Utsikt fra høyden Santia Lucía som ligger midt i byen. I bakgrunnen ruver Andesfjellene.

. Begrenset gjenbruk

Utsiktstopp med utsikt over den nordvestlige delen av byen.

. Begrenset gjenbruk

Utsikt fra høyden San Cristobal som ligger midt i byen nære sentrum. Forurensningen er høy, særlig på vinteren da smogen ligger som et lokk over byen.

. Begrenset gjenbruk

Santiago de Chile, hovedstad i Chile, ligger i slettelandskapet mellom Andesfjellene og kystfjellene ved Stillehavet, på begge sider av elven Mapocho, ca. 600 moh. Landets største by med 6 507 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Santiago er landets handels- og finanssenter, og byens mangesidige industri står for over 50 prosent av Chiles totale industriproduksjon. Byen er et viktig jernbane- og veiknutepunkt og har internasjonal lufthavn. Santiagos havnebyer er San Antonio og Valparaíso, 100 km lenger nordvest.

Santiago ble grunnlagt i 1541 som Santiago de la Nueva Estremadura. Byens statsuniversitet ble grunnlagt i 1738 og det katolske universitet ble grunnlagt i 1888. Det finnes også en en hel rekke andre utdanningsinstitusjoner, nasjonalbibliotek, nasjonalhistorisk museum, observatorium og botanisk hage. Den norske ambassaden i Chile ligger i Santiago.

Bortsett fra en del bygninger fra kolonitiden har Santiago et overveiende moderne preg og en regelmessig byplan med kvadratisk gatenett i tillegg til mange parker. Hovedgaten, den brede Avenida O'Higgins, fører tvers gjennom byen. Mellom hovedgaten og elven Mapocho ligger byens sentrum med blant annet Plaza de Armas, omgitt av praktbygninger som domkirken (fullført i 1619, ombygd flere ganger) og erkebispe- og justispalasset; like ved Plaza Libertad med presidentboligen. I byen ligger to bratte porfyrknauser, Cerro San Cristóbal (med en 27 meter høy Maria-statue) og Cerro Santa Lucía.

Byen har flere ganger vært hjemsøkt av jordskjelv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.