Madrid

Hovedstad i Spania og i provinsen og den autonome regionen av samme navn. Madrid ligger midt inne i landet ved Río Manzanares (bielv til Tajo), på den kastiljanske høyslette, ca. 650 moh. Storbyområdet har 6 199 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Beliggenheten er på mange måter kunstig, idet stedet har manglet mange av de forutsetninger som har vært vekstfremmende for andre storbyer. Det indre av Den iberiske halvøy er et relativt tynt befolket, ressursfattig område. Madrid har riktignok vært et knutepunkt for gamle ferdselsveier, men det var først med utbyggingen av jernbanenettet i siste halvdel av 1800-tallet at den ble det viktigste handelssenteret for innlandet.

Madrid er Spanias administrative og finansielle sentrum, og spiller også en viktig rolle som samferdselsknutepunkt, handels- og kultursentrum. Den internasjonale lufthavnen, Barajas, ligger nordøst for sentrum. Byen har en god del industri. Lettindustrien dominerer med fremstilling av tekstiler, klær og lærvarer, elektroteknisk og optisk industri, produksjon av lastebiler, fly, maskiner, gummi- og plastvarer, nærings- og nytelsesmidler. Byen er også et viktig sentrum for filmindustri, trykkeriindustri og forlagsvirksomhet.

Universitetet ble grunnlagt i 1508 i Alcalá de Henares og flyttet til Madrid i 1836; en egen universitetsby ble anlagt i 1930-årene. Det finnes en rekke andre universiteter og høyere undervisningsanstalter. Blant museene merkes kunstmuseet Prado, med en av verdens rikeste malerisamlinger, Museo Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza, Museo Romántico og våpensamlingen Armería Real. I tillegg finnes arkeologisk museum, militærmuseum, sjøfartsmuseum og voksmuseum, samt botaniske og zoologiske hager.

Byen er velregulert og vakker. Det tradisjonelle sentrum er Puerta del Sol, en bred, halvmåneformet plass som danner samlingspunkt for flere gater. Calle del Arenal strekker seg vestover til Plaza de Oriente, en stor plass med Filip 4s rytterstatue og en rekke andre statuer av vestgotiske og spanske konger. Her ligger kongeslottet Palacio Real (1738–64). Mot øst går den travle Calle de Alcalá gjennom byens sentrale forretningsstrøk. Ved Plaza de la Cibeles krysses den av den mektige parkgaten (Paseo). Et karakteristisk innslag i bybildet er de mange moderne høyhusene; nevnes må også tunnelbanen (1919, ombygd i 1960-årene) og tyrefekterarenaen Plaza de Toros, med plass til 14 000 tilskuere. Utkantene har store parker; i vest Jardines de Palacio og Parque del Oeste, i øst Parque del Retiro og Parque de Madrid. Madrid har mange klostre og over 100 kirker, blant dem katedralen San Isidro el Real fra midten av 1600-tallet med mange kunstverker, og San Francisco el Grande fra ca. 1780. Fra denne tid stammer også Palacio Real og en rekke andre storslåtte bygninger. Utenfor selve Madrid ligger en voksende ring av forsteder og satellittbyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.