Stevia

Stevia, planteslekt i korgplantefamilien (Asteraceae), med mer enn 200 arter i subtropiske og tropiske strøk i Amerika.

Faktaboks

også kjent som:

Asteraceae

Arten Stevia rebaudiana Bertoni er utbredt fra det sørlige USA til det nordlige Sør-Amerika og den dyrkes også i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Sør-Europa.

Planten er kjent fordi den inneholder søtningsstoffer, «steviosider», som er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider, bl.a. steviol, steviosid og rebaudiosid. Tørket Stevia er 30-45 ganger søtere enn rørsukker (sukrose). Om glykosidene ekstraheres fra bladene, kan en få et konsentrat som er 250-300 ganger søtere enn sukker.

Statens legemiddelverk har klassifisert planten som handelsvare, og siden den lenge har vært i handelen i Europa som tørkede blad brukt i te, er den ikke ulovlig å omsette. Ekstrakter av planten brukt som søtstoff, ble godtkjent brukt som tilsetningsstoff i Norge i 2012. Dette ekstraktet inneholder minst 95 prosent av de to steviolglykosidene steviosid og rebaudiosid, og tilsetningsstoffet har fått koden E 960.

Kommentarer (1)

skrev Lars Raft

Dette er nå godkjent som søtningsmiddel i Norge..

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg