Rognebærgele.
Rognebær inneholder mye sorbinsyre.
Rognebærgele.

Sorbinsyre er et stoff som blir brukt som konserveringsmiddel i mat. Det er ei karboksylsyre som forekommer naturlig i for eksempel rognebær, jordbær, kirsebær og tomat.

Faktaboks

Også kjent som

Sorbic acid

2,4-hexadienoic acid

2-propenylacrylic acid

E 200

(E,E)-heksa-2,4-diensyre [CAS-nr. 110-44-1]

Uttale

sårb'insyre

Etymologi

av Sorbus, latinsk navn for rogn og asal-slekta

Kjemisk formel
C6H8O2
Smeltepunkt
134,5 °C
Tilstand
fast stoff

Sorbinsyre i mat

Både sorbinsyre, med kodenummer E 200, og saltet kaliumsorbat (E 202) brukes som konserveringsmiddel. Sorbinsyre er særlig effektiv mot gjær og muggsopp og brukes i sure produkter som brus og vin, syltetøy og marmelade. Det er også tillatt brukt i blant annet ost, osteetterligninger, konservert frukt og grønnsaker, kaffesiruper, sauser både til iskrem og middag, brødvarer og kjøtterstatninger.

Mattrygghet

Sorbinsyre inngår i det normale stoffskiftet og har ingen helsemessig negative effekter for andre enn overfølsomme personer, som kan oppleve hudirritasjon.

Kjemiske egenskaper

Sorbinsyre

Sorbinsyre i ren form danner fargeløse eller hvite nålforma krystaller.

Sorbinsyre
Av /Shutterstock.

Sorbinsyre i ren form danner fargeløse eller hvite nålforma krystaller. Sorbinsyre er løselig i alkohol og svakt løselig i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg