Emballasje, den gjenstand eller det materiale et produkt er pakket inn i. Emballasjens viktigste oppgaver er å avgrense mengden av et produkt, beskytte produktet på dets vei fra pakkested til forbruker, og å gi informasjon om produktet, som varedeklarasjon eller innholdsfortegnelse.

Innen blant annet dagligvarehandel er emballasjen blitt viktig som reklamelement, og utformingen av emballasjen er en viktig del av profileringen av produktet.

Emballasje produseres av fire basismaterialer:

  1. Tre og trefiber: papp, papir, kartong, bølgepapp, treemballasjer og paller
  2. Olje: en rekke ulike plastmaterialer så som plastfilmer, plastposer, sprøytestøpt og formblåst plast (flasker, kasser), samt en rekke kombinasjonsmaterialer av plast
  3. Blikk og aluminium: bokser, tuber, beholdere og fat
  4. Glass: flasker, syltetøyglass, pilleglass, beholdere

Flere emballasjematerialer kan også kombineres for å oppnå bedre egenskaper ved f.eks. barrieretetthet, stablestyrke eller produktidentifisering. Papir kan belegges med plastfilm for å bli vanntett, tynne plastskåler kombineres med pappomslag for å gi stablestyrke og produktinformasjon.

I dag markedsføres mer enn 90 prosent av alle matvarer ferdig emballert fra produsent. Dette gir en mer rasjonell varehåndtering på alle distribusjonsledd.

Samtidig utgjør emballasje et betydelig avfallsproblem. For å redusere bruken og øke gjenvinningen av emballasje, er offentlige virkemidler som avgifter og avtaler mellom produsenter og myndigheter innført.

Leirkrukker ble brukt i meget gammel tid og er de første emballasjer som er kjent. Mat ble oppbevart i krukkene over lengre tidsrom, nedlagt i olje. Tønner og fat ble benyttet både som emballasje og som målenhet noe senere i historien. Vinflasker og blikkemballasje kom til på 1700-tallet.

Papiremballasjeproduksjonen begynte først for alvor på 1800-tallet, mens kunststoffene celluloid og bakelitt var å finne på de europeiske markeder på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Plast slik man kjenner den i dag, kom først etter den annen verdenskrig.

I dagligvarehandelen ble praktisk talt alle matvarer solgt i løs vekt over disk fra skuffer, tønner, sekker osv. helt frem til 1940-årene. Siden er det på stadig flere områder skjedd en overgang til selvbetjening, noe som har medført en kraftig utvikling for emballasjeindustrien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.