Faktaboks

Ankara
Uttale
ˈankara
Ankara
Ankara med Kocatepe-moskeen midt i bildet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Ankara slott
Av .

Ankara er hovedstaden i Tyrkia, midt i Lilleasia, 850 meter over havet. Storbyområdet har 5 397 000 innbyggere (2023). Befolkningen vil ifølge FN øke til 5,87 millioner i 2030.

Næringsliv og transport

Ankara er et forvaltnings-, finans- og handelssentrum. Byen har en del industri, særlig næringsmiddel- og tekstilindustri, begge med bakgrunn i omlandets landbruksproduksjon.

Ankara er også et transportknutepunkt. Den internasjonale lufthavnen (Esenboğa) er 28 kilometer nordøst for byen. Det er jernbanelinjer vestover til flere byer, blant annet Istanbul og videre til Hellas og Bulgaria. Østover er det jernbanelinjer til en rekke byer og videre til Georgia og Iran (via en ferge), mens linjen til Syria er stengt på grunn av borgerkrigen i dette landet. Det er også jernbanelinjer til flere byer nord, sør og øst for Ankara. I 2023 ble det åpnet en linje på 405 kilometer for høyhastighetstog mellom hovedstaden og byen Sivas, øst for Ankara. I hovedstaden er det en undergrunnsbane.

Kultur og utdanning

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Byen har en variert arkitektur som reflekterer ulike historiske perioder, og har mange minnesmerker fra romersk og bysantinsk tid, blant annet et romersk bad og tempel, et bysantinsk citadell og kloster. Den moderne byen, med brede bulevarder og vakre parker, domineres av mausoleet til Kemal Atatürk. Av byens mer enn 50 museer kan nevnes Museet for anatoliske sivilisasjoner og Republikkmuseet, samt et stort arkeologisk museum med en velkjent hettittisk samling og et etnografisk museum. De to største universitetene er Gezi-universitetet med mer enn 80 000 studenter, mens Ankara-universitetet har 67 000 studenter (2019).

Historie

Romerske bad i Ankara
Rester av romerske bad (termer) i Ankara.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ankara, antikkens Ankyra, var hovedstad for frygerne, og senere for tectosagene og den romerske provins Galatia. Den berømte innskriften Monumentum Ancyranum fra Augustus- og Romatempelet i Ankara skildrer keiser Augustus' regjeringstid. Senere var Ankara en viktig bysantinsk grensefestning. Fra 1360 var Ankara en del av Det osmanske rike.

I 1919 ble byen sete for Mustafa Kemals regjering, og fra 1923 var den landets offisielle hovedstad. Folketallet, som i 1924 bare var 35 000, økte til 286 800 i 1950. Byen het til 1930 Angora.

Norge i Ankara

Norge har ambassade i Ankara.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2018). World Urbanization Prospects.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg