eddiksyre

Molekylmodell av eddiksyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
eddiksyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for eddiksyre
eddiksyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Eddiksyre er en svak syre som i ren tilstand er en fargeløs væske med sur, stikkende lukt.

Faktaboks

Også kjent som
acidum aceticum, etansyre

Den er blandbar med vann i alle forhold og er en av våre viktigste enprotiske, organiske syrer. Siden den er lite dissosiert i vann, er den en svak syre.

Eddiksyre har kjemisk formel CH3COOH, kokepunkt 118 °C og massetetthet (densitet) 1,05 g/cm3 ved en temperatur på 20 °C. Når den avkjøles, stivner den til en islignende masse med smeltepunkt 16 °C. Konsentrert eddiksyre har derfor fått navnet iseddik.

I konsentrert form er eddiksyre giftig og virker etsende på hud og slimhinner. I fortynnet form brukes den derimot i næringsmidler (eddik), og som tilsetningsstoff (E 260) direkte eller i form av sitt kalium-, natrium- eller kalsiumsalt (henholdsvis E 261, E 262 og E 263).

Fremstilling

Eddiksyre er et storindustrielt produkt og fremstilles hovedsakelig etter følgende metoder:

  1. Katalytisk oksidasjon av petroleumsgasser
  2. Reaksjon mellom metanol og karbonmonoksid
  3. Oksidasjon av acetaldehyd

Bruk

Eddiksyre hemmer vekst av bakterier og er tillatt som konserveringsmiddel i brød og bakervarer. Den er tillatt i mange andre næringsmidler under klassebetegnelsen «syre, base, salt».

Det er ingen helsemessige betenkeligheter med å bruke eddiksyre og eddiksyresalt som tilsetningsstoff i mat, og det er ingen mengdebegrensning i bruken ut over den smaken vil gi.

Eddiksyre anvendes i kjemisk industri blant annet til fremstilling av eddiksyreanhydrid, celluloseacetat, vinylacetat monomer, eddiksyreestere, farmasøytiske produkter, insekticider, fargestoffer og så videre. Dessuten brukes eddiksyre en del i eddikfabrikasjonen, som løsemiddel og til fremstilling av eddiksure salter, acetater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg