Stevia, planteslekt i korgplantefamilien (Asteraceae), med mer enn 200 arter i subtropiske og tropiske strøk i Amerika.

Arten Stevia rebaudiana Bertoni er utbredt fra det sørlige USA til det nordlige Sør-Amerika og den dyrkes også i Japan, Kina, Malaysia, Sør-Korea og enkelte land i Sør-Europa. 

Planten er kjent fordi den inneholder søtningsstoffer, «steviosider», som er en fellesbetegnelse for flere steviolglykosider, bl.a. steviol, steviosid og rebaudiosid. Tørket Stevia er 30-45 ganger søtere enn rørsukker (sukrose). Om glykosidene ekstraheres fra bladene, kan en få et konsentrat som er 250-300 ganger søtere enn sukker.

Statens legemiddelverk har klassifisert planten som handelsvare. Det betyr at planten ikke er et legemiddel, men heller ikke at den automatisk er lovlig i næringsmidler. Tørket Stevia klassifiseres som "ny mat" i Norge, som krever spesiell godkjenning. En søknad om godkjenning er under behandling i EU (februar 2013). Norge avventer resultatet i EU før søtningsstoffet eventuelt blir tillatt omsatt eller tilsatt matvarer i Norge. Planten er imidlertid godkjent som dyrefôr. 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. februar 2013 skrev Lars Raft

Dette er nå godkjent som søtningsmiddel i Norge..

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.