Mattilsynet er et direktorat som har ansvaret for å sikre trygg mat og drikkevann. Direktoratet har også ansvaret for dyre- og plantehelse som inngår i arbeidet med folkehelsen.

Mattilsynet har det forvaltningsmessige ansvaret for å følge matvarer på det norske markedet gjennom hele produksjonskjeden fra innsatsvarer til ferdige produkter. Det innebærer å se til at reglene blir fulgt i alle stadier av matproduksjon for dermed å være med på å sikre trygg mat i butikker og restauranter. Mattilsynet fører tilsyn med alt fra gårdsbruk og dyrehold til mat som ligger i butikkhyllene. I tillegg har Mattilsynet ansvar for regelverk angående kosmetikk, kjæledyr, drikkevann og potteplanter.

Mattilsynet består av to forvaltningsledd med et sentralt ledd i Oslo og fem regionale avdelinger. Mattilsynet styres og rapporterer til tre departementer: Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Direktoratet har pr. 2017 over 1300 ansatte og gjennomførte over 70 000 tilsyn.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gjør uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger av spørsmål knyttet til mattrygghet, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk på oppdrag for Mattilsynet. Sekretariatet til VKM er offisielt kontaktpunkt i Norge for EFSA, mattrygghetsorganet til EU.

EFSA ble opprettet i 2002 i kjølvannet av en serie matskandaler i Europa og foretar uavhengige risikovurderinger, samtidig som de gir råd om forhold knyttet til trygg mat i EU.

Mattilsynet ble opprettet i 2003 for å ivareta en helhetlig forvaltning av all land- og sjøbasert matproduksjon. Mattilsynet overtok fra 2004 funksjonene til fem tidligere tilsynsmyndigheter på området:

  • Statens landbrukstilsyn
  • Statens dyrehelsetilsyn
  • Statens næringsmiddeltilsyn
  • de kommunale næringsmiddeltilsynene
  • Fiskeridirektoratets tilsynsvirksomhet for sjømatproduksjon

Harald Johannes Gjein er administrerende direktør i Mattilsynet siden 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. april 2016 svarte Mari Paus

Hei! Tusen takk kommentaren. Artikkelen er blitt oppdatert. Mvh. Mari Paus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.