Eplesyre

Eplesyre er et av mellomproduktene i sitronsyresyklus.

Eplesyre
Lisens: CC BY SA 3.0
Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.
Sitronsyresyklus er en syklisk prosess som foregår i de fleste celler i kroppen. Nedbrytningsprodukter fra glukose går inn som acetyl-CoA (koenzym A) og gjøres om til energi (ATP, NADH, FADH2) og CO2.
Sitronsyresyklus. Laget med BioRender.

Eplesyre er en av de vanligste plantesyrene. Eplesyre inngår som et ledd i sitronsyresyklus, og spiller derved en viktig rolle for forbrenningen av næringsstoffer i både dyr og planter.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: malic acid, (L)/(–)/(S)-2-hydroksybutandisyre (den naturlige formen), (D)/(+)/(R)-2-hydroksybutandisyre (den formen som ikke finnes naturlig)

Uttale

'eplesyre

Forekomst

Eplesyre finnes dels som fri syre, dels i form av salter. Saltene kalles malater, av syrens latinske navn acidum malicum. Syren forekommer i de fleste spiselige frukter og bær, for eksempel umodne epler, druer, rips og stikkelsbær, og særlig i rognebær.

Tilsetningsstoff i mat

Som tilsetningsstoff brukes eplesyre som konserveringsmiddel (antioksidant) eller surhetsregulerende middel (E 296) i en lang rekke bearbeida matvarer, for eksempel i supper og sauser, fiskeprodukter og bearbeida frukt og grønnsaker.

Det er også tillatt som aromastoff for å gi smak til bearbeida matvarer.

Mattrygghet

Som tilsetningsstoff er både (L)-formen (den naturlige) og (D)-formen tillatt, og begge regnes som helt trygge å bruke. I spedbarnsmat er likevel bare (L)-formen lovlig, og bare for å justere surheten til matvaren. Eplesyre lages også underveis i den naturlige forbrenninga av mat i kroppen.

Kjemiske egenskaper

Foruten venstredreiende (L)-eplesyre som finnes i naturen, eksisterer også en (D)–høyredreiende. Disse kan også kjøpes sammen som et rasemat. Årsaken til det er at molekylet inneholder et asymmetrisk karbonatom, det vil si et karbon bundet til fire ulike atomer/grupper av atomer, se stereokjemi.

Stoffet forekommer som hvitt eller nesten hvitt pulver, og kan presses sammen til granulat. Det er lettløselig i vann og i alkohol (etanol).

  • Kjemisk trivialnavn: hydroksyravsyre
  • Gjeldende IUPAC-navn: (S)-2-hydroksybutandisyre
  • Kjemisk formel: HOOC·CH(OH)·CH2·COOH

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg