klorofyll a
Molekylstrukturen til klorofyll a, det vanligste klorofyllet som finnes i alle planter og alle alger
klorofyll a
Lisens: CC BY SA 3.0
Godteri og kakepynt
Godteri og kakepynt inneholder ofte klorofyll-kobberkompleks som farge
Godteri og kakepynt
Lisens: CC BY SA 3.0

Klorofyll og klorofylliner er fargestoffer som er tillatt i bearbeida matvarer. De har E-nummer E 140 og E 141.

Faktaboks

Norsk navn
klorofyll, klorofylliner
Engelsk navn
chlorophylls, chlorophyllins
Uttale

klorof'yll, klorofyll'in

Kjemisk formel
C55H72MgN4O5 (klorofyll a), C55H70MgN4O6 (klorofyll b), C34H32CuN4O5 (kobberklorofyllin a), C34H30CuN4O6 (kobberklorofyllin b)
Stoffklasse
klorofyllet, klorofylliner, aromatiske forbindelser, heteroaromatiske forbindelser, aminer, estere, ketoner, alkener, aldehyder (bare klorofyll b og klorofyllid b)
E-nummer
E 140, E 141
Smeltepunkt
117-120 °C (klorofyll a)
Tilstand
fast stoff

Naturlige klorofyller

Klorofyll er naturlig fargestoff i alle fotosyntetiserende organismer (planter, alger og bakterier), og kan forekomme som ett eller flere klorofylltyper (klorofyll a, klorofyll b med flere) avhengig av hva klorofyllet er isolert fra. Naturlig klorofyll er ustabilt i ren form og brytes veldig lett ned. Uten magnesiumatomet i klorofyllmolekylet skifter klorofyllet farge fra grønt til grått.

Modifiserte klorofyller

klorofyll b
Klorofyll b finnes i grønnalger og alle planter med fotosyntese. Strukturen er nesten identisk med klorofyll a, med en liten endring øverst.
klorofyll b
Lisens: CC BY SA 3.0

Mens naturlige klorofyllmolekyler alltid har ett magnesiumatom, så kan modifiserte klorofyller ha andre metallatomer istedenfor magnesium. Dersom magnesiumatomet i naturlig klorofyll er erstatta med et kobberatom, så blir klorofyllet betydelig mer stabilt, og det har da eget E-nummer, E 141.

Klorofyllin

klorofyll c1

Alger inneholder oftest en eller flere klorofyll c-typer, figuren viser klorofyll c1.

klorofyll c1
Lisens: CC BY SA 3.0

Klorofyllin er et modifisert klorofyllmolekyl, en klorofyll-allomer, og er dermed et halvsyntetisk fargestoff. Det dannes lett når klorofyllet isoleres fra den naturlige organismen og brytes ned.

Klorofyllid er en naturlig mellomform mellom klorofyll og klorofyllin, men dannes også lett ved nedbrytning av klorofyll.

Klorofyll og klorofyllider i mat

Klorofyll finnes naturlig i alle grønne grønnsaker.

Regelverket for tilsetningsstoffer skiller ikke mellom naturlig og modifisert klorofyll, begge deler omfattes av E-nummeret E 140. Hvis klorofyllinet derimot får et kobberatom istedenfor et magnesiumatom, så endres E-nummeret til E 141.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Systematisk navn
Magnesium (22R,17S,18S)-12-Etenyl-7-etyl-21,22,17,18-tetrahydro-22-(metoksykarbonyl)-3,8,13,17-tetrametyl-21-okso-18-{2-[(2E,7R,11R)-3,7,11,15-tetrametylheksadek-2-enoksykarbonyl]etyl}syklopenta[at]porfyrinat for klorofyll a; Magnesium (22R,17S,18S)-12-Etenyl-7-etyl-8-formyl-21,22,17,18-tetrahydro-22-(metoksykarbonyl)-3,13,17-trimetyl-21-okso-18-{2-[(2E,7R,11R)-3,7,11,15-tetrametylheksadek-2-enoksykarbonyl]etyl}syklopenta[at]porfyrinat for klorofyll b
CAS-nummer
479-61-8 (klorofyll a), 519-62-0 (klorofyll b)
PubChem-CID
12085802 (klorofyll a), 11593175 (klorofyll b)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg