Stevia, planteslekt i korgplantefamilien (Asteraceae), med mer enn 200 arter i subtropiske og tropiske strøk i Amerika.

Arten Stevia rebaudiana Bertoni er utbredt fra det sørlige USA til det nordlige Sør-Amerika og den dyrkes også i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Sør-Europa. 

Planten er kjent fordi den inneholder søtningsstoffer, «steviosider», som er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider, bl.a. steviol, steviosid og rebaudiosid. Tørket Stevia er 30-45 ganger søtere enn rørsukker (sukrose). Om glykosidene ekstraheres fra bladene, kan en få et konsentrat som er 250-300 ganger søtere enn sukker.

Statens legemiddelverk har klassifisert planten som handelsvare. Det betyr at planten ikke er et legemiddel, men heller ikke at den automatisk er lovlig i næringsmidler. Tørket Stevia klassifiseres som "ny mat" i Norge, som krever spesiell godkjenning. En søknad om godkjenning er under behandling i EU (februar 2013). Norge avventer resultatet i EU før søtningsstoffet eventuelt blir tillatt omsatt eller tilsatt matvarer i Norge. Planten er imidlertid godkjent som dyrefôr. 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2013 skrev Lars Raft

Dette er nå godkjent som søtningsmiddel i Norge..

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.