Kaliumnitritt er et uorganisk salt som brukes som konserveringsmiddel i noen matvarer. Det har da E-nummer E 249.

Faktaboks

Også kjent som

potassium nitrite

E 249

kaliumnitritt [CAS-nr. 7758-09-0]

Uttale

k'aliumnitr'itt

Kjemisk formel
KNO2
Smeltepunkt
333 °C
Tilstand
fast stoff

Kaliumnitritt i mat

Kaliumnitritt (E 249) og natriumnitritt (E 250) brukes som konserveringsmidler i kjøtt. Det er tillatt brukt i varierende mengde i en lang rekke bearbeida kjøttprodukter, inntil 0,05–0,18 g/kg matvare, avhengig av hva slags kjøttmat det brukes i.

Mattrygghet

Nitritt var tidligere utbredt som tilsetningsmiddel til kjøttvarer fordi det bevarer den friske rødfargen. Nitritt er i dag bare tillatt i begrenset mengde i bearbeida kjøttprodukter. Det kan føre til dannelse av N-nitrosaminer, som kan være kreftfremkallende.

Kalium- og natriumnitritt brukes likevel, fordi de hindrer bakterievekst av blant annet Clostridium botulinum. Denne bakterien vokser i oksygenfritt (anaerobt) miljø og produserer det svært giftige, lammende botulinumtoksinet (også kjent som botox) som forårsaker botulisme, som kan være dødelig.

Nitritter vil hos enkelte kunne utløse migrene.

Kjemiske egenskaper

Kaliumnitritt er lettløselig i vann og tungtløselig i alkohol og danner ei basisk løsning. Det er et hvitt eller svakt gult pulver, som også forekommer som sammenpressa granulat. Det dekomponerer i svake syrer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg