BHA
Molekylmodell av tertiær-butylhydroksyanisol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
BHA
Lisens: CC BY SA 3.0
BHA
Strukturformel for tertiær-butylhydroksyanisol
BHA
Lisens: CC BY SA 3.0

Butylert hydroksyanisol (BHA) er en meget effektiv syntetisk antioksidant som brukes for å hindre harskning av fett. BHA brukes også i kosmetikk, gummi- og petroleumsprodukter.

Faktaboks

Også kjent som

tertiær-butylhydroksyanisol, tert-butylhydroksyanisol

E-nummer
E 320

Bruk i mat

BHA har E-nummer E 320 og er tillatt brukt i blant annet frityrolje og kakemiks, posesupper, sauser, materstatninger tørkede potetpulver og tørka kjøtt (oftest inntil 0,2 gram per kilo matvare).

Mattrygghet

BHA og BHT har tidligere vært omdiskutert på grunn av mulig kreftfremkallende effekt. Godkjenningen til bruk i mat er begrensa til enkelte typer matvarer, samt tyggegummi.

Enkelte er overfølsomme for stoffene og reagerer med allergilignende symptomer.

Kjemiske egenskaper

BHA er hvite til svakt gule krystaller eller voksaktig masse. Det er uløselig i vann, men lettløselig i alkohol.

Formelt navn er 3-tert-butyl-4-metoksyfenol, eventuelt i blanding med 2-tert-butyl-4-metoksyfenol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

BHA
Systematisk navn
3-tert-butyl-4-metoksyfenol

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg