Gassgrill (Propangrill)
Propan brukes blant annet til kokeapparater. Bildet viser en gassgrill med propanflaske.

Propan er en fargeløs, brennbar gass uten lukt. Propan forekommer i naturgass, og er en verdifull bestanddel av våtgass, som blant annet finnes i den norske del av Nordsjøen, først og fremst i Ekofisk- og Statfjordfeltene.

Faktaboks

Uttale
propˈan

Den viktigste bruken av propan er som råstoff i den petrokjemiske industrien for fremstilling av etylen (eten) og propylen (propen) (se petrokjemi). I Norge inngår propan fra Nordsjøen i det cracker-råstoff som benyttes ved det petrokjemiske komplekset i Bamble. Benyttes også som brennstoff (ofte i blanding med butan) i blant annet kokeapparater som brukes i hytter, båter og ved camping.

Kjemiske egenskaper

Propan er et mettet hydrokarbon (alkan) med kjemisk formel CH3CH2CH3. Det har kokepunkt –42 °C og smeltepunkt –189,7 °C.

Propan er tyngre enn luft. Sammen med luft kan den danne eksplosive blandinger, og propan blir derfor tilsatt luktstoffer for lettere å påvise lekkasjer ved bruk. Propan kan oppbevares i flytende form i trykktanker og på trykkflasker. Spesielle forskrifter og forsiktighetsregler må følges ved lagring, transport og bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Andreassen

Hei, siden artikkelen omtaler propan, vil det vel være mer passende å bruke et propanbrenner-apparat som illustrasjon? Nåværende bilde er jo en parafinbrenner som selvfølgelig bruker flytende parafin i motsetning til propan i gassform. Parafinen blir riktignok forstøvet under trykk og varme til en brennbar gass. Men det er en helt annen prosess enn brenning av gass som er flytende under trykk. Så snart den slippes ut til vanlig atmosfærisk trykk, går den umiddelbart over fra væske- til gass-form. Og som kjent, der er ingen væsker som kan brenne annet enn gassavdampningen av vedkommende væske (hehe, gitt at den i det hele tatt er brennbar).

Mvh. Morten Andreassen, Sandnes

svarte Ida Scott

Takk for innspill, jeg har bytta ut bildet med et av en propanflaske. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen,

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg