Godteri
Godteri og kakepynt kan inneholde mange ulike fargestoffer, blant annet patentblått V
Godteri
Lisens: CC BY SA 3.0

Patentblått V er et ikke-naturlig, blått, syntetisk tjærefargestoff som er tillatt brukt som tilsetningsstoff i behandla matvarer. Det har E-nummer E 131.

Faktaboks

Også kjent som

Patent blue 5

C.I. Food Blue 5

E 131

C.I. 42051

Kalsium eller natriumsalt av 2-[(4-dietylaminofenyl)(dietylimono-2,5-sykloheksadien-1-yliden)metyl]-4-hydroksybenzen-1,5-disulfonat [CAS-nr. 3536-49-0]

Uttale

pat'entblått ve

Kjemisk formel
(C27H31N2O7S2)2Ca; C27H31N2O7S2Na
Tilstand
fast stoff

Patentblått V i mat

Fargestoffet er tillatt i inntil 200 milligram per kilo godteri, kakepynt og konservert rød frukt.

Mattrygghet

Fargestoffet blir i økende grad bytta ut med naturlig, blått Spirulina-ekstrakt, da mange forbrukere er skeptiske til kunstige fargestoffer. I Norge var kunstige blå fargestoffer ulovlig fram til regelverket for tilsetningsstoffer ble samkjørt med EUs regelverk i 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg