Polyvinylalkohol

Polyvinylalkohol er en vannløselig, syntetisk polymer som ofte brukes som tykningsmiddel, kunstig slim, i noen typer lim, i papir og tekstilproduksjon, og i vannløselige beholdere.

Faktaboks

Uttale
pˈolyvinylalkohˈol
Også kjent som

PvOH, PVA

Fremstilling

Polyvinylalkohol fremstilles ved hydrolyse (eller alkoholyse) av polyvinylacetat. Kjemisk formel er (–CH2–CH(OH)–)n. Som regel drives ikke hydrolysen fullt ut, fordi noen få gjenværende acetatgrupper gjør polymeren lettere å løse og i visse tilfeller bedre egnet som beskyttelseskolloid.

Egenskaper

Polyvinylalkohol (bak) og polystyren (foran).

Polyvinylalkohol er en ataktisk polymer, som vil si at sidegruppen (hydroksylgruppen, OH) ligger på hver sin side av karbon-hovedkjeden i en mer eller mindre tilfeldig rekkefølge. Likevel viser polymeren en viss grad av krystallinitet, siden hydroksylgruppen er så liten at den ikke hindrer krystalliseringen nevneverdig. Polyvinylalkohol er gjennomsiktig for synlig lys og kan være nokså stiv, og kan ofte ikke umiddelbart skilles fra andre polymerer ved å se og ta på den.

Mens fullstendig hydrolisert polyvinylalkohol har smeltepunkt på 230 grader celsius, vil delvis hydrolisert produkt ha smeltepunkt på bare 180–190 grader celsius. Siden polyvinylalkohol dekomponerer før det smelter, kan den ikke formes ved vanlig ekstrudering.

Polyvinylalkohol er en bionedbrytbar polymer. Den kan brytes ned ved hjelp av visse enzymer og mikroorganismer. Det er i hovedsak hydroksylgruppen (OH-gruppen) som gjør at polymeren, i motsetning til andre lignende polymerer med karbon hovedkjede (for eksempel PVC), kan løses i vann og nedbrytes ved hjelp av enkelte biologiske mekanismer.

Anvendelser

Siden polyvinylalkohol er biodegraderbar, kan den brukes i midlertidige barrierer eller beholdere der man trenger plast som kan brytes ned ved hjelp av enzymer eller løses opp i vann. Andre anvendelser av polyvinylalkohol er som tykningsmiddel, lim, formslipemiddel, bestanddel av kosmetiske preparater, hårspray, shampoo, til tekstilfibrer (vinylalfibrer), appretur, oljebestandig belegg i slanger og emballasjefolier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg