Kaliumkarbonater, fellesbetegnelse for kaliumkarbonat, K2CO3, og kaliumhydrogenkarbonat, KHCO3, og deres hydrater, f.eks. K2CO3·nH2O.

Kaliumkarbonat, KH2CO3, trivialnavn pottaske, er et hvitt, hygroskopisk stoff som løses lett i vann med basisk reaksjon. Det bruser ved tilsetting av syre pga. livlig utvikling av karbondioksid:

CO32-(s) + 2H3O+ (aq) → 3H2O(l) + CO2(g)

Når karbondioksid blir tilsatt konsentrerte løsninger av kaliumkarbonat, felles det tyngre løselige kaliumhydrogenkarbonatet, KHCO3, ut.

Tidligere ble kaliumkarbonat fremstilt ved å vaske ut treaske, helst fra løvtrær, og dampe inn løsningen. Kaliumkarbonat kan dessuten fremstilles ved å lede karbondioksid inn i kalilut

2OH-(aq) + CO2(g) → CO32-(aq) + H2O(l)

Kaliumkarbonat fremstilles  fra kaliumklorid, karbondioksid og magnesiumkarbonat ved den såkalte prechtprosessen.

Kaliumkarbonat blir særlig brukt til fremstilling av såper og glass, dessuten i farger, keramiske gjenstander, som tørremiddel i laboratorier, til fremstilling av emaljer, som bakepulver m.m.

Kaliumhydrogenkarbonat, KHCO3, er et fargeløst stoff som løses i vann med basisk reaksjon. Det spaltes ved oppvarming til ca. 200 °C i kaliumkarbonat, vann og karbondioksid:

2KHCO3 → K2CO3(s) + H2O(l) + CO2(g)

Syre spalter kaliumhydrogenkarbonat i kaliumkarbonat og karbondioksid.

Kaliumhydrogenkarbonat anvendes til fremstilling av kaliumkarbonat, i farmasøytisk industri, i brannslokningspulver, bakepulver, vaskemidler m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.