Fargestoffer i mat brukes for å gjøre matvarene mer attraktive og appetittvekkende. Bruken av fargestoffer til dette formålet og hvilke farger som kan tillates brukt er i dag underlagt lover og regler, som er litt ulike fra land til land. Mens det tidligere var en hovedregel at matfarger skal ha en naturlig opprinnelse, er det nå vanlig med kunstige, syntetiske fargestoffer, for eksempel i kakepynt og godteri. Kunstige fargestoffer er ofte skarpere og klarere i fargen enn naturlige fargestoffer.
Alle fargestoffer som er tillatt brukt i matvarer, inngår i E-nummerlisten i serien fra E 100 til E 199. Norge følger felles EU/EØS-regelverk for hvilke fargestoffer og hvor mye som er tillatt i matvarer som selges i Norge.
- Oversikt over tillatte E-stoffer finnes i artikkelen tilsetningsstoffer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.