Mattilsynet er et direktorat opprettet i 2003 for å ivareta en helhetlig forvaltning av all land- og sjøbasert matproduksjon. Mattilsynet overtok fra 2004 funksjonene til de tidligere tilsynsmyndigheter på området: Statens Landbrukstilsyn, Statens dyrehelsetilsyn, Statens næringsmiddeltilsyn, de kommunale næringsmiddeltilsynene samt Fiskeridirektoratets tilsynsvirksomhet for sjømatproduksjon.

Harald Johannes Gjein er administrerende direktør siden 2011.

Mattilsynet har det forvaltningsmessige ansvaret for å følge matvarer på det norske markedet gjennom hele produksjonskjeden fra innsatsvarer til ferdige produkter. Det innebærer å se til at reglene blir fulgt i alle stadier av matproduksjon for dermed å være med på å sikre trygg mat i butikker og restauranter. Mattilsynet fører tilsyn med alt fra gårdsbruk og dyrehold til mat som ligger i butikkhyllene. I tillegg har Mattilsynet ansvar for regelverk angående kosmetikk, kjæledyr, drikkevann og potteplanter.

Mattilsynet består av tre forvaltningsledd med et sentralt ledd i Oslo, regionalkontor i åtte kommuner og 64 distriktskontorer. Mattilsynet er underlagt Landbruks- og matdepartementet.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjør uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger av spørsmål knyttet til mattrygghet, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk på oppdrag for Mattilsynet. Sekretariatet til VKM er offisielt kontaktpunkt i Norge for EFSA, mattrygghetsorganet til EU.

EFSA ble opprettet i 2002 i kjølvannet av en serie matskandaler i Europa og foretar uavhengige risikovurderinger, samtidig som de gir råd om forhold knyttet til trygg mat i EU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Tusen takk kommentaren. Artikkelen er blitt oppdatert. Mvh. Mari Paus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.