Faktaboks

Offisielt navn
Reino de España
Norsk navn
Kongedømmet Spania
Hovedstad
Madrid
Statsform
Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode
Felipe 6
Statsminister
Pedro Sánchez
Landareal
499 557 km²
Totalareal
505 940 km²
Innbyggertall
47,4 millioner (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Spansk. Katalansk, aranesisk, galicisk og baskisk er offisielle språk i tillegg til spansk i regionene i Catalonia, Galicia og Baskerland.
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
12. oktober
Valuta
Euro
Nasjonalsang
Marcha Real
Flagg
Riksvåpen
Spania, plassering
Spania (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Spania, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Spania med naboland rundt, kart
Spania og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Spania, offisielt Reino de España («kongeriket Spania»), er et monarki i Sør-Europa, med kyst til Atlanterhavet i nord (Biscayabukta), nordvest og sørvest og Middelhavet i øst og sør. Grenser i vest til Portugal, i nordøst til Frankrike og Andorra. I sør, nær Gibraltarstredet, ligger den britiske kronkolonien Gibraltar. Til Spania hører Kanariøyene i Atlanterhavet, eksklavene Ceuta og Melilla ved Marokko, og Balearene (Islas Baleares) samt småøyene Peñón de Vélez de la Gomera, Islas de Alhucemas, Islas Chafarinas og Isla de Alborán i Middelhavet.

Navnet er avledet av latinsk Hispania, som i romertiden var navnet på hele Pyreneerhalvøya. Trolig av iberisk opprinnelse.

Spanias nasjonalsang er Marcha Real («Kongelig marsj»), av en ukjent komponist fra 1700-tallet.

Geografi og miljø

Spania (Hovedkart)

Spania

Av /Store norske leksikon ※.
Mulhacén
Mulhacén i Sierra Nevada er med sine 3478 moh. det høyeste fjellet på fastlandet i Spania.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Spania er Europas fjerde største land. Fastlandet strekker seg vel 800 kilometer fra nord til sør, og om lag 1000 kilometer fra vestligste til østligste punkt.

De største spanske elvene er Ebro, Duero, Tajo, Guadiana og Guadalquivir. De største fjellkjedene er Pyreneene i nordøst og det betiske fjellsystemet (Sierra Nevada) i sørøst. Det høyeste fjellet på spansk territorium er vulkanen Teide (3718 meter over havet) på Tenerife, Kanariøyene. Den spanske kyststripen måler 2500 kilometer.

Kysten i sør og øst har middelhavsklima, mens kysten i nord har atlantisk klima. Høysletta i innlandet (La Meseta) har kontinentalt klima. Det regner mest i regionen Galicia i nordvest, og minst i provinsen Almería i sørøst.

Spanias planteliv er rikt og variert. Middelhavsfloraen dominerer, med innslag fra vest- og mellomeuropeisk flora i nord og nordafrikansk flora i sør.

Dyrelivet i Spania inneholder noen særegne pattedyr, blant annet spaniagaupe. Sumpområdet Las Marismas i sørøst er en av Europas viktigste overvintringsplasser for trekkfugler fra Skandinavia.

Folk og samfunn

Spanias befolkning teller 47,4 millioner (2022). Det var en nedgang i folketallet i noen år fra 2013, hovedsakelig på grunn av utlendinger som utvandret. I vesteuropeisk sammenheng er landet tynt befolket med 92 innbyggere per kvadratkilometer. Størsteparten av befolkningen bor i urbane strøk. Forventet levealder er 85 år for kvinner og 80 år for menn. En betydelig del av innvandrerne er pensjonister fra Europa, herav flere tusen nordmenn, fortrinnsvis bosatt langs middelhavskysten.

Statskirken ble avviklet i 1978, men romersk-katolsk religion er fremdeles dominerende.

Offisielt språk er spansk (kastiljansk). I regionene Catalonia, Galicia og Baskerland er henholdsvis språkene katalansk og aranesisk, galicisk og baskisk offisielle skrift- og undervisningsspråk i tillegg til spansk.

Stat og politikk

Juan Carlos og Felipe
Kong Juan Carlos og kronprins Felipe i 2014, samme år som faren abdiserte til fordel for sønnen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Spania

Spania er et parlamentarisk monarki og har siden 1986 vært medlem av EU. Bildet til venstre viser inngangspartiet til parlamentet, Cortes, i Madrid.

Av /NTB Scanpix ※.

Spania er et konstitusjonelt monarki. Kong Felipe 6 ble innsatt som monark i 2014. Han overtok etter kong Juan Carlos 1.

Landet fikk sin første grunnlov i 1812. Forfatningen av 1978 nedfelte egne bestemmelser for språk og kulturelt mangfold. I november 2011 ble Mariano Rajoy Brey fra høyrepartiet Partido Popular (PP) valgt til Spanias statsminister. Parlamentsvalget 20. desember 2015 var preget av konkurransen mellom fire partier med stor valgoppslutning; på den ene siden de to etablerte partiene, sosialistene (PSOE) og høyrepartiet (PP), og på den andre siden de to nye partiene Podemos og Ciudadanos. Høyrepartiet PP fikk totalt sett flest stemmer og flest mandater (123), men valgresultatet ble ikke tilstrekkelig til å danne ny flertallsregjering alene. Mariano Rajoy ble dermed sittende frem til 1. juni 2018 da han måtte gå av på grunn av mistillit etter en omfattende korrupsjonssak. Nåværende statsminister (fra 1. juni 2018) er Pedro Sánchez fra sosialistene (PSOE).

Det spanske forsvaret består av hæren, marinen og flyvåpenet. Spanias internasjonale relasjoner ble hovedsakelig utbygget etter diktaturets fall i 1975. Spanjolene er generelt positivt innstilt til EU.

Siden 1978 har landet vært inndelt i 17 autonome regioner med egne regionale parlament. Regionene Catalonia, Galicia og Baskerland har spesiell status, med egne språk og andre rettigheter.

Historie

Spania, Sierra Nevada

Alhambra var de mauriske kalifers residens i Granada, Andalucía på 1200–1300-tallet. I bakgrunnen sees fjellkjeden Sierra Nevada hvor de høyeste toppene er snødekte det meste av året. I Sierra Nevada ligger den høyeste toppen på det spanske fastlandet, Mulhacén, 3478 moh.

Av /KF-arkiv ※.

Eldste europeiske hominidae ble funnet i Atapuerca i nærheten av Burgos i Nord-Spania (800 000 fvt.). Senere i neolitikum ankom to etniske grupper: iberere (i sør og øst) og keltere (i nord og vest). Fønikerne koloniserte Spania rundt år 1000 fvt. Rundt 200 fvt. invaderte romerne landet og grunnla provinsen Hispania. Etter Romerrikets fall fulgte en periode hvor landet ble styrt av ulike gotiske herskere. Araberne (maurerne) erobret Spania i år 711.

I 1492 gjenerobret det katolske kongeparet Isabella og Ferdinand landet fra araberne og samlet Spania til et kristent rike. Dronning Isabella finansierte Kristoffer Columbus' reiser til Mellom- og Sør-Amerika. Columbus' reiser revolusjonerte datidens kartforståelse, og landene som reisene hadde gått til, ble innlemmet som kolonier i det spanske imperiet. Karl 5 av Spania, som også var keiser i Det tysk-romerske rike, og hans sønn Filip 2 representerer Spanias gullalder.

Spania opplevde nedgangstider etter hvert som koloniene krevde uavhengighet på 1800-tallet. Et diktatur (1923–1930) ble avløst av en periode med republikk (1931–1936). Landet opplevde borgerkrig i årene 1936–1939. Fra 1939 til 1975 var Spania et diktatur styrt av general Francisco Franco. I vesteuropeisk sammenheng er Spania i dag et ungt demokrati som har vært stabilt de siste 30 år.

Økonomi og næringsliv

Spania, badestrand

Turistnæringen spiller en betydelig rolle i spansk økonomi. Blant de viktigste turistområdene er Mallorca, Kanariøyene og Spanias middelhavskyst fra Costa Brava til Costa del Sol. Her en strand på Ibiza.

Av /NTB Scanpix ※.

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) er Spania EUs femte største økonomi og den 14. største økonomien på verdensbasis (2017). I 2008 gikk landets økonomi inn i resesjon og var et av EUs mest kriserammede land etter finanskrisen. Landet gjennomgikk den største resesjonen siden demokratiets innføring, men nedgangstidene er nå over. Boligmarkedskrisen og høye oljepriser regnes som utløsende faktorer for resesjonen. Endringene i bruttonasjonalproduktet (BNP) var tre prosent i 2017 mot minus 1,2 prosent i 2013.

Etter at Spania ble medlem av EU i 1986, opplevde landet stor økonomisk vekst. Landet gjennomgikk samtidig en omfattende produksjonsomlegging. Jernutvinning og skipsfartsindustri ble trappet ned for å satse på områder med bedre fremtidsutsikter. Spanias fremste eksportartikler er produkter fra transportmiddelindustrien og jordbruket.

Turistindustrien er av stor betydning for økonomien og har vært en viktig drivkraft for veksten i økonomien de siste årene. Turismen i Spania står for 14,9 prosent av landets BNP (2017) og 13,7 prosent av sysselsettingen.

Arbeidsledigheten i Spania er periodevis svært høy. I 2013 nådde den rekordhøye 27 prosent, men hadde i 2022 sunket til 12,5 prosent. Landet har imidlertid en omfattende svart økonomi som gir grunn til å anta at statistikken avviker noe fra virkeligheten.

Kunnskap og kultur

Spania

Den andalusiske folkedansen flamenco utføres vanligvis etter tur av én og én danser og blir akkompagnert av sang og gitar, klapp og fotrytmer.

Av /NTB Scanpix ※.
Madrid

Edificio Metrópolis på hjørnet av Calle Alcalá og Gran Vía er et landemerke i Madrid. Bygningen, som ble innviet i 1911, er tegnet av Jules og Raymond Février.

Av /NTB Scanpix ※.

Hulemaleriene i Altamira (Cantabria) vitner om spor etter mennesker for 35 000 år siden. Spanske malere som Diego Velázquez, Francisco de Goya, Pablo Picasso, Joan Miró og Salvador Dalí har gitt landets malerkunst særpreg. Dans- og musikktradisjonen har flere egenartede uttrykksformer (flamenco og fandango). Syv spanske forfattere har blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. Tyrefekting er tillatt i hele landet unntatt på Kanariøyene (1991) og i Catalonia (2012).

Spania har obligatorisk og gratis tiårig skolegang, men også et omfattende privat skoletilbud.

Den statlige radio- og fjernsynskanalen RTVE har konkurranse fra et stadig økende privat marked. De største riksdekkende avisene er venstreorienterte El País (opplag om lag 373 000), høyreorienterte El Mundo (opplag om lag 344 000) og ABC (opplag om lag 314 000), og sportsavisen Marca Deportivo (opplag om lag 382 000). Gratisavisen 20 Minutos har et offisielt opplag på 2,3 millioner.

Spania og Norge

Norske vikinger kom til Spania på 800-tallet, og herjet blant annet i Sevilla i år 844. I 1253 ble prinsesse Kristina, kong Håkon Håkonsens datter, giftet bort til broren til kong Alfons 10 den vise. Giftermålet var et av de første diplomatiske trekkene mellom kongerikene Norge og Spania. Diplomatiske forbindelser ble formelt opprettet i 1905. Norge har i dag ambassade i Madrid, tre generalkonsulater og ni honorære konsulater i ulike byer i landet. Det er anslått at rundt én million nordmenn besøker Spania hvert år.

De største norske selskapene som har etablert seg i Spania er Norsk Hydro, Yara, Elkem, Det Norske Veritas, Fred. Olsen og Jotun. De bilaterale forbindelsene mellom Norge og Spania er gode, og handelen er økende. I 2018 eksporterte Norge for 17,1 milliarder kroner til Spania, mens importen i samme periode var 14,4 milliarder kroner.

