Rosmarin, lyngaktig plante i leppeblomstfamilien med smale, nålelignende blad og hvite eller blålige blomster i fåblomstret klase. En av de mest karakteristiske busker i middelhavslandene, vanlig på tørre steder, særlig i garriguevegetasjon og på steppene i Nord-Afrika. Brukes i medisinen (herba rosmarini) og som krydder. Krydderet passer til kraftige kjøtt- og fiskeretter. Av bladene fremstilles ved destillasjon med vanndamp rosmarinolje, som har en gjennomtrengende kamferlignende lukt og brukes i medisinen som hudirriterende middel og i parfymeindustrien. I oldtiden ble rosmarin flettet inn i laurbær- og myrtekranser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.