Karboksymetylcellulose er en kjemisk forbindelse som brukes som emulgator og tykningsmiddel i matvarer, teknologiske produkter og i forskning. Karboksymetylcellulose er et tilsetningsstoff med kodenummer E466.

Faktaboks

Også kjent som

forkortes CMC

Uttale
karbˈoksymetylsellulˈose

Kjemisk sett er karboksymetylcellulose laget av cellulose, der hydrogenet i noen hydroksylgrupper (-OH) er byttet ut med karboksymetylgrupper (-CH2-COOH). Karboksymetylcellulose fremstilles ved å la alkalicellulose reagere med kloreddiksyre.

Karboksymetylcellulose er svært hygroskopisk, og vil derfor ofte danne klumper dersom man prøver å løse det i vann. Dette kan motvirkes for eksempel ved hurtig omrøring for å sørge for at alle deler av stoffet kommer i kontakt med vann. Karboksymetylcellulose har høy løselighet i vann og danner en klar løsning. Stoffet anses som trygt å spise, og det tilsettes ofte til drikker, sauser, desserter og bakevarer for å forbedre teksturen og konsistensen til produktet.

Karboksymetylcellulose brukes også i vaskemidler, næringsmidler og farmasøytiske og kosmetiske preparater, appretur på tekstiler, flotasjonsmiddel, tilsetning til borevæsker ved oljeboring, bindemiddel i celluloselim (tapetklister) med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg