KOH, også kalt etskali, fast hvitt, hygroskopisk stoff som løses lett i vann under dannelse av kalilut, en etsende væske med sterk basisk reaksjon. Kaliumhydroksid kommer i handelen som tørre, harde stenger, pulver, stykker og i form av perler eller skjell.

Kaliumhydroksid opptar meget lett fuktighet og karbondioksid fra luft slik at det oppstår en kaliumkarbonatholdig masse. Kaliumhydroksid løses lett i vann under sterk varmeutvikling. Den basiske reaksjon til kalilut skyldes at kaliumhydroksid blir dissosiert i ioner ved selve oppløsningsprosessen: KOH = K+ + OH. Fuktig kaliumhydroksid og kalilut etser huden sterkt.

Kaliumhydroksid ble tidligere fremstilt av kaliumkarbonat og lesket kalk: K2CO3 + Ca(OH)2 = 2KOH + CaCO3, men fremstilles nå ved elektrolyse av vandige løsninger av kaliumklorid.

Kaliumhydroksid anvendes som tørremiddel, som absorpsjonsmiddel for karbondioksid for avsvovling av petroleum, ved elektrolyse av vann for fremstilling av hydrogen og oksygen, som elektrolytt i alkaliske akkumulatorer og til fremstilling av vaskeråstoffer, såper, samt andre kaliumforbindelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.