Polyvinylalkohol

av Lars Egil Helseth. CC BY SA 3.0

Polyvinylalkohol er en vannløselig, syntetisk polymer som ofte brukes som tykningsmiddel, kunstig slim, noen typer lim, i papir og tekstilproduksjon, og i vannløselige beholdere.

Polyvinylalkohol fremstilles ved hydrolyse (eller alkoholyse) av polyvinylacetat. Kjemisk formel er (–CH2–CH(OH)–)n. Som regel drives ikke hydrolysen fullt ut, fordi noen få gjenværende acetatgrupper gjør polymeren lettere å løse og i visse tilfeller bedre egnet som beskyttelseskolloid.

Polyvinylalkohol er en ataktisk polymer, som vil si at sidegruppen (hydroksylgruppen, OH) ligger på hver sin side av karbon-hovedkjeden i en mer eller mindre tilfeldig rekkefølge. Likevel viser polymeren en viss grad av krystallinitet, siden hydroksylgruppen er så liten at den ikke hindrer krystalliseringen nevneverdig.

Mens fullstendig hydrolisert polyvinylalkohol har smeltepunkt på 230 grader celsius, vil delvis hydrolisert produkt ha smeltepunkt på bare 180–190 grader celsius. Siden polyvinylalkohol dekomponerer før det smelter, kan det ikke formes ved vanlig ekstrudering.

Polyvinylalkohol er en bionedbrytbar polymer. Den kan brytes ned ved hjelp av visse enzymer og mikroorganismer. Det er i hovedsak hydroksylgruppen (OH-gruppen) som gjør at polymeren, i motsetning til andre lignende polymerer med karbon hovedkjede (for eksempel PVC), kan løses i vann og nedbrytes ved hjelp av enkelte biologiske mekanismer.

Siden polyvinylalkohol er biodegraderbar, kan den brukes i midlertidige barrierer eller beholdere der man trenger plast som kan brytes ned ved hjelp av enzymer eller løses opp i vann. Andre anvendelser av polyvinylalkohol er som tykningsmiddel, lim, formslipemiddel, bestanddel av kosmetiske preparater, hårspray, shampoo, til tekstilfibrer (vinylalfibrer), appretur, oljebestandig belegg i slanger og emballasjefolier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.