Addis Abeba. Av . Begrenset gjenbruk

Addis Abeba

Oversikt over Addis Abeba fra en høyde utenfor byen. Foto fra 2018.
Av .

Fra Etiopias hovedstad, Addis Abeba. På Churchill Avenue står statuen med «Løven av Juda», symbolet for de tidligere keiserne av Etiopia. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Addis Abeba

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Addis Abeba er hovedstaden i Etiopia, beliggende på en kupert høyslette. Det er Etiopias største by med 3 238 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Det laveste punktet er på 2326 meter over havet, mens det høyeste reiser seg mot 3000 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
ˈaddis ˈabeba
Etymologi
amharisk ‘ny blomst’
Også kjent som

også skrevet Addis Ababa

Historie

Byen ble grunnlagt av keiser Menelik 2 i 1886, og var da konsentrert omkring Entoto-fjellet. Området var da befolket av oromoene og ble kalt Finfinne. Mangel på vann og trevirke for brensel gjorde imidlertid at tilflytningen i utgangspunktet var begrenset. Etter at Menelik flyttet palasset i nærheten av byens varme kilder (Filowa) økte innbyggertallet, og dermed var landets nye hovedstad etablert. Addis Abeba var i perioden 1936–1941 okkupert av italienerne, før Haile Selassie ved hjelp av allierte styrker gjeninntok byen og bekreftet Etiopias selvstendighet.

Befolkning

Addis Abeba har status som både hovedstad og regionalstat i Etiopias føderale system. Den er inndelt i ti bydeler (Kifle Ketema) og 99 underdistrikter. Amharene utgjør den største etniske gruppen (47 prosent), og amharisk er det offisielle og mest brukte språket. Befolkningen er hovedsakelig kristen, med ca. 74 prosent ortodokse og ca. 7 prosent protestanter. Muslimene utgjør ca. 16 prosent.

Næringsliv

Byen er Etiopias politiske sentrum, med sete for presidenten, statsministeren og nasjonalforsamlingens hus. Den er et viktig knutepunkt for handel og samferdsel. Den er hjem til den internasjonale flyplassen Bole og endepunktet for jernbanen som går til Djibouti ved Rødehavet. Addis Abeba er også det viktigste handelssenteret, hvor Mercato er Afrikas største utendørsmarked. Handelsnæringen har blomstret kraftig i de senere år, og det er gjort betydelige investeringer i utbyggingen av veier og annen infrastruktur.

Byen har en rekke utdanningsinstitusjoner, der University of Addis Ababa er det største og viktigste. Den er også sete for hovedkvarteret til Den afrikanske union (AU) og FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA), noe som gjør at byen er hjem for utallige ambassader. Den norske ambassaden ble opprettet i 1991. Av historiske byggverk kan nevnes Menelik 2s mausoleum, St. George-katedralen, en rekke tidligere keiserlige palass og flere tradisjonelle rundkirker.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg