.
Kart over Østerrike
Av .

Urbaniseringsgraden i Østerrike ligger på 68 prosent, noe som er relativt lavt i europeisk målestokk. Det er tettest bosetning i og omkring Wien og tett befolkning også i hoveddalene.

88,6 prosent av befolkningen har tysk som morsmål (Statistik Austria 2001).

I 2019 hadde 23,7 prosent av den østerrikske befolkningen migrasjonsbakgrunn. Av eldre migrantgrupper har spesielt slovenere, kroater, slovaker, tyskere, tsjekkere, ungarere og tyrkere vært viktige. I de siste årene har flyktninger fra Midtøsten og sørøst-Asia vokst raskest.

I 2018 var 57,24 prosent av befolkningen medlemmer av den romersk-katolske kirke. 3,3 prosent er protestanter. Rundt åtte prosent er muslimer (2016). Antallet ikke-troende er stabilt økende, og var ved siste telling (2001) på 12 prosent. Resten er ortodoks kristne, jøder og andre minoriteter.

Stat og politikk

Schloss Belvedere
På slottet Belvedere i Wien i 1955 fikk Østerrike igjen full uavhengighet ved å forplikte seg til full utenrikspolitisk nøytralitet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Østerrike er en forbundsstat og en republikk. Statsoverhodet er en president som stort sett har en seremoniell rolle, og er valgt for 6 år med mulighet for ett gjenvalg. Den reelle utøvende myndighet ligger hos forbundskansleren og regjeringen. Nasjonalforsamlingen består av et nasjonalråd (183 medlemmer) og et forbundsråd (61 medlemmer).

Den nåværende østerrikske regjering ble innsatt 9. oktober 2021 og er en koalisjon mellom Österreichische Volkspartei (ÖVP) og Die Grünen. Forbundskansler er Karl Nerhammer (ÖVP), visekansler Werner Kogler (Die Grünen).

Østerrike er inndelt i 9 land (delstater). Hvert land ledes av en folkevalgt landdag.

Delstat Hovedstad Areal km² Innb. (2018)
Wien Wien 415 1 888 700
Niederösterreich St. Pölten 19 174 1 670 600
Burgenland Eisenstadt 3 965 292 600
Oberösterreich Linz 11 979 1 473 500
Salzburg Salzburg 7 155 552 500
Steiermark Graz 16 388 1 240 200
Kärnten Klagenfurt 9 533 560 800
Tirol Innsbruck 12 648 751 100
Vorarlberg Bregenz 2 601 397 100

Forsvaret er basert på verneplikt med en førstegangstjeneste på 6 måneder. Flyvåpenet og flåten hører inn under hæren. Landet er nøytralt og bidrar til FNs fredsbevarende organisasjoner.

Østerrike er medlem blant annet av FN siden 1955, EU siden 1995, Europarådet, Verdens handelsorganisasjon og OECD.

Historie

Anschluss
Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Østerrikes historie er preget av at landets sentrale geografiske posisjon i Europa.

Romerne la under seg landet sør for Donau i 16–15 fvt. og opprettet militærkolonier, blant annet Vindobona (Wien). Provinser som dekket eller berørte østerriksk område var Raetia, Noricum og Pannonia.

Opprinnelsen til staten Østerrike er markgrevskapet Marchia Austria som Karl den store opprettet omtrent 790 for å beskytte sitt rike mot slavere og avarere. I 1156 ble Østerrike eget hertugdømme under det tysk-romerske keiserrike. Fyrsteslekten Habsburg kom til makten på 1200-tallet, og kom til å prege regionen helt fram til vår tid.

I 1699–1737 tok Østerrike Ungarn fra tyrkerne. Som alliert med Russland spilte Østerrike en viktig rolle i stormaktspolitikken etter napoleonskrigene.

I 1866 tapte Østerrike en krig mot Preussen. Dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble etablert i 1867. Til 1918 hadde Ungarn status som likestilt statsdel i Østerrike-Ungarn. Nasjonale motsetninger førte til stor uro og første verdenskrig ble utløst av attentatet på det habsburgske tronfølgerparet i Sarajevo i 1914.

Det tysktalende Østerrike ble egen republikk i 1918. De allierte forbød en tilslutning til Tyskland, noe som likevel skjedde i 1938 (Anschluss).

I 1945 ble Østerrike delt i fire okkupasjonssoner, styrt av Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannia og USA. Okkupasjonen ble formelt opphevet i 1955 og Østerrike ble et selvstendig land som forpliktet seg til nøytralitet. Østerrike ble medlem av EU i 1995. Euro ble innført som myntenhet i 2002.

Økonomi og næringsliv

De fleste arbeider i serviceyrker og industri. Det er stor produksjon av maskiner, kjemiske produkter, stål og metallvarer samt vin. Viktig er også tekstil- og bekledningsindustri. Olje tas opp i nordøst og gass øst for Wien.

Nær 43 prosent av arealet er jordbruksland. Det meste er natureng og beiteland, og i dal- og fjellstrøkene dominerer husdyrhold. I lavlandet dyrkes blant annet hvete, sukkerbeter, mais, bygg, poteter, frukt og vindruer. Halvparten av produksjonen i skogbruket går til sagtømmer; nesten halvparten av trelasten eksporteres. Tyskland er største samhandelsland.

Turisme er en viktig næring med blant annet godt besøkte vintersportssteder i Alpene og rike kulturtilbud i Wien og Salzburg.

Kunnskap og kultur

Skolen i Østerrike er obligatorisk og gratis for alle barn i alderen 6 til 15 år. Landet har mange universiteter og høyskoler. Universitetet i Wien fra 1365 er de tysktalende lands eldste universitet.

Österreichischer Rundfunk (ORF) er det statlige kringkastingsselskapet. Det er etablert en rekke kommersielle radiostasjoner etter 1998. Østerrike har 53 aviser. Landets første avis utkom i 1615.

Østerrike har hatt mange kjente kunstnere, musikere og forfattere. I middelalderen blomstret minnesangere, blant andre Walther von der Vogelweide, og mestersangere. 1770-1820 dominerte wienerklassisismen musikklivet (Haydn, Mozart, Beethoven). Senere betydelige komponister er blant andre Franz Schubert, Johann Strauss d.e. og Johann Strauss d.y., Gustav Mahler, Franz Lehár og Arnold Schönberg.

Franz Grillparzer var en av 1800-tallets største forfattere. Blant forfatterne på 1900-tallet kan blant andre Rainer Maria Rilke, Franz Werfel og Arnold Zweig nevnes, på 2000-tallet blant annet Thomas Bernhard, Gerhard Roth og Ernst Jandl. Blant de mest kjente samtidsforfatterne er blant andre nobelprisvinnerene Elfriede Jelinek og Peter Handke.

Kjente moderne malere er Egon Schiele, Gustav Klimt, hans elev Oskar Kokoschka og Friedensreich Hundertwasser.

På 1600-tallet var Johann Bernhard Fischer von Erlach den ledende innen en selvstendig østerriksk barokkarkitektur. 1848-1916 var arkitekturen preget av etterligning av historiske stilarter. I 1920-årene ble Wiens boligarkitektur toneangivende i Europa.

På 1800-tallet var Burgtheater i Wien den tyskspråklige verdens viktigste teater; det var preget av historisk-romantisk dramatikk og folkestykker. Folkestykketradisjonen fikk en sosialkritisk utvikling med Ödön von Horvath som en av de betydeligste dramatikere. På 1900 var problemorientert samtidsdramatikk og symbolsk orientert drama viktig; i dag dekker teatret, som er den største tyskspråklige scenen i Europa, hele spekteret fra klassikere over folkelig teater til samtidsteater.

Wien er sentrum for østerriksk dans, der ballett spiller en betydelig rolle; i utlandet er den mest kjent fra den årlige nyttårsballetten.

Østerriksk film har i stor grad vært preget av tysk film og mange østerrikske produsenter har gjort seg gjeldende i amerikansk filmproduksjon. Kjente skuespillere er blant andre Curd Jürgens, Romy Schneider, Maximilian Schell og Arnold Schwarzenegger.

Østerrike og Norge

Norge har ambassade i Wien, og Østerrike har ambassade i Oslo. Det økonomiske samkvem er relativt beskjedent med få østerrikske firmaer i Norge og få norske firmaer i Østerrike. Representert er blant annet Norske Skog, Norsk Hydro, Tomra, Orkla, TINE og Sunpor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg