Eddiksyre, i ren tilstand en fargeløs væske med sur, stikkende lukt. Kjemisk formel CH3COOH, kokepunkt 118 °C og densitet (20 °C) 1,05 g/cm3. Den stivner ved avkjøling til en islignende masse med smeltepunkt 16 °C. Konsentrert eddiksyre har derfor fått navnetiseddik. Den er giftig og virker etsende på hud og slimhinner; i fortynnet form derimot brukes den i næringsmidler (eddik), og som tilsetningsstoff (E 260) direkte eller i form av sitt kalium-, natrium- eller kalsiumsalt (henholdsvis E 261, E 262 og E 263). Eddiksyre hemmer vekst av bakterier og er tillatt som konserveringsmiddel i brød og bakervarer. Er tillatt under klassebetegnelsen «syre, base, salt» i mange andre næringsmidler. Det er ingen helsemessige betenkeligheter med å bruke eddiksyre og eddiksyresalt som tilsetning i mat, og det er ingen mengdebegrensning i bruken ut over den smaken vil gi. Den er blandbar med vann i alle forhold og er en av våre viktigste enbasiske, organiske syrer. Siden den er lite dissosiert i vann, er den en svak syre.

Fremstilling. Eddiksyre er et storindustrielt produkt og fremstilles hovedsakelig etter følgende metoder: 1) Katalytisk oksidasjon av petroleumsgasser, 2) reaksjon mellom metanol og karbonmonoksid, 3) oksidasjon av acetaldehyd.

Bruk. Eddiksyre anvendes i kjemisk industri bl.a. til fremstilling av eddiksyreanhydrid, celluloseacetat, vinylacetat monomer, eddiksyreestere, farmasøytiske produkter, insekticider, fargestoffer osv. Dessuten brukes eddiksyre en del i eddikfabrikasjonen, som løsemiddel og til fremstilling av eddiksure salter, acetater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.