Plassering

KF-bok. begrenset

Kroatia, republikk i Sør-Europa, ved Adriaterhavet. Grenser til Slovenia i nord, Ungarn i nordøst, Serbia i øst, Bosnia-Hercegovina og Montenegro i sør. Kroatia var den nest største republikken i det tidligere Jugoslavia (1918–92).

Etter at Kroatia erklærte seg selvstendig 1991, var det flere måneders borgerkrig i de serbisk-befolkede områdene av republikken. Kroatia oppnådde internasjonal anerkjennelse 1992.

Kroatia var i realiteten underlagt ungarsk styre i perioden 1102–1918, men beholdt likevel sin politiske identitet. 1918 brøt Kroatia med Østerrike-Ungarn, og samme år ble Kongeriket av serbere, kroater og slovenere (Jugoslavia) proklamert.

Kroatia oppnådde internasjonal anerkjennelse som selvstendig stat i 1992. Landet er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, blant annetVerdensbanken. Landet er også medlem av blant annet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og NATO fra 1. april 2009.

Kroatias internasjonale forbindelser, 1. juli 2013 ble landet også formelt tatt opp som medlemsland i EU.

Kroatia er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo, mens Norge er representert i Kroatia ved sin ambassade i Zagreb og konsulat i Rijeka.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 14 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Kroatias geografi

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.