Forkortelse for Food and Agriculture Organization, en mellomstatlig særorganisasjon under FN. På norsk har navnet vært skiftende, også i norske myndigheters bruk. Fram til tidlig 2000-tall het FAO i det offisielle Norge ofte Verdens matvareorganisasjon. Siden 2010 bruker Stortinget og Regjeringens dokumenter for det meste navnet FNs ernærings- og landbruksorganisasjon, men også FNs mat- og jordbruksorganisasjon, eller FNs mat- og landbruksorganisasjon.

FAOs arbeidsområder omfatter ernæring, landbruk, skogbruk og fiskeri

FAO ble opprettet 16. oktober 1945 som den første av FNs særorganisasjoner. Opprettelsen hadde sin bakgrunn i en konferanse i Hot Springs, Virginia (USA) 18. mai–3. juni 1943, der representanter for 44 nasjoner, deriblant Norge, behandlet landbruks- og ernæringsproblemer, med særlig tanke på de behov som ville oppstå etter krigens slutt. 

Fra 1951 fikk FAO hovedkontor i Roma. Etter hvert har organisasjonen fått 194 medlemsland, deriblant EU  (fra 1991), som er første gang en selvstendig internasjonal organisasjon er medlem av en FN-organisasjon.

Generaldirektør fra 2011 er José Graziano da Silva fra Brasil.

FAO skal bidra til «frihet fra sult» og til en bedring av verdensøkonomien gjennom å bedre ernærings- og levestandarden i medlemslandene, øke effektiviteten i produksjon og omsetning av alle slags matvarer og andre landbruksprodukter, og bedre levekår.

FAO arbeider globalt, men mange av programmene er konsentrert om utviklingland. FAO arbeider nært sammen med andre FN-organisasjoner (UNDP, WHO og UNICEF). Fra 1990-årene har FAO lagt mer vekt på preventiv kontroll mot sultkatastrofer og mindre vekt på nødhjelp. Samtidig har FAO i økende grad lagt vekt på miljøspørsmål og kvinnenes stilling i utviklingsprosessen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.