Eksterne lenker

Kommentarer (13)

skrev Leif Huse

Hvorfor har man endret egennavn?!?Kristoffer Kolumbus har aldri eksistert! Hans navn var jo Christopher Colombus...

skrev Gunn Aarli

Din kommentar minner oss om at den oppdagelsesreisende genoveseren er kjent under mange navn. Historieskrivere og oversettere verden over har brukt ulike varianter for å navngi en og samme person. I Genova, byen han selv oppga som fødested, var hans navn Cristoforo Colombo. Da han kom til Portugal kalte han seg Cristovão Colom, og da han senere kom til Spania kalte han seg Cristóbal Colón. Det er også hevdet at hans navn egentlig var Johannes Scovlus, ifølge en teori om at oppdageren var fra et nordisk land, noe som er mangelfullt dokumentert. Hva hadde han kalt seg om han kom til Norge i Kalmarunionens tid? Hvordan hadde det norske navnet utviklet seg? Valgmulighetene er flere på norsk. Språket er også kontinuerlig i endring.Den svenske forfatteren Herman Lindquist (2006:21-22) har i boken Columbus utredet flere av navnets mange varianter. Kristoffer Kolumbus er en moderne norsk og svensk skriftvariant. Store Norske Leksikon har en egen artikkel om Christofer Columbus som henviser til den latiniserte formen av navnet, og en kort artikkel om Cristóbal Colón. Begge er skrevet av andre forfattere. På engelsk skrives det ofte Christopher Columbus. Varianten du nevner (Colombus) har jeg ikke sett før. Vårt poeng bør være at leserne finner informasjon enklest mulig. Jeg oppretter derfor en lenke til den lengste artikkelen i SNL om samme person. Takk for din interesse. MvhGunn Aarli

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Gunn og Leif,Det er ofte en utfordring med ulike stavemåter på historiske navn, og Gunn gir en god oversikt over dette her. For leksikonet er det viktig at vi velger navneformer som allment kjente (slik at folk finner artiklene våre ved søk), og at vi følger norske standarder når dette finnes.Jeg er enig i vurderingene fagansvarlig gjør her, men ser at Språkrådet nå anbefaler Kristoffer Columbus, og at dette er mye brukt på norske nettsider og i nyere læreverk for skolen. Det er derfor sannsynlig at mange, blant annet skoleelever, vil søke på denne navneformen. Min vurdering er derfor at vi bruker dette som standard i leksikonet nå, og retter opp slik at det blir konsekevnt. I tillegg legger vi inn andre former i artikkelen om Columbus, som den moderne varianten Kristoffer Kolumbus.MvhMarte Ericsson RysteRedaktør

skrev magne volden

Det er angitt i artikkelen at folketallet i Spania var 47 mill i 2011. Dette stemmer ikke med andre kilder. For eksempel opererer wikipedia med 40.548.753 pr juli 2010. Dette stemmer mye bedre med andre kilder og med historiske tall. Vennligst rett opp dette.

svarte Gunn Aarli

Folketallet kan variere etter tidspunktet målingen er foretatt på (måned og år). De aller siste offisielle tallene fra spanske myndigheter er nå 47.265.321 innbyggere, publisert 29.12.2012. Her er lenken til orginaldokumentet. http://www.boe.es/boe/dias/2012/12/29/pdfs/BOE-A-2012-15714.pdf. Dette er tall for innbyggerne som var regisert i det spanske folkeregisteret. Folketallet vil dessuten aldri stemme helt med virkeligheten. Det må også tas høyde for mørketallene over uregiserte innvandrere.Jeg ser du henviser til Wikipedia. Wikipedia har mange gode og informative artikler, men man bør være oppmerksom på at faktaopplysningene og oppdateringene kan varierer fra språk til språk. Det stemmer at Wikipedias artikkel om Spania på norsk (bokmål) angir landets folketall med 40 548 753 innbyggere, men da bør man også merke seg at den oppgitte kilden er CIA factbook for 2010. Går du inn på Wikipedias artikkel på dansk er folketallet for Spania angitt til 40 millioner, men sjekker du samme artikkel på svensk, tysk og fransk vil du se at folketallet er oppdatert. Også CIAs factbook har senere oppdatert sine opplysninger om Spania, og folketallet for 2011 ligger nå på over 47 millioner (du finner CIAs side i kulepunktlisten i min artikkelen). I Wikipedias artikkel om Spania på spansk og engelsk er folketallet allerede oppdatert til over 47 millioner og basert på tall fra 2012.Vi kan gjerne diskutere andre kilder.MvhGunn Aarli

skrev Lars Nygaard

Det første avsnittet om landets historie blir for sterkt forenklet. 1) Fønikerne koloniserte ikke Spania, selv om de var til stede på halvøya (og selv om Kartago senere anla noen kolonier langs kysten). 2) Maurerne erobret ikke Spania i 711, selv om invasjonen ble innledet i det året. Deler av halvøya ble også værende utenfor maurernes kontroll. 3) Landet ble ikke gjenerobret i 1492, selv om gjenerobringen, som hadde foregått i flere hundre år, ble fullført i det året. 4) Colombus reiste ikke til Mellom- og Sør-Amerika, men nesten utelukkende til Vestindia. Mvh, Lars Nygaard

svarte Gunn Aarli

Hei Las,Takk for konstruktiv kritikk av landartikkelen om Spania! Retningslinjene for denne artikkeltypen var at enkeltavsnittene ikke skulle overskride 800-1000 tegn (dvs. 10 linjer). Dette satte store begrensninger for hva som kunne tas med, og jeg kan være enig i at avsnittet er svært forenklet og at enkelte punkter bør presiseres nærmere for å unngå eventuelle misforståelser. Det finnes en lenke til en femtensiders artikkel om Spanias historie som tar for seg punktene du nevner, men det er selvfølgelig viktig at innholdet i landartikkelen er klart, særlig med tanke på lesere som ikke klikker videre til historieartikkelen. Historieavsnittet vil derfor gjennomgås på nytt for å unngå uklarheter. Ved revisjonen vil det tas hensyn til punktene du har vist til.

skrev emil christian fasting

A propos de norske spaniakjemperne mot Franco &co.Såvidt jeg har lest var det forbud p.g.a. non-intervensjonsbeslutningen av Folkeforbundet. Noen av dem ble faktisk straffet ved hjemkomst, mener jeg å ha lest. Det var jo de fæle kommunistene som først og fremst kjempet i de Internasjonale Brigader Har jeg rett, er vel dette underkommunisert i artikkelen om borgerkrigen.

skrev Christian Stranger-Johannessen

Det står i oversikten i starten av artikkelen at offisielt språk i Spania er spansk. Lenger ned står det også at katalansk, galicisk og baskisk er offisielle i noen regioner. I tillegg til dette er aranesisk offisielt i Catalonia, noe som står nevnt i artikkelen om denne regionen, men ikke her.

Jeg synes at språkene som er offisielle i noen regioner burde ha vært nevnt også i innledningen. En av mine elever trodde at spansk var eneste språk i landet på grunn av denne mangelen. Til sammenligning er det litt pussig at det i artikkelen for Andorra står portugisisk i oversikten over språk, selv om dette ikke er offisielt, men bare brukes av innvandrere.

I artikkelen over språk i Spania står det ikke aranesisk på norsk, og det står ikke at det er offfisielt.

svarte Ida Scott

Takk for kommentar. Det står under befolkning at de språkene du nevner er offisielle i noen regioner, men vi kan godt dette det i faktaboksen også. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Ida Scott

Jeg har lagt til aranesisk både i faktaboksen og under befolkning. Språket er for øvrig nevnt under artiklene Catalonia og språk i Spania. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Christian Stranger-Johannessen

Det står "spaniagaupe" i artikkelen, men i artikkelen om dyret er oppslagsordet "pantergaupe". Der står det at det også kan hete "spansk gaupe" eller "iberisk gaupe". Jeg foreslår at navnene i de to artiklene er de samme.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg