Madrid (hovedkart)

Sentrale deler av Madrid.

Av /Store norske leksikon ※.
Madrid

Madrid. Edificio Metrópolis på hjørnet av Calle Alcalá og Gran Vía er et landemerke i Madrid. Bygningen, som ble innviet i 1911, er tegnet av Jules og Raymond Février. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Madrid er hovedstad i Spania og i provinsen og den autonome regionen av samme navn. Madrid ligger midt inne i landet ved Río Manzanares, en bielv til Tajo, på den kastiljanske høyslette, om lag 650 meter over havet. Storbyområdet har 6 199 000 innbyggere (2015).

Faktaboks

Uttale
sp. utt.: maðrˈi(ð)

Næringsliv

Beliggenheten er på mange måter kunstig, idet stedet har manglet mange av de forutsetninger som har vært vekstfremmende for andre storbyer. Det indre av Den iberiske halvøy er et relativt tynt befolket, ressursfattig område. Madrid har riktignok vært et knutepunkt for gamle ferdselsveier, men det var først med utbyggingen av jernbanenettet i siste halvdel av 1800-tallet at den ble det viktigste handelssenteret for innlandet.

Madrid er Spanias administrative og finansielle sentrum, og spiller også en viktig rolle som samferdselsknutepunkt, handels- og kultursentrum. Den internasjonale lufthavnen, Barajas, ligger nordøst for sentrum. Byen har en god del industri. Lettindustrien dominerer med fremstilling av tekstiler, klær og lærvarer, elektroteknisk og optisk industri, produksjon av lastebiler, fly, maskiner, gummi- og plastvarer, nærings- og nytelsesmidler. Byen er også et viktig sentrum for filmindustri, trykkeriindustri og forlagsvirksomhet.

Kultur

Universitetet ble grunnlagt i 1508 i Alcalá de Henares og flyttet til Madrid i 1836; en egen universitetsby ble anlagt i 1930-årene. Det finnes en rekke andre universiteter og høyere undervisningsanstalter.

Blant museene merkes kunstmuseet Prado, med en av verdens rikeste malerisamlinger, Museo Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza, Museo Romántico og våpensamlingen Armería Real. I tillegg finnes arkeologisk museum, militærmuseum, sjøfartsmuseum og voksmuseum, samt botaniske og zoologiske hager.

Bybeskrivelse

Byen er velregulert og vakker. Det tradisjonelle sentrum er Puerta del Sol, en bred, halvmåneformet plass som danner samlingspunkt for flere gater. Calle del Arenal strekker seg vestover til Plaza de Oriente, en stor plass med Filip 4s rytterstatue og en rekke andre statuer av vestgotiske og spanske konger. Her ligger kongeslottet Palacio Real (1738–1764). Mot øst går den travle Calle de Alcalá gjennom byens sentrale forretningsstrøk. Ved Plaza de la Cibeles krysses den av den mektige parkgaten (Paseo).

Et karakteristisk innslag i bybildet er de mange moderne høyhusene; nevnes må også tunnelbanen (1919, ombygd i 1960-årene) og tyrefekterarenaen Plaza de Toros, med plass til 14 000 tilskuere. Utkantene har store parker; i vest Jardines de Palacio og Parque del Oeste, i øst Parque del Retiro og Parque de Madrid.

Madrid har mange klostre og over 100 kirker, blant dem katedralen San Isidro el Real fra midten av 1600-tallet med mange kunstverker, og San Francisco el Grande fra omkring 1780. Fra denne tiden stammer også Palacio Real og en rekke andre storslåtte bygninger. Utenfor selve Madrid ligger en voksende ring av forsteder og satellittbyer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg