Sorbus aucuparia

Rognebær inneholder naturlig mye sorbinsyre og sorbat

Søtkirsebær
Kirsebær inneholder naturlig sorbinsyre og sorbat.

Kaliumsorbat er et tilsetningsstoff som er saltet av ei naturlig forekommende karboksylsyre. Stoffet finnes særlig i frukt og bær, sammen med syreformen av saltet, sorbinsyre.

Faktaboks

Også kjent som

Potassium Sorbate

E 202

kalium E,E-heksa-2,4-dienat [CAS-nr. 24634-61-5]

Uttale

k'aliumsårb'at

Etymologi

av Sorbus, latinsk navn for rogn og asal-slekta

Kjemisk formel
C6H7KO2
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Kaliumsorbat, med kodenummer E 202, brukes som konserveringsmiddel i veldig mange ulike matvarer. Kaliumsorbat og sorbinsyre er særlig effektivt mot gjær og muggsopp og brukes i sure produkter som brus og vin, syltetøy og marmelade. Det er også tillatt brukt i blant annet ost, osteetterligninger, konservert frukt og grønnsaker, kaffesiruper, sauser både til iskrem og middag, brødvarer og kjøtterstatninger.

Mattrygghet

Saltet av sorbinsyre inngår i det normale stoffskiftet og har ingen helsemessig negative effekter for andre enn overfølsomme personer, der de kan gi hudirritasjon.

Kjemiske egenskaper

Kaliumsorbat
I ren form er kaliumsorbat et hvitt pulver, og er på bildet pressa sammen til pellets.
Kaliumsorbat
Av /Shutterstock.

Kaliumsorbat er et hvitt pulver som er svakt løselig i alkohol og lettløselig i vann, i motsetning til sorbinsyre som er svakt løselig i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg