argon

Artikkelstart

Argon er et grunnstoff med atomnummer 18 og kjemisk symbol Ar. Det er en av edelgassene og tilhører gruppe 18 i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
ˈargon
Etymologi
fra gresk a-ergos, ‘inaktiv, treg, doven’

Over temperaturer på 87 kelvin er argon en enatomig gass uten farge, lukt eller smak. Det har blitt fremstilt enkelte kjemiske ustabile forbindelser av argon. Argonatomer har blitt innesluttet i klatrater, der de er bundet med van der Waals-bindinger.

Forekomst

Luft i den nederste del av atmosfæren inneholder 0,94 volumprosent argon, og argon er like lett løselig i vann som oksygen. En vesentlig del av Jordens argon er blitt dannet ved radioaktiv nedbryting av kaliumisotopen 40K. Forholdet mellom 40K og 40Ar i mineraler er blitt brukt til å bestemme Jordens alder (kalium-argondatering).

Fremstilling

Argon fremstilles ved fraksjonert destillasjon av flytende luft. Det brukes som inert beskyttelsesatmosfære ved sveiseoperasjoner og smelting av metaller og i gassfylte glødelamper, og til andre formål hvor stoffer ikke burde komme i kontakt med gasser i lufta.

Historie

Argon ble oppdaget i luft av lord John William Strutt Rayleigh og sir William Ramsay i 1894 etter at de andre gassene i luften var fjernet. For detaljer, se artikkelen om edelgassene.

Argon

Atomsymbol Ar
Atomnummer 18
Relativ atommasse 39,948
Smeltepunkt 83,78 K
Kokepunkt 87,29 K
Massetetthet 1,656 g cm-3
Oksidasjonstall
Elektronkonfigurasjon [Ne]3s23p6

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tor Stian Holte

Eg trur det er ein feil i densiteten for argongass. g m-3 er meir rimeleg.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg