Natriumacetat
Strukturformel for natriumacetat
Natriumacetat
Av .

Natriumacetat er natriumsaltet av eddiksyre. Det anvendes som konserveringsmiddel i bearbeida matvarer, som tilsetningsstoff med E-nummer E 262. Stoffet brukes også mye i kjemiske prosesser, blant annet kjemisk industri og kjemisk laboratoriearbeid.

Faktaboks

Norsk navn
natriumacetat
Engelsk navn
sodium acetate
Uttale
nˈatriumasetˈat
Etymologi

av engelsk acetic acid (eddiksyre)

Kjemisk formel
C2H3NaO2
E-nummer
E262
Smeltepunkt
58 °C
Tilstand
fast stoff

Bruk

Natriumacetat brukes også blant annet ved fremstilling av iseddik, eddiksyreanhydrid og acetylklorid, dessuten i fargerier og garverier, ved galvanisering, som buffersubstans, i analytisk kjemi og for fotografiske formål.

Natriumacetat i mat og mattrygghet

Natriumacetat kan brukes i en lang rekke bearbeida matvarer, i den mengde som er nødvendig (quantum satis). Natriumacetat finnes i mange forskjellige ubehandla matvarer, og er ikke et farlig stoff. I magesekken vil natriumacetat, som andre acetater, omdannes til eddiksyre. Natriumacetat kan brukes i spebarnsmat for å justere surheten til matvaren.

Kjemiske egenskaper

Natriumacetat danner klare, fargeløse prismer (krystaller) som hydrat (CH3(C=O)O K+ • 3H2O) og vannfritt som hvitt pulver. Begge former er uten lukt og som smaker bittert saltaktig. Natriumacetat løser seg lett i vann og gir en basisk løsning. Det er også løselig i alkohol (etanol). Det faste stoffet trekker til seg vann fra fuktighet i luft.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker (gjelder bruken i mat)

Faktaboks

CAS-nummer
127-09-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg