Eddiksyre er en svak syre som i ren tilstand er en fargeløs væske med sur, stikkende lukt.

Den er blandbar med vann i alle forhold og er en av våre viktigste enprotiske, organiske syrer. Siden den er lite dissosiert i vann, er den en svak syre.

Eddiksyre har kjemisk formel CH3COOH, kokepunkt 118 °C og massetetthet (densitet) 1,05 g/cm3 ved en temperatur på 20 °C. Når den avkjøles, stivner den til en islignende masse med smeltepunkt 16 °C. Konsentrert eddiksyre har derfor fått navnet iseddik.

I konsentrert form er eddiksyre giftig og virker etsende på hud og slimhinner. I fortynnet form brukes den derimot i næringsmidler (eddik), og som tilsetningsstoff (E 260) direkte eller i form av sitt kalium-, natrium- eller kalsiumsalt (henholdsvis E 261, E 262 og E 263).

Eddiksyre er et storindustrielt produkt og fremstilles hovedsakelig etter følgende metoder:

  1. Katalytisk oksidasjon av petroleumsgasser
  2. Reaksjon mellom metanol og karbonmonoksid
  3. Oksidasjon av acetaldehyd

Eddiksyre hemmer vekst av bakterier og er tillatt som konserveringsmiddel i brød og bakervarer. Den er tillatt i mange andre næringsmidler under klassebetegnelsen «syre, base, salt».

Det er ingen helsemessige betenkeligheter med å bruke eddiksyre og eddiksyresalt som tilsetningsstoff i mat, og det er ingen mengdebegrensning i bruken ut over den smaken vil gi.

Eddiksyre anvendes i kjemisk industri blant annet til fremstilling av eddiksyreanhydrid, celluloseacetat, vinylacetat monomer, eddiksyreestere, farmasøytiske produkter, insekticider, fargestoffer og så videre. Dessuten brukes eddiksyre en del i eddikfabrikasjonen, som løsemiddel og til fremstilling av eddiksure salter, acetater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.