Titandioksid-pulver (TiO2).

Titandioksidpigmenter er hvite fargestoffer som brukes i maling, plast, papir, gummi, emalje, glass, kosmetiske preparater, matvarer og til mattering av syntetiske fibre.

Som tilsetningsstoff i mat har titandioksid E-nummer E 171. Det har vært knyttet en del usikkerhet til hvorvidt titandioksid kan være skadelig for blant annet arvestoffet i kroppen, og det er derfor ikke lenger godkjent å bruke i næringsmidler. Titandioksid er langt på vei erstattet av andre tilsetningsstoffer.

Kjemisk sammensetning og egenskaper

Pigmentene består av titandioksid, som har kjemisk formel TiO2, i to krystallinske modifikasjoner: rutil og anatas. De er svært stabile og motstandsdyktige mot kjemiske påvirkninger. Til pigment for maling og plast brukes mest rutilformen, fordi denne har høyest brytningsindeks (2,7) og dekkevne, og gir den beste lysbestandigheten. Rutil gir mindre kritting enn anatas.

Pigmentene produseres i en rekke kvaliteter med forskjellig partikkelstørrelsesfordeling og overflatebehandling, noen for blanke malinger, andre for matte, noen for utendørs, andre for innendørs bruk. De brukes også i titanhvitt.

Fremstilling

I Europa blir mye titandioksid fremstilt fra ilmenitt (titanjernstein) etter sulfatprosessen, som opprinnelig ble utviklet av nordmennene Peder Farup og Gustav Jebsen. I Norge produseres titandioksid av Kronos Titan AS i Fredrikstad, som får sin malm fra Titania AS i Rogaland.

Den såkalte kloridprosessen er den vanlige i USA og i alle nye anlegg. Den benytter mer høykonsentrerte råmaterialer og går via titantetraklorid, TiCl4, til titandioksidet.

Miljøbelastning

Det er økende etterspørsel etter titandioksid. Verdensproduksjonen av titandioksidpigment var på ca. 4 millioner tonn i 1998, og økte til rundt 10 millioner tonn i 2016. Produksjon av titandioksid har gitt så store forurensningsproblemer at EU har et eget titandioksiddirektiv (92/112/EEC).

Det er økende bekymring for at den omfattende bruken av TiO2 kan gi helseskader og forurensning av ferskvann og kystområder. En nylig gjennomgang av den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) konkluderte med at titandioksid ikke er trygt som tilsetningsstoff i mat, da det kan tas opp i kroppen og gjøre skader, spesielt i form av små nanopartikler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne linker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg