boraks

Strukturen av anionet [B4O5(OH)4]2− i boraks.

Artikkelstart

Boraks er trivialnavnet på den kjemiske forbindelsen natriumtetraborat. Strukturformelen er Na2[B4O5(OH)4]·8H2O. Strukturen av anionet er vist i figuren.

Faktaboks

Etymologi
fra arabisk bauraq, persisk burahboraks’, som bor for første gang ble fremstilt fra
Også kjent som

engelsk borax

Boraks er det viktigste borat. Det er store forekomster i Boron i California, i Russland og Tibet.

Boraks er også en ingrediens i lekeslim.

Fremstilling

Boraks er et mineral, men fremstilles også av kernitt, Na2B4O5(OH)4·2H2O, se bor.

Boraks danner store fargeløse krystaller, som i tørr luft forvitrer på overflaten. Krystallene er lite løselig i kaldt vann, men løser seg i kokende vann med svak basisk reaksjon. Ved oppvarming til 350–400 °C går boraks over i en vannfri form, Na2B4O7, som smelter ved 878 °C og inntar en glasstilstand ved avkjøling.

Smeltet boraks løser mange metalloksider som oksider av krom, kobber, mangan, jern, kobolt og nikkel, til karakteristisk fargede metaborater, MeII(BO2)2. Fargen på disse «boraksperlene» kan brukes til påvisning av metallene.

Bruk

Boraks løser metalloksider på overflaten av metaller slik at de kan loddes og sveises.

Mye bor brukes til fremstilling av borsilikatglass (pyrex). Boraks brukes også til fremstilling av glasurer i steintøy og porselen, til fremstilling av emaljer og som tilsetning til såpe og badesalt, i kosmetiske preparater, i fotografiske fremkallere, i lærvareindustrien, som tilsetning til gjødningsstoffer, som ildbeskyttelsesmiddel for tre og tekstilstoffer og som utgangsstoff for fremstilling av perborater (se borater).

Slim

Boraks brukes til å lage en form for slim som har blitt populær både i kjemiundervisningen og i mange barns lek. På engelsk heter det slime. Slimet lages ved å blande en løsning av polyvinylalkohol (PVA) med en løsning av boraks.

En boraksløsning kan en ikkekjemiker få ved å bruke kontaktlinsevæske tilsatt natron. Linsevæsken inneholder borsyre, som blir til boraks når det reagerer med natron.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg