HOOC·CH(OH)·CH2·COOH, hydroksyravsyre, en av de alminneligste plantesyrer; opptrer dels som fri syre, dels i form av salter, malater (av syrens lat. navn, acidum malicum) og forekommer i de fleste spiselige frukter og bær, f.eks. umodne epler, druer, rips og stikkelsbær, og særlig i rognebær. Foruten venstredreiende eplesyre som finnes i naturen, finnes en høyredreiende og en racemisk syre. Årsaken til det er at molekylet inneholder et asymmetrisk karbonatom (se stereokjemi). Eplesyre inngår som et ledd i sitronsyresyklus, og spiller derved en viktig rolle for forbrenningen av næringsmidlene i så vel dyr som i planter.

Som tilsetningsstoff brukes eplesyre som antioksidant eller surhetsregulerende middel (E 296), f.eks. i sauser, fiskeprodukter og produkter av frukt og grønnsaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.