Kaliumsorbat er et tilsetningsstoff som er saltet av ei naturlig forekommende karboksylsyre. Stoffet finnes særlig i frukt og bær, sammen med syreformen av saltet, sorbinsyre.
kaliumsorbat
Bruk i mat
Kaliumsorbat, med kodenummer E 202, brukes som konserveringsmiddel i veldig mange ulike matvarer. Kaliumsorbat og sorbinsyre er særlig effektivt mot gjær og muggsopp og brukes i sure produkter som brus og vin, syltetøy og marmelade. Det er også tillatt brukt i blant annet ost, osteetterligninger, konservert frukt og grønnsaker, kaffesiruper, sauser både til iskrem og middag, brødvarer og kjøtterstatninger.
Mattrygghet
Saltet av sorbinsyre inngår i det normale stoffskiftet og har ingen helsemessig negative effekter for andre enn overfølsomme personer, der de kan gi hudirritasjon.
Kjemiske egenskaper
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Nord universitet
er en av institusjonene som står bak Store norske leksikon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.