eplesyre

HOOC·CH(OH)·CH2·COOH, hydroksyravsyre, en av de alminneligste plantesyrer; opptrer dels som fri syre, dels i form av salter, malater (av syrens lat. navn, acidum malicum) og forekommer i de fleste spiselige frukter og bær, f.eks. umodne epler, druer, rips og stikkelsbær, og særlig i rognebær. Foruten venstredreiende eplesyre som finnes i naturen, finnes en høyredreiende og en racemisk syre. Årsaken til det er at molekylet inneholder et asymmetrisk karbonatom (se stereokjemi). Eplesyre inngår som et ledd i sitronsyresyklus, og spiller derved en viktig rolle for forbrenningen av næringsmidlene i så vel dyr som i planter.

Som tilsetningsstoff brukes eplesyre som antioksidant eller surhetsregulerende middel (E 296), f.eks. i sauser, fiskeprodukter og produkter av frukt og grønnsaker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg