benzosyre

Molekylmodell av benzosyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
benzosyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for benzosyre
benzosyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Benzosyre er en organisk syre som har hvite glinsende krystaller. Den er den enkleste aromatiske karboksylsyren og har kjemisk formel C6H5COOH. Syren smelter ved 121 °C og sublimerer lett.

Faktaboks

Uttale
bˈenzosyre
Etymologi
av benzo
Også kjent som

benzenkarboksylsyre, latin acidum benzoicum

Benzosyre finnes i tyttebær og i forskjellige typer balsam (tolubalsam og perubalsam) og utgjør en vesentlig bestanddel av benzoharpiks. Syren kan utvinnes av benzoharpiks ved sublimasjon. Når syren er fremstilt på denne måten (benzosyre ex resina), er den gjerne forurenset med en eterisk olje som gir den en eiendommelig lukt.

Teknisk fremstilles benzosyre dels ved spalting (dekarboksylering) av ftalsyre og dels fra toluen ved direkte oksidasjon eller via klorering til benzotriklorid.

På grunn av sin antiseptiske virkning har benzosyre en viss anvendelse i medisinen, og dessuten som konserveringsmiddel med kodenummer E-210. Benzosyre virker på samme måte som, og er tillatt i de samme produktene som, natriumbenzoat, som er et salt av benzosyre.

Benzosyre er videre utgangspunkt for syntetisk produksjon av parabener som også benyttes som konserveringsmidler (E-214 – E-219). Benzosyre er dessuten utgangsstoff for syntese av en rekke derivater.

Syreradikalet (acylgruppen), C6H5CO, kalles benzoyl og inngår i alle benzoylforbindelser, for eksempel benzoylklorid og benzoylperoksid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg