Atatürks mausoleum.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Ankara, hovedstad i Tyrkia, midt i Lilleasia, 850 moh. Storbyområdet har 4 750 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Ankara er et forvaltnings-, finans- og handelssentrum. Byen har en del industri, særlig næringsmiddel- og tekstilindustri, begge med bakgrunn i omlandets landbruksproduksjon. Transportknutepunkt, internasjonal lufthavn (Esenboğa), undergrunnsbane. Nasjonalbibliotek. Flere universiteter og museer, blant annet et stort arkeologisk museum med en velkjent hettittisk samling. Norsk ambassade.

Byen har en variert arkitektur som reflekterer ulike historiske perioder, og har mange minnesmerker fra romersk og bysantinsk tid, blant annet et romersk bad og tempel, et bysantinsk citadell og kloster. Den moderne byen, med brede bulevarder og vakre parker, domineres av mausoleet til Kemal Atatürk.

Ankara, antikkens Ankyra, var hovedstad for frygerne og senere for tektosagene og den romerske provins Galatia. Den berømte innskrift Monumentum Ancyranum fra Augustus- og Romatempelet i Ankara skildrer keiser Augustus' regjeringstid. Senere var Ankara en viktig bysantinsk grensefestning, fra 1360 en del av Det osmanske rike. I 1919 sete for Mustafa Kemals regjering, fra 1923 offisiell tyrkisk hovedstad. Folketallet i 1924 var bare 35 000, i 1950 286 800. Byen het til 1930 Angora.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.