Gamma-tokoferol (γ-tokoferol) er en antioksidant som brukes som tilsetningsstoff i en lang rekke bearbeida matvarer. Stoffet finnes naturlig i blant annet soyaolje og maisolje, og fungerer som vitamin E i kroppen. Det har E-nummer E 308.

Faktaboks

Også kjent som

γ-tokoferol

(+)-(R,R,R)-γ-tocopherol

o-xylotocopherol

gamma-tocopherol

7,8-dimethyltocol

E 308

(2R)-3,4-dihydro-2,7,8-trimetyl-2-[(4R,8R)-4,8,12-trimetyltridekyl]-2H-1-benzopyran-6-ol [CAS-nr. 54-28-4]

Uttale

g'amma-tokofer'ol

Kjemisk formel
C28H48O2
Smeltepunkt
–3 – –2 °C
Kokepunkt
200–210 °C
Tilstand
seigtflytende væske

Bruk i mat

γ-tokoferol brukes som antioksidant i en lang rekke matvarer. Det hindrer maten i å bli ødelagt eller uappetittlig. Det er tillatt brukt i en lang rekke matvarer i ubegrensa mengde (quantum satis), og er også tillatt i spedbarnsmat, da begrensa til 0,010-0,10 g per kg matvare.

Mattrygghet

Stoffet fungerer som vitamin E i kroppen, og regnes derfor som helt ufarlig. Mengden tilført som tilsetningsstoff er for de fleste uten betydning.

Kjemiske egenskaper

γ-tokoferol er en svakt gul, seig olje. Det er uløselig i vann, men lettløselig i matoljer og i organiske løsningsmidler inkludert alkohol. Det er stabilt, også ved høye temperaturer, men ødelegges langsomt av oksygen i luft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg