Glukonsyre, forekommer vanligvis som en lys brun, sirupsaktig væske med mild smak. Fremstilles av glukose ved fermentering eller elektrolytisk oksidasjon. Anvendes i farmasøytisk industri, i næringsmiddelindustrien og til diverse kjemisk-tekniske formål. Av saltene har særlig kalsiumsaltet betydning. Det fremstilles ved nøytralisering av syren med kalk eller kalsiumkarbonat og utgjør et hvitt pulver uten lukt eller smak. Brukes i medisinen, i veterinærmedisinen og som næringsmiddeltilsetning. Glukonsyre har formelen CH2OH–(CHOH)4–COOH mens kalsiumsaltet, kalsiumglukonat, har sammensetningen Ca(C6H11O7)2·H2O.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.