Boraks, natriumtetraborat, er det teknisk viktigste borat. Det er store forekomster i Boron, California, i Russland og Tibet.

Strukturformelen for natriumtetraborat er Na2[B4O5(OH)4]·8H2O. Anionet er en seksring med alternerende bor og og oksygenatomer, hvor hvert boratom er bundet til tre oksygenatomer og hvert oksygenatom til to boronatomer.

Boraks er et mineral, men fremstilles også av kernitt, Na2B4O5(OH)4·2H2O, se bor.

Boraks danner store fargeløse krystaller, som i tørr luft forvitrer på overflaten. Krystallene er lite løselig i kaldt vann, men løser seg i kokende vann med svak basisk reaksjon. Ved oppvarming til 350–400 °C går boraks over i en vannfri form, Na2B4O7, som smelter ved 878 °C og inntar en glasstilstand ved avkjøling. Smelten løser mange metalloksider, f.eks. oksider av krom, kobber, mangan, jern, kobolt og nikkel, under dannelse av karakteristisk fargede metaborater, MeII(BO2)2. Fargen på disse såkalte «boraksperler» brukes i kjemiundervisning til påvisning av disse metallene.

Evnen til å løse metalloksider kan også utnyttes ved lodding og sveising fordi boraks vil hjelpe til med å fjerne oksidhinnen som beskytter de metallflatene som skal sammenføyes (lodding).

En tredjedel av det fremstilte bor brukes til fremstilling av borsilikatglass (pyrex). Store mengder boraks anvendes til fremstilling av glasurer i steintøy og porselen, til fremstilling av emaljer og som tilsetning til såpe og badesalt, i kosmetiske preparater, i fotografiske fremkallere, i lærvareindustrien, som tilsetning til gjødningsstoffer, som ildbeskyttelsesmiddel for tre og tekstilstoffer og som utgangsstoff for fremstilling av perborater (se borater).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.