tilsetningsstoffer

Kjemiske forbindelser som tilsettes næringsmidler for å forbedre varens holdbarhet, lukt eller smak, konsistens eller utseende, eller som hjelpestoff under teknisk fremstilling, bearbeiding, pakking eller lagring av varen, og er til stede i det ferdige produktet i endret eller uendret form. Tilsetningsstoffer tilsettes ikke for å øke varens næringsverdi, men kan bidra til å bevare det opprinnelige innholdet av næringsstoffer.

Faktaboks

også kjent som:
additiver

Klassifisering

Tilsetningsstoffene er ordnet i klasser etter den funksjonen de har i næringsmidlene der de viktigste er: fargestoffer, konserveringsmidler, antioksidanter, søtstoffer og en felles klasse for fortykningsmidler, emulgatorer og stabilisatorer. Enkelte stoffer kan ha flere funksjoner og dermed være godkjent i flere klasser.

Godkjenning

Det finnes ca. 40 000 tilsetningsstoffer, drøyt 300 er godkjent i Norge. Det er bare tillatt å bruke de tilsetningsstoffene som er godkjent av Mattilsynet, og ført opp i den såkalte positivlisten over godkjente tilsetningsstoffer. Alle andre tilsetningsstoffer er forbudt. Stoffene skal være helsemessig trygge samtidig som det skal være et klart teknologisk behov for å bruke dem i matvarer. Godkjenningen gjelder bare for én gruppe næringsmidler, eller for én eller flere bestemte matvarer, ofte i en bestemt mengde.

Regulering, merking

Bruk av tilsetningsstoffer er regulert gjennom Forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler (av 1993, siste endret i mai 2005), og forvaltes av Mattilsynet. Denne forskriften pålegger også merking av tilsetningsstoffene etter et system som er felles for de fleste land. All bruk av tilsetningsstoffer skal merkes på matvarens emballasje, og for å unngå bruk av lange, ofte svært kompliserte navn, er det utviklet et kodesystem med et spesielt nummer for hvert enkelt stoff, brukt sammen med en E som står for EUs kodesystem. Eddiksyre har f.eks. kodenummer E 260 og sorbitol E 420.

Foruten navn eller kodenummer skal tilsetningsstoffer deklareres med klassebetegnelse som viser funksjonen tilsetningsstoffet har i næringsmiddelet, f.eks «søtstoff, aspartam», eller «konserveringsmiddel, E 202». Merkebestemmelser med bl.a. tillatte klassebetegnelser og deklarasjonsmåte for tilsetningsstoffer er gitt i forskrift om merking m.m. av næringsmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg