Mattilsynet

Av .

Artikkelstart

Mattilsynet er et direktorat som har ansvaret for å sikre trygg mat og drikkevann. Direktoratet har også ansvaret for dyre- og plantehelse som inngår i arbeidet med folkehelsen.

Faktaboks

Også kjent som

Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler

Mattilsynet har det forvaltningsmessige ansvaret for å følge matvarer på det norske markedet gjennom hele produksjonskjeden fra innsatsvarer til ferdige produkter. Det innebærer å se til at reglene blir fulgt i alle stadier av matproduksjon for dermed å være med på å sikre trygg mat i butikker og restauranter. Mattilsynet fører tilsyn med alt fra gårdsbruk og dyrehold til mat som ligger i butikkhyllene. I tillegg har Mattilsynet ansvar for regelverk angående kosmetikk, kjæledyr, drikkevann og potteplanter.

Administrerende direktør fra 2019 er Ingunn Midttun Godal.

Organisasjon

Mattilsynet består av to forvaltningsledd med et sentralt ledd i Oslo og fem regionale avdelinger. Mattilsynet styres av og rapporterer til tre departementer: Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Direktoratet har per 2017 over 1300 ansatte og gjennomførte over 70 000 tilsyn.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjør uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger av spørsmål knyttet til mattrygghet, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk på oppdrag for Mattilsynet. Sekretariatet til VKM er offisielt kontaktpunkt i Norge for EFSA, mattrygghetsorganet til EU.

EFSA ble opprettet i 2002 i kjølvannet av en serie matskandaler i Europa og foretar uavhengige risikovurderinger, samtidig som de gir råd om forhold knyttet til trygg mat i EU.

Historikk

Mattilsynet ble opprettet i 2003 for å ivareta en helhetlig forvaltning av all land- og sjøbasert matproduksjon. Fra 2004 overtok direktoratet funksjonene til fem tidligere tilsynsmyndigheter på området:

I 2015 ble det gjennomført en større organisasjonsendring. Tilsynet gikk over til en tonivåmodell, med hovedkontor og fem regionkontorer. Regiondirektørene fikk totalansvaret for tilsynets drift i regionen, mens hovedkontoret fikk ansvaret for overordnet fag og styring, samt klagebehandling.

Mattilsynet ble gjenstand for en stor gransking igangsatt av Mat- og landbruksdepartementet i 2019. Granskingen ble startet etter at en avsløring i NRK viste at et tilsyn hos en pelsbonde i Rogaland inneholdt flere feil. Granskingen konkluderte med at det var en rekke svakheter med hensyn til forståelse av regelverk, kompetanse og kommunikasjon i organisasjonen.

Like før granskingen ble igangsatt gikk administrerende direktør Harald Johannes Gjein av.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Mari Paus

Hei! Tusen takk kommentaren. Artikkelen er blitt oppdatert. Mvh. Mari Paus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg