propan

Primus
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Propan er en fargeløs, brennbar gass uten lukt. Propan forekommer i naturgass, og er en verdifull bestanddel av våtgass, som blant annet finnes i den norske del av Nordsjøen, først og fremst i Ekofisk- og Statfjordfeltene.

Faktaboks

Uttale
propˈan

Den viktigste bruken av propan er som råstoff i den petrokjemiske industrien for fremstilling av etylen (eten) og propylen (propen) (se petrokjemi). I Norge inngår propan fra Nordsjøen i det cracker-råstoff som benyttes ved det petrokjemiske komplekset i Bamble. Benyttes også som brennstoff (ofte i blanding med butan) i blant annet kokeapparater som brukes i hytter, båter og ved camping.

Kjemiske egenskaper

Propan er et mettet hydrokarbon (alkan) med kjemisk formel CH3CH2CH3. Det har kokepunkt –42 °C og smeltepunkt –189,7 °C.

Propan er tyngre enn luft. Sammen med luft kan den danne eksplosive blandinger, og propan blir derfor tilsatt luktstoffer for lettere å påvise lekkasjer ved bruk. Propan kan oppbevares i flytende form i trykktanker og på trykkflasker. Spesielle forskrifter og forsiktighetsregler må følges ved lagring, transport og bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg