tilsetningsstoffer i mat

Godterier kan inneholde en rekke ulike tilsetningsstoffer, for å gi godteriet smak, konsistens og farge.
liste over ingredienser
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tilsetningsstoffer i mat er kjemiske forbindelser som tilsettes næringsmidler for å forbedre varens holdbarhet, lukt eller smak, konsistens eller utseende, eller som hjelpestoff under teknisk fremstilling, bearbeiding, pakking eller lagring av varen, og som er til stede i det ferdige produktet i endret eller uendret form. Tilsetningsstoffer tilsettes ikke for å øke varens næringsverdi, men kan bidra til å bevare det opprinnelige innholdet av næringsstoffer.

Faktaboks

Også kjent som
additiver

Klassifisering

Tilsetningsstoffene er ordnet i klasser etter den funksjonen de har i næringsmidlene. De viktigste er fargestoffer, konserveringsmidler, antioksidanter, søtstoffer og en felles klasse for fortykningsmidler, emulgatorer og stabilisatorer. Enkelte stoffer kan ha flere funksjoner og dermed være godkjent i flere klasser.

Merking

All bruk av tilsetningsstoffer skal merkes på matvarens emballasje. For å unngå bruk av lange, ofte svært kompliserte navn, er det utviklet et kodesystem med et spesielt nummer for hvert enkelt stoff, brukt sammen med en E. Bokstaven E står for EUs kodesystem, som er nærmere beskrevet i artikkelen om E-nummer. Eddiksyre har for eksempel kodenummer E260, og sorbitol har E420.

I tillegg til navn eller kodenummer skal tilsetningsstoffer deklareres med klassebetegnelse som viser funksjonen tilsetningsstoffet har i næringsmiddelet. Det kan for eksempel være «søtstoff, aspartam», eller «konserveringsmiddel, E202».

Merkebestemmelser med blant annet tillatte klassebetegnelser og deklarasjonsmåte for tilsetningsstoffer er gitt i lovforskriften om merking av næringsmidler.

Godkjenning

Det finnes ca. 40 000 tilsetningsstoffer, og drøyt 300 av disse er godkjent i Norge. Det er bare tillatt å bruke de tilsetningsstoffene som er godkjent av Mattilsynet, og ført opp i den såkalte positivlisten over godkjente tilsetningsstoffer. Alle andre tilsetningsstoffer er forbudt. Stoffene skal være helsemessig trygge, samtidig som det skal være et klart teknologisk behov for å bruke dem i matvarer. Godkjenningen gjelder bare for én gruppe næringsmidler, eller for én eller flere bestemte matvarer, ofte i en bestemt mengde.

Regulering

Bruk av tilsetningsstoffer er regulert gjennom Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (av 1993, siste endret i mai 2005), og forvaltes av Mattilsynet. Denne forskriften pålegger også merking av tilsetningsstoffene etter et system som er felles for de fleste land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg