Kantaxantin er et fargestoff som forekommer naturlig i blant annet kantareller og visse krepsdyr. Det er et oransjerødt karotenoid som ligner på betakaroten, men som ikke har A-vitamin-effekt.

Faktaboks

Norsk navn
kantaxantin
Engelsk navn
canthaxanthin
Også kjent som
cantaxantin, β,β-carotene-4,4'-dione
Uttale
kanta(k)santˈin
Kjemisk formel

C40H52O2

Stoffklasse
karotenoid, xantofyll, keton
E-nummer
E 161g
Tilstand
fast stoff

Kantaxantin har blitt brukt som fargestoff i mange næringsmidler, med kodenummer E 161g, men det kunne føre til allergilignende symptomer hos enkelte, og i 1993 ble det fjernet fra den norske positivlisten som regulerer bruk av tilsetningsstoffer. Stoffet inngår som fargestoff i fôr til fjørfe. Fra 2004 ble kantaxantin igjen tillatt i begrenset mengde (oftest inntil 100 mg/kg matvare).

Kantaxantin ble tidligere benytta som fargestoff i fôr til oppdrettslaks, for at laksen skulle få det karakteristiske røde fiskekjøttet. Nå benyttes i stedet astaxantin, som er det fargestoffet som naturlig finnes i villaks.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kantaxantin
Systematisk navn
β,β-karoten-4,4'-dion

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg