Stevia

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Stevia er en planteslekt i korgplantefamilien (Asteraceae), med mer enn 200 arter i subtropiske og tropiske strøk i Amerika. Arten Stevia rebaudiana benyttes i framstillingen av et søtstoff som blant annet selges i helsekostbutikker. Dette kalles også Stevia.

Planten Stevia rebaudiana

Arten Stevia rebaudiana Bertoni er utbredt fra det sørlige USA til det nordlige Sør-Amerika og den dyrkes også i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Sør-Europa. Planten er en liten flerårig busk der den vokser vilt. Den kan ikke dyrkes utendørs i Norge, men kan overleve innendørs og frø av Stevia finnes til salgs. Planten har ikke norsk navn. Stevia rebaudiana har små hvite blomster.

Søtstoffet Stevia

Planten er kjent fordi den inneholder søtningsstoffer, «steviosider», som er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider, blant annet steviol, steviosid og rebaudiosid. Tørket Stevia er 30 til 45 ganger søtere enn rørsukker (sukrose). Om glykosidene ekstraheres fra bladene, kan en få et konsentrat som er 250 til 300 ganger søtere enn sukker.

Statens legemiddelverk har klassifisert planten som handelsvare, og siden den lenge har vært i handelen i Europa som tørkede blad brukt i te, er den lovlig å omsette. Ekstrakter av planten brukt som søtstoff ble godkjent som tilsetningsstoff i Norge i 2012. Dette ekstraktet inneholder minst 95 prosent av de to steviolglykosidene steviosid og rebaudiosid, og tilsetningsstoffet har fått koden E 960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Raft

Dette er nå godkjent som søtningsmiddel i Norge..

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg