eplesyre

Eplesyre er en av de vanligste plantesyrene. Eplesyre inngår som et ledd i sitronsyresyklus, og spiller derved en viktig rolle for forbrenningen av næringsstoffer i både dyr og planter.

Faktaboks

også kjent som:

hydroksyravsyre, HOOC·CH(OH)·CH2·COOH

Forekomst

Eplesyre finnes dels som fri syre, dels i form av salter, malater (av syrens latinske navn, acidum malicum) og forekommer i de fleste spiselige frukter og bær, for eksempel umodne epler, druer, rips og stikkelsbær, og særlig i rognebær.

Foruten venstredreiende eplesyre som finnes i naturen, finnes en høyredreiende og en racemisk syre. Årsaken til det er at molekylet inneholder et asymmetrisk karbonatom (se stereokjemi).

Tilstetningsstoff

Som tilsetningsstoff brukes eplesyre som antioksidant eller surhetsregulerende middel (E 296), for eksempel i sauser, fiskeprodukter og produkter av frukt og grønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg