Bilde fra byporten ved innkjøringen til Abuja fra flyplassen, med sportsstadion i bakgrunnen.

. fri

Abuja, hovedstad i Nigeria, 480 km nordøst for Lagos, utgjør et eget føderalt territorium, med et totalt flateinnhold på 7 315 km² og med et totalt folketall på ca. 2 millioner innbyggere (basert på FN projeksjon 2015). Det ble allerede i 1970-årene besluttet å flytte hovedstaden for å avlaste den daværende hovedstaden Lagos.

Stedet ble valgt på grunn av sentral beliggenhet, gode kommunikasjoner og rikelige arealer for fremtidig ekspansjon. Byen ligger videre i et område hvor ingen av landets store etniske grupper dominerer. Abuja ligger 360 moh. og har et kjøligere og mindre fuktig klima enn Lagos. Lagos er fortsatt landets økonomiske senter.

Byen Abuja ble opprinnelig grunnlagt rundt 1828, men med beliggenhet vest for den nåværende kunstig anlagte byen Abuja, som ble offisielt innviet som landets hovedstad i 1991. Ettersom den nye hovedstaden tok navnet Abuja, måtte den opprinnelige byen skifte navn til Suleja.

Abuja ble i stor grad anlagt som det den er, en administrativ hovedstad, som i dag huser landets nasjonalforsamling og presidentpalass, samt den føderale domstolen, hovedkvarter for departementer og for landets ulike sikkerhetsstyrker. Den huser også de fleste utenlandske ambassader, etter at disse besluttet å flytte fra Lagos tidlig på 2000-tallet. Abuja huser også hovedkvarteret til den regionale vestafrikanske organisasjonen ECOWAS.

Til tross for lite satsing på næringsliv, med unntak av et stort antall hoteller, restauranter og transporttjenester, har det etter hvert utviklet seg et mer variert næringsliv i Abuja, spesielt fokusert på ulike servicenæringer. Byen vil likevel antakelig aldri bli noe annet enn et hovedsete for landets mektige politiske elite. Det er for eksempel ikke lagt til rette for bydeler for byens mange lavtlønte arbeidstakere. Disse har derfor slått seg ned i mer eller mindre tilfeldig utbygde ‘forsteder’, bestående av alt fra nærmest slumområder til mer organiserte boligområder. I de senere år har det likevel blitt anlagt noen rikere villaområder i umiddelbar utkant av byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.