Kaliumkarbonater er kaliumkarbonat, kaliumhydrogenkarbonat, og deres hydrater.

Kaliumkarbonat, K2CO3, trivialnavn pottaske, er et hvitt, hygroskopisk stoff som løses lett i vann med basisk reaksjon. Det bruser ved tilsetting av syre da det dannes karbondioksidgass:

CO32-(s) + 2H3O+ (aq) → 3H2O(l) + CO2(g)

Når karbondioksid blir tilsatt konsentrerte løsninger av kaliumkarbonat, felles det tyngre løselige kaliumhydrogenkarbonatet, KHCO3, ut.

Tidligere ble kaliumkarbonat fremstilt ved å vaske ut treaske, helst fra løvtrær, og dampe inn løsningen. Kaliumkarbonat kan dessuten fremstilles ved å lede karbondioksid inn i kalilut:

2OH-(aq) + CO2(g) → CO32-(aq) + H2O(l)

Kaliumkarbonat fremstilles  fra kaliumklorid, karbondioksid og magnesiumkarbonat ved den såkalte prechtprosessen.

Kaliumkarbonat blir særlig brukt til fremstilling av såper og glass, dessuten i farger, keramiske gjenstander, som tørremiddel i laboratorier, til fremstilling av emaljer, som bakepulver m.m.

Kaliumhydrogenkarbonat, KHCO3, er et fargeløst stoff som løses i vann med basisk reaksjon. Det spaltes ved oppvarming til ca. 200 °C i kaliumkarbonat, vann og karbondioksid:

2KHCO3 → K2CO3(s) + H2O(l) + CO2(g)

Syre spalter kaliumhydrogenkarbonat i kaliumkarbonat og karbondioksid.

Kaliumhydrogenkarbonat anvendes til fremstilling av kaliumkarbonat, i farmasøytisk industri, i brannslokningspulver, bakepulver, vaskemidler og lignende. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.