Argon er et grunnstoff med atomnummer 18 og kjemisk symbol Ar. Det er en av edelgassene og tilhører gruppe 18 i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
ˈargon
Etymologi
fra gresk a-ergos, ‘inaktiv, treg, doven’
Engelsk navn
argon

Over temperaturer på 87 kelvin er argon en enatomig gass uten farge, lukt eller smak. Det har blitt fremstilt enkelte kjemiske ustabile forbindelser av argon. Argonatomer har blitt innesluttet i klatrater, der de er bundet med van der Waals-bindinger.

Forekomst

Luft i den nederste del av atmosfæren inneholder 0,94 volumprosent argon, og argon er like lett løselig i vann som oksygen. En vesentlig del av Jordens argon er blitt dannet ved radioaktiv nedbryting av kaliumisotopen 40K. Forholdet mellom 40K og 40Ar i mineraler er blitt brukt til å bestemme Jordens alder (kalium-argondatering).

Fremstilling

Argon fremstilles ved fraksjonert destillasjon av flytende luft. Det brukes som inert beskyttelsesatmosfære ved sveiseoperasjoner og smelting av metaller og i gassfylte glødelamper, og til andre formål hvor stoffer ikke burde komme i kontakt med gasser i lufta.

Historie

Argon ble oppdaget i luft av lord John William Strutt Rayleigh og sir William Ramsay i 1894 etter at de andre gassene i luften var fjernet. For detaljer, se artikkelen om edelgassene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

argon
Smeltepunkt
-189,37 °C
Kokepunkt
-185,86 °C
Massetetthet
1,656 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Ne]3s²3p⁶

Kommentarer (1)

skrev Tor Stian Holte

Eg trur det er ein feil i densiteten for argongass. g m-3 er meir rimeleg.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg