Glukonsyre, forekommer vanligvis som en lys brun, sirupsaktig væske med mild smak. Fremstilles av glukose ved fermentering eller elektrolytisk oksidasjon. Anvendes i farmasøytisk industri, i næringsmiddelindustrien og til diverse kjemisk-tekniske formål. Av saltene har særlig kalsiumsaltet betydning. Det fremstilles ved nøytralisering av syren med kalk eller kalsiumkarbonat og utgjør et hvitt pulver uten lukt eller smak. Brukes i medisinen, i veterinærmedisinen og som næringsmiddeltilsetning. Glukonsyre har formelen CH2OH–(CHOH)4–COOH mens kalsiumsaltet, kalsiumglukonat, har sammensetningen Ca(C6H11O7)2·H2O.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.