Abuja

Bilde fra byporten ved innkjøringen til Abuja fra flyplassen, med sportsstadion i bakgrunnen.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Abuja er hovedstad i Nigeria, 480 kilometer nordøst for Lagos. Byen har en befolkning på om lag 1 100 000 innbyggere (2020) over et areal på 1 813 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
-djˈa

Abuja ble anlagt som en administrativ hovedstad i 1991, som i dag huser landets nasjonalforsamling og presidentpalass, samt den føderale domstolen, hovedkvarter for departementer og for landets ulike sikkerhetsstyrker. Den huser også de fleste utenlandske ambassader, etter at disse besluttet å flytte fra Lagos tidlig på 2000-tallet. Abuja huser også hovedkvarteret til den regionale vestafrikanske organisasjonen ECOWAS.

Abuja ligger 360 meter over havet og har et kjøligere og mindre fuktig klima enn Lagos. Lagos er fortsatt landets økonomiske senter.

Det føderale hovedstadsterritoriet (FCT)

Federal Capital Territory, forkortet FCT, det føderale hovedstads-territoriet, er området rundt Abuja, med et totalt flateinnhold på 7 315 kvadratkilometer og med et totalt folketall på ca. 2 000 000 innbyggere (2020).

Området huser en rekke boligområder for arbeidstakere som har Abuja som arbeidsplass, men som foretrekker mer plass og lavere priser enn i hovedstaden. FCT har gode veiforbindelser mot nord, sør, øst og vest i landet.

I FCT ligger også landets nest største internasjonale flyplass etter Murtala Muhammed International Airport i Lagos, Nnamdi Azikiwe International Airport, oppkalt etter en av Nigerias landsfadere og landets første president, iboen Nnamdi Azikiwe, populært kjent som ‘Zik’.

Næringsliv

Til tross for lite satsing på næringsliv, med unntak av et stort antall hoteller, restauranter og transporttjenester, har det etter hvert utviklet seg et mer variert næringsliv i Abuja, spesielt fokusert på ulike servicenæringer. Byen vil likevel antakelig aldri bli noe annet enn et hovedsete for landets mektige politiske elite. Det er for eksempel ikke lagt til rette for bydeler for byens mange lavtlønte arbeidstakere. Disse har derfor slått seg ned i mer eller mindre tilfeldig utbygde forsteder, bestående av alt fra nærmest slumområder til mer organiserte boligområder. I de senere år har det likevel blitt anlagt noen rikere villaområder i umiddelbar utkant av byen.

Historie

Abuja ble allerede i 1970-årene besluttet å flytte hovedstaden for å avlaste den daværende hovedstaden Lagos. Stedet ble valgt på grunn av sentral beliggenhet, gode kommunikasjoner og rikelige arealer for fremtidig ekspansjon. Byen ligger videre i et område hvor ingen av landets store etniske grupper dominerer.

Byen Abuja ble opprinnelig grunnlagt rundt 1828, men med beliggenhet vest for den nåværende kunstig anlagte byen Abuja, som ble offisielt innviet som landets hovedstad i 1991. Ettersom den nye hovedstaden tok navnet Abuja, måtte den opprinnelige byen skifte navn til Suleja.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg