Ankara

Atatürks mausoleum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ankara er hovedstad i Tyrkia, midt i Lilleasia, 850 meter over havet. Storbyområdet har 5 112 800 innbyggere (2019). Befolkningen vil ifølge FN øke til 5,868 millioner i 2030.

Faktaboks

Uttale
ˈankara

Næringsliv og transport

Ankara er et forvaltnings-, finans- og handelssentrum. Byen har en del industri, særlig næringsmiddel- og tekstilindustri, begge med bakgrunn i omlandets landbruksproduksjon. Ankara er et transportknutepunkt. Den internasjonale lufthavnen (Esenboğa) er 28 kilometer nordøst for byen. Det er jernbanelinjer vestover til flere byer, herunder Istanbul og videre til Hellas og til Bulgaria. Østover er det jernbanelinjer til en rekke byer og videre til Georgia og Iran (via en ferge), mens linjen til Syria er stengt på grunn av borgerkrigen i dette landet. Det er også jernbanelinjer til flere byer nord og sør for Ankara. I hovedstaden er det en undergrunnsbane.

Kultur og utdanning

Byen har en variert arkitektur som reflekterer ulike historiske perioder, og har mange minnesmerker fra romersk og bysantinsk tid, blant annet et romersk bad og tempel, et bysantinsk citadell og kloster. Den moderne byen, med brede bulevarder og vakre parker, domineres av mausoleet til Kemal Atatürk. Av byens mer enn 50 museer kan nevnes Museet for anatoliske sivilisasjoner og Republikkmuseet, samt et stort arkeologisk museum med en velkjent hettittisk samling og et etnografisk museum. De to største universitetene er Gezi universitetet med mer enn 80 000 studenter, mens Ankara universitetet har 67 000 studenter (2019).

Historie

Ankara, antikkens Ankyra, var hovedstad for frygerne og senere for tektosagene og den romerske provins Galatia. Den berømte innskrift Monumentum Ancyranum fra Augustus- og Romatempelet i Ankara skildrer keiser Augustus' regjeringstid. Senere var Ankara en viktig bysantinsk grensefestning. Fra 1360 var Ankara en del av Det osmanske rike. I 1919 ble byen sete for Mustafa Kemals regjering og fra 1923 landets offisielle hovedstad. Folketallet, som i 1924 bare var 35 000, økte til 286 800 i 1950. Byen het til 1930 Angora.

Norge i Ankara

Norge har ambassade i Ankara.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2018). World Urbanization Prospects.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg