Ottawa

Ottawa. Canadas parlamentsbygning i nygotisk stil, bygd 1860–65. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Parlament Hill med Canadas parlamentsbygning, bygd i nygotisk stil (1860–65).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ottawa er hovedstaden i Canada. Byen ligger i den sørøstlige delen av provinsen Ontario. Sentrum er ved sammenløpene av Ottawa River og Rideau River. Ottawa har 934 243 innbyggere (2016) og inngår sammen med tvillingbyen Gatineau (Hull) på den andre siden av Ottawa River i provinsen Quebéc som hovedstadsregionen National Capital Region of Canada, kjent som Ottawa-Gatineau, med 1 323 783 innbyggere (2016), hvorav tre fjerdedeler på Ontarios side av elven. På motsatt side ligger forstaden Hull, som er den eldste og sentrale delen av Gagtineau.

Faktaboks

Uttale
ˈåtəwə

Ottawa ligger 44–166 meter over havet og er en av fire byer i Canada som er offisielt tospråklig.

NavnetOttawa kommer av algonquin-ordet «adawe» («å handle») og viser til urfolkene som brukte elven Ottawa til fiske, handel og annen aktivitet.

Administrasjon og næringsliv

Ottawa er administrasjonssenter; størstedelen av yrkesbefolkningen arbeider innen statsadministrasjonen. Det er også papir-, trevare-, sement- og elektroteknisk industri samt høyteknologisk industri. Det produseres rikelig med vannkraft ved Chaudière Falls, ved Rideau Falls og ved demninger ved Gatineau River. Ottawa er et viktig jernbaneknutepunkt.

Institusjoner og kultur

Byen er sete for en rekke nasjonale institusjoner som parlamentet, høyesterett, riksarkivet og åtte nasjonale museer inklusive Canadian Museum of Civilization (i Hull) og National Gallery of Canada. Til sammen gjør disse Ottawa til et populært turistmål. Byen har katolsk erkebiskop. University of Ottawa ble grunnlagt i 1848 og Carleton University i 1942.

Bybildet domineres av de nygotiske parlamentsbygningene på en høyde ved elven. De ble oppført 1860–1865, brant delvis ned i 1916 og gjenreist. Byen har anglikanske og katolske katedraler. Et nasjonalt kultursenter har blant annet konsertsal, opera og teater.

Det er norsk ambassade i Ottawa.

Historikk

Byen ble grunnlagt i 1826 av oberstløytnant John By samtidig med anlegget av Rideaukanalen mellom Ottawa River og Lake Ontario, og het Bytown til 1855. Byen ble valgt til hovedstad av dronning Victoria i 1857. Omkring 1890 begynte vannkraft i Ottawas elver å bli utnyttet. Siden 1990 betegnes Ottawa som «Silicon Valley North» på grunn av den høyteknologiske industrien. Ottawas nåværende grenser er fra 2001, da byen ble slått sammen med 10 andre kommuner.

Ottawa er kjent for mange årlige festivaler, deriblant Winterlude (3 uker i februar), Canada Tulip Festival i mai og Canada Day (1. juli) .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg