Stevia, planteslekt i korgplantefamilien (Asteraceae), med mer enn 200 arter i subtropiske og tropiske strøk i Amerika.

Arten Stevia rebaudiana Bertoni er utbredt fra det sørlige USA til det nordlige Sør-Amerika og den dyrkes også i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Sør-Europa.

Planten er kjent fordi den inneholder søtningsstoffer, «steviosider», som er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider, bl.a. steviol, steviosid og rebaudiosid. Tørket Stevia er 30-45 ganger søtere enn rørsukker (sukrose). Om glykosidene ekstraheres fra bladene, kan en få et konsentrat som er 250-300 ganger søtere enn sukker.

Statens legemiddelverk har klassifisert planten som handelsvare, og siden den lenge har vært i handelen i Europa som tørkede blad brukt i te, er den ikke ulovlig å omsette. Ekstrakter av planten brukt som søtstoff, ble godtkjent brukt som tilsetningsstoff i Norge i 2012. Dette ekstraktet inneholder minst 95 prosent av de to steviolglykosidene steviosid og rebaudiosid, og tilsetningsstoffet har fått koden E 960.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2013 skrev Lars Raft

Dette er nå godkjent som søtningsmiddel i Norge..

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.