eddiksyre
Molekylmodell av eddiksyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
eddiksyre
Lisens: CC BY SA 3.0
eddiksyre
Strukturformel for eddiksyre
eddiksyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Eddiksyre er en svak syre som i ren tilstand er en fargeløs væske med sur, stikkende lukt.

Faktaboks

Også kjent som
acidum aceticum, etansyre (tidligere IUPAC-navn), iseddik, eddiksyre
Uttale

'eddiksyre

Kjemisk formel

C2H4O2

Kokepunkt
118 °C

Den er blandbar med vann i alle forhold og er en av våre viktigste enprotiske, organiske syrer. Siden den er lite dissosiert i vann, er den en svak syre.

Eddiksyre har massetetthet (densitet) 1,05 g/cm3 ved en temperatur på 20 °C. Når den avkjøles, stivner den til en islignende masse med smeltepunkt 16 °C. Konsentrert eddiksyre har derfor fått navnet iseddik.

I konsentrert form er eddiksyre giftig og virker etsende på hud og slimhinner. I fortynnet form brukes den derimot i næringsmidler (eddik), og som tilsetningsstoff (E 260) direkte eller i form av sitt kalium-, natrium- eller kalsiumsalt (henholdsvis E 261, E 262 og E 263).

Framstilling

Eddiksyre er et storindustrielt produkt og framstilles hovedsakelig etter følgende metoder:

  1. Katalytisk oksidasjon av petroleumsgasser
  2. Reaksjon mellom metanol og karbonmonoksid
  3. Oksidasjon av acetaldehyd

Bruk

Eddiksyre anvendes i kjemisk industri blant annet til framstilling av eddiksyreanhydrid, celluloseacetat, vinylacetat monomer, eddiksyreestere, farmasøytiske produkter, insekticider, fargestoffer og så videre. Dessuten brukes eddiksyre en del i eddikfabrikasjonen, som løsemiddel og til framstilling av eddiksure salter, acetater.

Eddiksyre i mat

Eddiksyre hemmer vekst av bakterier og er tillatt som konserveringsmiddel i en lang rekke bearbeida matvarer, i den mengde som er nødvendig. Eddiksyre vil samtidig fungere som syretilsetning i maten. Det har E-nummer E 260.

Det er ingen helsemessige betenkeligheter med å bruke eddiksyre og eddiksyresalt som tilsetningsstoff i mat, og det er ingen mengdebegrensning i bruken (quantum satis) ut over den smaken vil gi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

eddiksyre
Systematisk navn
eddiksyre
CAS-nummer
64-19-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg