Kalsiumkarbonat
Kalsiumkarbonat
Kalsiumkarbonat
Strukturformel for kalsiumkarbonat
Kalsiumkarbonat
Av .

Kalsiumkarbonat er en kjemisk forbindelse med formelen CaCO3. Det er kalsiumsaltet av karbonsyre. Kalsiumkarbonat er den mest utbredte og mest utnyttede kalsiumforbindelsen i jordskorpen. Kalsiumkarbonat danner tre forskjellige krystallstrukturer: kalsitt (kalkspat), aragonitt og den meget sjeldne vateritt.

Faktaboks

Uttale
kˈalsiumkarbonˈat

Kalsiumkarbonat er hovedbestanddel i kalkstein og en viktig bestanddel av tenner og skjelett. Kalsiumkarbonat er uløselig i vann, men oppløselig i svake syrer som sitronsyre, eddiksyre og lignende. Skallene til muslinger og snegler består for en stor del av kalsiumkarbonat.

Kalsiumkarbonat i naturen

Kalsiumkarbonat som finnes på jorden i dag er alle dannet ved utkrystallisering fra vann. De største mengdene er kritt, kalkstein og marmor. Kritt er dannet fra skjelettet av forskjellige marine organismer for om lag 135 millioner år siden. Kalkstein er dannet ved utfelling fra sjøer når vannet dampet av og vannet ble mettet på kalsiumkarbonat. Marmor er dannet fra smeltet kalkstein. Den smeltet da temperaturen i kalsteinen ble høy nok fordi den etter hvert ble dekket over og kom under høyere trykk. Ved avkjøling krystalliserte kalsiumkarbonat ut og dannet marmor.

Kalsitt ble funnet i form av store krystaller på Island. De bryter lyset slik at man ser to bilder av et objekt som blir plassert under en slik krystall (se dobbeltbrytning). En slik krystall blir kalt en nicolprisme og brukes i visse mikroskoper.

Mange speleothemer (dryppsteinsformer) funnet i huler er dannet av kalsiumkarbonat.

Kjemiske egenskaper

Kalsiumkarbonat er tungt løselig i vann. Det felles som et hvitt bunnfall når karbonationer tilsettes en løsning av et kalsiumsalt:

CO32(aq) + Ca2+(aq) → CaCO3(s)

Kalsiumkarbonat løses lett i syrer og det dannes karbondioksidgass:

CaCO3(s) + 2H3O+(aq) → Ca2+(aq) + 3H2O(l) + CO2(g)

I karbondioksidholdig vann løses kalsiumkarbonat og det dannes hydrogenkarbonationer:

CaCO3(s) + CO2(g) + H2O(l) → Ca2+(aq) + 2HCO3(aq)

Denne prosessen foregår i naturen og er årsak til at vannet blir hardt. Hardt vann som skyldes kalsiumkarbonat kalles temporær (midlertidig) fordi den kan fjernes ved å koke vannet. Reaksjon vil da foregå fra høyre mot venstre, kalsiumkarbonat vil felles og kan filtreres fra.

Bruk av kalk

Ved oppvarming til over 900 oC spaltes kalsiumkarbonat til kalsiumoksid og karbondioksid:

CaCO3 (s) → CaO(s) + CO2(g)

Kalsiumkarbonat brukes til fremstilling av de fleste andre kalsiumforbindelser som kalsiumnitrat. Brent eller lesket kalk (se kalsiumoksid) brukes i industrien. Natriumkarbonat brukes til fremstilling av glass:

Na2CO3(l) + xSiO2(s) → Na2O·xSiO2(l) + CO2(g)

Kalsiumforbindelser brukes også i jern- og stålindustrien, i sement-, porselen- og annen keramisk industri, i cellulose- og papirindustrien, til fremstilling av ildfaste materialer og som hvitt fargepigment med mer.

Kalsiumkarbonat er tillatt som tilsetningsstoff i en lang rekke ulike matvarer, og brukes da som fargestoff og for å regulere pH til matvaren. Det har E-nummer E 170.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ottar Aksmo

Hvorfor er det kalsiumkarbonat i fuglemat (meiseboller). Trenger fuglene dette eller er det et konserveringsmiddel.MvhOttar Aksmoaksmo@halden.net

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg